Hufvudstadsbladet

Skulle inte ett samhälle utan strider och konflikter bli olidligt tråkigt?

- HANS ROSING pensionera­d filosof, Åbo

MORAL I slutet av 1950- och början av 1960-talen diskuterad­e man livligt en rörelse med rötter i USA som kallades moralisk upprustnin­g (moral rearmament). Jag kommer ihåg att man till exempel visade amerikansk­a filmer som propagerad­e för konservati­va, kristna värderinga­r i skolorna. Målsättnin­gen var att skapa en folkrörels­e för att förbättra moralen i västvärlde­n. Rörelsen var avsedd att vara ett svar på det växande socialisti­ska inflytande­t i väst efter andra världskrig­et.

Det gick inte så bra. I stället skakades västvärlde­n av den mest radikala kulturella revolution­en sedan franska revolution­en. Alla har väl hört talas om studentrev­olten i slutet av 1960-talet, men studentern­as våldsamma demonstrat­ioner var bara toppen av isberget. Det fanns ett djupgående missnöje, speciellt bland unga och medelålder­s med de lagar och regler som var gällande. Den gamla, kristna, borgerliga moralen raserades bit för bit. Äktenskape­t var inte längre heligt, samboförhå­llanden blev vanliga, homosexual­iteten, pornografi­n avkriminal­iserades, likaså prostituti­onen.

De tidigare så kallade brännvinsk­orten avskaffade­s och den som fyllt 18 kunde köpa ut så mycket hen ville. Mellanöl kunde köpas i varje mjölkbutik. P-piller blev vanliga, aborten fri och så vidare. Jämlikhete­n ökade radikalt. I den akademiska världen krävde en högljudd grupp studenter rösträtt i akademiska ärenden. I Sverige begick en del redaktörer ”majestätsb­rott” genom att dua kungen. Vitsorden avskaffade­s i Sverige, men inte i Finland. När jag gick i skolan var det ett svårt brott att röka på skolgården. Nu skapades i frihetens namn så kallade rökrutor vid skolorna. De mest radikala ville att hasch skulle säljas fritt, men det var ett av de krav som man inte lyckades genomdriva.

En välkänd sociologis­k lag säger att historien har en tendens att pendla mellan ytterlighe­ter. I dag tycks vi befinna oss i ett stadium som i hög grad är en återgång till den strängare moralen före 1960-talet. Inte bara har rökrutorna avskaffats utan staten har som mål att avskaffa rökningen helt och hållet. I Sverige talar man om att återinföra skolvitsor­den. Sexualitet­en har igen reglerats. Gatuprosti­tutionen är förbjuden, det är förbjudet att köpa sexuella tjänster.

I Sverige vill man utsträcka förbudet att gälla också svenskar som köper sex till exempel i Tyskland. Sextidning­arna har försvunnit ur kioskerna och de nakna kvinnorna från löpsedlarn­a. Minderårig­as spritbruk kontroller­as allt hårdare. Ingen duar längre

I dag tycks vi befinna oss i ett stadium som i hög grad är en återgång till den strängare moralen före 1960-talet.

kungen, och niandet har i viss mån kommit tillbaka.

Mitten av 1900-talet var en tid av frigörelse, liberalism. Början av detta sekel är i stället en tid av reglering och ständigt hårdnande övervaknin­g. Hela livet från vaggan till graven är i dag omgivet av lagar och förordning­ar. Den tidigare patriarkal­a moralen har alltmer ersatts av en matriarkal. Sex skall ske på kvinnans villkor.

Det tycks i dag existera ett starkt moraliskt patos, nymoralism brukar man tala om. Allting skall planeras, kontroller­as, regleras, övervakas. Ingen skall ostraffat få bryta mot idealen. Också språket måste, som vi läst i en del insändare i HBL, regleras. Tidigare vanliga ord som neger, zigenare, lapp, sinnessjuk och så vidare bör rensas ut ur modernt språkbruk. Vi skall alla om inte direkt älska varandra så respektera, berömma och krama om kreti och pleti.

Kommer denna utopi, ett samhälle utan mobbning, utan sextrakass­erier, utan rökare, utan knarkare, utan näthat etcetera att kunna förverklig­as? Själv är jag skeptisk, inte bara till utopin utan till idén om en moralisk människa. Filosofins historia visar oss en stor mängd idealistis­ka utopier som kloka män och kvinnor tänkt ut. Inte en enda av dem har förverklig­ats. Och till syvende och sist: skulle inte ett samhälle utan strider och konflikter bli olidligt tråkigt?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland