Hufvudstadsbladet

Utøya-regissör vill visa hur fascism ser ut

Minnet av det som skedde på Utøya bleknar och för stort fokus har lagts på terroriste­n som utförde massakern där 69 personer dog. Med en film om tragedin vill regissören Erik Poppe uppmärksam­ma den växande fascismen.

- TT/GUNNAR REHLIN

– Jag ville visa hur högerextre­mism och fascism ser ut, säger Erik Poppe när han möter pressen efter den första visningen av Utøya 22 juli.

Det är en omskakande film som är gjord i en enda tagning i realtid. Under tjugo minuter följer vi tonåringen Kaja och hennes vänner, sedan smäller de första skotten och under de följande 70 minuter följer vi Kaja när hon försöker både fly och rädda vänner – samtidigt som ungdomarna försöker förstå vad det är som händer.

Terroriste­n visas aldrig i bild, han skymtar som en skugga ett par gånger.

Alla medverkand­e är amatörer, även 19-åriga Andrea Berntzen, som spelar Kaja, och som får festivalen­s hittills varmaste applåd när hon presentera­s. Erik Poppe säger:

– Inget är viktigare än rollbesätt­ningen, och vi letade över hela Norge. Och jag är helt ärlig, när jag säger att jag aldrig tidigare träffat en talang som Andrea.

Psykologer närvarade

Till sin hjälp under inspelning­en hade Poppe flera av de ungdomar som överlevde massakern – tre av dem är också med i Berlin. Filmen är helt baserad på fakta, ner till hur många skott som avlossades, men ingen av filmens rollfigure­r är baserad på en verklig person.

– Vi diskuterad­e hur vi skulle göra. Verkliga namn eller fiktion? Vi valde fiktion, och det av etiska skäl. Vi ville inte att någon förälder eller något syskon som ser filmen skulle säga ”är det där vår släkting”, säger Erik Poppe.

Man filmade på en ö i närheten av Utøya under fem dagar – en enda lång tagning varje dag. Mer hade varken skådespela­re eller team klarat av.

– Vi hade hela tiden psykologer med som skådespela­re och team kunde tala med. Det var oerhört tufft för alla.

”Var mycket kritisk”

Det har talats om ifall det är för tidigt att göra en film om massakern på Utøya. Erik Poppe tycker inte det.

– En av dem som överlevde sa till mig ”om vi väntar tills det anses passande, då är det för sent”, säger han.

– Visst, det är tufft, men det kan vara en del av läkningspr­ocessen. Vi har haft flera slutna visningar för överlevand­e och deras föräldrar, och självfalle­t har reaktionen varit att det är svårt att se filmen. Och det är svårt för mig att gå in i den diskussion­en nu. Filmen blev helt färdig så sent som för tre dagar sedan. Andrea Berntzen säger: – När det hände var jag bara 13, jag minns inte så mycket av det. Sedan har jag ju läst och hört mycket under de år som gått, och jag var mycket kritisk att det skulle göras en film. Sedan läste jag manuset och insåg att det skulle handla enbart om ungdomarna, att det skulle vara en enda tagning, ingen musik, inga klipp. Då kände jag att det var det rätta sättet att göra filmen.

I Norge går Utøya 22 juli upp i början av mars.

 ?? FoTo: EPA/
PHILIPP GUELLAND ?? Skådespele­rskan Andrea Berntzen och regissören Erik Poppe är på plats vid filmfestiv­alen i Berlin med filmen ”Utøya 22 juli”.
FoTo: EPA/ PHILIPP GUELLAND Skådespele­rskan Andrea Berntzen och regissören Erik Poppe är på plats vid filmfestiv­alen i Berlin med filmen ”Utøya 22 juli”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland