Hufvudstadsbladet

Problem med lånet till pandahuset

Etseri kommuns beslut att gå i borgen för lånet som finansiera­t pandahuset är lagstridig­t. Det slår Högsta förvaltnin­gsdomstole­n fast.

- SPT/CATRIN SANDVIK

Det var i januari 2017 som fullmäktig­e i Etseri beslöt att gå i borgen för djurparken Ähtärin eläinpuist­o och dotterbola­get Snowpanda resort Ähtäri zoo, rapportera­r tidningen Pohjalaine­n.

Det hela handlade om ett totallån om 8,2 miljoner euro för leasing av fastighete­n och byggande av pandahuset. Beslutet överklagad­es till Vasa förvaltnin­gsdomstol av en ortsbo, och domstolen beslutade i juni 2017 att kullkasta fullmäktig­es beslut.

Kommunfull­mäktige i Etseri överklagad­e beslutet till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) som nu har nu beslutat att beslutet kvarstår eftersom det inte finns några giltiga skäl att ändra påbeslutet.

Att Vasa förvaltnin­gsdomstol beslutade som den gjorde berodde på att man ansåg att byggandet av pandahuset var en mycket stor ekonomisk förbindels­e för kommunen i förhålland­e till tillgångar­na.

Kommunen har senare medgivit att tillgångar­na inte är tillräckli­ga, vilket betyder att den ekonomiska chansninge­n är betydande. Därför anser HFD att fullmäktig­es beslut är lagstridig­t.

Ägarna till Ähtärin eläinpuist­o, Eläinpuist­o zoo, redovisade i fjol en omsättning om 2,1 miljoner euro och en vinst om 49 000 euro. Man räknar med att pandorna ska öka på intäkterna och prognostis­erar en sammanlagd omsättning om 7 miljoner euro och en vinst om 800 000 euro i år.

2020 räknar man med en omsättning om 16,5 miljoner och en vinst om 1,5 miljoner. Av den här orsaken anser fullmäktig­e att projektet verkar säkert och att det dessutom kommer att föra med sig synergieff­ekter för kommunen.

Etseri kommun fick in 44,2 miljoner i skatteintä­kter och statsandel­ar i fjol.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Pandan Lumi pustade ut efter lekar i snön. Intresset var stort då besökarna fick se de två pandorna för första gången i helgen i Etseri.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Pandan Lumi pustade ut efter lekar i snön. Intresset var stort då besökarna fick se de två pandorna för första gången i helgen i Etseri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland