Hufvudstadsbladet

Leva i sin bil

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi.

Låt inte rubriken lura dig, det finns många tragiska historier om Los Angeles-bor som blivit vräkta och som nu för tiden är tvungna att bo i sina bilar. Hemlöshete­n i den här änglarnas stad gick nyligen förbi New York, och L.A. kan numera skämmas för faktumet att det är staden med flest hemlösa i hela USA.

Det jag ville prata om är alla de invånare i staden som tillbringa­r dagen i sina bilar. Jag får ofta skjuts till stallet med en väninna. Hon lämnar hemmet 07.30, kör barnen till skolan och eftersom hon sällan hinner äta frukost hemma äter hon den i bilen. Sedan åker hon på ridlektion, pilates eller tennis. Eftersom det inte finns tid att åka hem och byta om har hon vanligtvis några rena plagg i bilen. Finns det ingen träning inbokad handlar hon på Costco eller uträttar andra ärenden. Lunch blir det med väninna eller i bilen. Ofta blir det sedan möten i skolan eller gällande barnens hobbyer. När klockan visar sen eftermidda­g plockar hon upp barnen, ger dem mellanmål i bilen och åker sedan hem eller skjutsar dem vidare till fritidsint­ressen. Medan de simmar eller spelar baseball passar hon på att svara på några mejl – i bilen.

Så går en hel dag i bilen. Avstånden i L.A. är långa och det är därför lika bra att förbereda sig på det mesta. I min väninnas bil finns förutom vatten, kaffe och smoothies, ofta också nötter och frukt, inte sällan en macka eller några kex. Här finns böcker och klädombyte­n, träningsut­rustning och filtar. Eftersom en stor del av dygnets vakna timmar tillbringa­s i den här plåtburken på hjul är det lika så bra att anpassa livet efter det.

Än så länge har jag själv bara några vattenflas­kor i bilen, men antar att rekvisitan kommer att utökas medan åren går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland