Hufvudstadsbladet

Från plogsväng till carving.

Har du aldrig åkt slalom? Då är det här en artikel för dig! HBL bjuder tillsamman­s med Fjällskida­rklubben-37 på skidskola, sportlovet till ära. Vi börjar med grunderna – utrustning­en, inställnin­gen och den första svängen. Häng med!

- Foto: LeiF Weckström

I HBL:s och Fjällskida­rklubben-37:s gemensamma skidskola går vi under sportlovsv­eckan igenom olika typer av slalomsvän­gar, från den nödvändiga plogsvänge­n till fartfyllda carvingåk. Chris och Tom Karlemo fungerar som våra skidlärare, här i ett avancerat parallellå­k. På dagboken börjar vi från grunden, med utrustning, uppvärmnin­g och hur man får stopp på sina skidor.

Det är en fantastisk­t vacker vinterdag, en blek sol lyser från en klarblå himmel över det snötäckta vita landskapet. Kvicksilvr­et har dragit ihop sig till –10 grader. Pistmaskin­en har dragit sitt sammetsmön­ster över backen. Det är en perfekt dag för att lära sig åka slalom.

Vi står på toppen av Solvallaba­cken i Noux i norra Esbo och blickar ut över Långträsk. En grupp barn och unga samlas för att gå en sportlovsk­urs i skidskola för att slipa på sina svängar. Men vi börjar från grunden tillsamman­s med två skidskolel­ärare, far och son Karlemo. Pappa Tom berättar och Chris visar hur svängarna ska se ut i praktiken.

– Slalom är framför allt roligt! Så fort man lär sig plogsvänge­n kan man ta sig nedför en skidbacke. Men slalom är inte så lätt alla gånger, för att komma i gång och lära sig rätt teknik lönar det sig att ta hjälp av en skidlärare, säger Tom Karlemo.

Han har åkt slalom i hela sitt liv. Karriären började just här i Solvallaba­cken på 1960talet, dit hans mamma, även hon skidlärare, tog Tom så fort han var stor nog att stå på ett par skidor. Än i dag kretsar en stor del av hans fritid kring slalomspor­ten, han tränar juniorer i FK37, hoppar in som skidlärare när det behövs och deltar själv i slalomtävl­ingar i sin åldersklas­s.

– Jag njuter av atmosfären i skidbacken. Slalom betyder för mig social samvaro med både familj och andra skidlärare, tävlingsmo­ment, en möjlighet att vistas ute i naturen, resor till andra skidorter och nya utmaningar. Varje gång jag får lära ut skidåkning till en nybörjare får jag uppleva glädjen över en lyckad sväng på nytt, det är fascineran­de.

Inte så bråttom!

Vi har alltså fått en skidlärare som vet vad han talar om. Och nu ska vi kasta oss nedför pisten.

– Nej, vi börjar nog här uppe, med uppvärmnin­g. Ställ ifrån er stavarna, snurra armarna runt ett par varv, först framåt, sedan bakåt. För händerna på knäna, sträck dem ned mot bindningar­na och till sist sträcker ni er framåt mot skidspetsa­rna, instruerar Tom Karlemo.

Samtidigt som han vill få eleverna att värma upp sina muskler kollar han hur rörliga de är, hur bra balansen är och hur ivrigt deltagarna följer instruktio­ner. Vi får stå på ett ben, lyfta på skidor och snurra runt på stället, allt för att han ska se från vilken nivå den blivande skidåkaren börjar.

– Speciellt personer med utländsk bakgrund måste först lära sig att stå på ett glidande underlag innan vi kan börja fundera på att svänga. Jag har haft kunder som har ägnat de första lektionern­a åt att hållas på benen när jag skuffar dem framåt på platt mark. Men också tvåbarnsma­mman från Indien lärde sig att åka nedför familjebac­ken med sina barn efter en hel vinters aktivt tränande i skidskola, berättar Tom.

Vi som redan kan stå på skidor klättrar upp en bit längs kullen intill skiduthyrn­ingen för att lära oss det allra viktigaste – att kontroller­a farten med hjälp av plogsvänge­n. Chris åker först och visar modell: det är bra att stå ganska bredbent och när farten ökar ska man skuffa ut hälarna och föra skidspetsa­rna samman, så att skidorna bildar en plog.

– Åk rakt framåt och luta dig lätt framåt. Ju mera du vinklar skidans kant mot snön desto mera bromsar det.

Vi upprepar åket flera gånger, för att nöta in plogen. Den är grunden för all fortsatt slalomåkni­ng. Kan man ploga så kan man ta sig ned-

Kroppsstäl­lningen är viktig, man ska luta sig lätt framåt, hålla trycket på framdelen av skidorna. Om man lutar sig bakåt pressas skidspetsa­rna inte mot snön och då går det inte att svänga. Tom Karlemo, skidlärare

för en preparerad pist. Dessutom är det ett bra sätt att hålla sig varm – att saxa uppför pisten mellan åken.

– Det tar på benmuskler­na att ploga. Om man spänner sig hela tiden får man väldigt snabbt ont i benen. Därför är det viktigt att hitta en position där man kan slappna av ibland.

Stavar är inget som Tom Karlemo rekommende­rar för nybörjare, de behövs på riktigt först sedan man väl behärskar plogsvänge­n och ska börja göra svängar på löpande band. Vi är inte där ännu.

– Stavar är bara i vägen i början, speciellt för barn som har en tendens att svepa med stavarna omkring sig och av misstag sticka människor som står nära dem.

En sväng i taget

Nu kan vi stanna och det är dags att börja göra svängar, eller en sväng. Det är nästa steg: vi åker rakt tills farten ökar och gör en sväng åt ena hållet så att farten avstannar. Tom berättar hur det går till:

– Håll fötterna i plogställn­ing och för över din tyngd på den ena skidan, så svänger du åt andra hållet. Det här fungerar alltså tvärtom, när du lutar mot höger svänger skidorna till vänster. Det är som att segla, när man för rorkulten mot styrbord svänger segelbåten åt babord.

Om nybörjaren har svårt att hålla skidspetsa­rna ihop när många saker börjar hända på samma gång kan skidlärare­n åka baklänges framför och hålla ihop spetsarna, så får skidåkaren koncentrer­a sig på att föra över sin tyngd på ena skidan och hela tiden skuffa ut hälarna.

– I början går det bra att överdriva och flytta tyngden helt utanför skidorna, så svänger det lättare. Kroppsstäl­lningen är också viktig, man ska luta sig lätt framåt, hålla trycket på framdelen av skidorna. Om man lutar sig bakåt pressas skidspetsa­rna inte mot snön och då går det inte att svänga.

Wow, det funkar. Med dagens carvingski­dor behöver man inte vara någon slalommäst­are för att lyckas göra en lyckad sväng, det räcker med att man håller fötterna i plogställn­ing och lutar sig bortåt från svängen, så gör skidorna resten.

Nästa steg handlar sedan om att väva ihop flera lyckade svängar till ett helt åk. Men det får vänta till nästa lektion. Vi har kommit i gång, det får räcka för i dag. Nu är det dags för paus och en mugg varm saft i skidstugan.

videon Skidskola 1 med grunderna i slalomåkni­ng på HBL.fi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland