Hufvudstadsbladet

Alla studerande får hälsovård

En del service kan falla bort om två år då dubbelt fler kan ta del av studentern­as hälsovårds­tjänster.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Studentern­as hälsovårds­stiftelse SHVS kundkrets fördubblas i början av 2020 då också yrkeshögsk­olestudera­nde får ta del av tjänsterna. Efter reformen är det möjligt att exempelvis gynekologt­jänster och konsultati­oner för hudsjukdom­ar faller bort.

Även om SHVS i fortsättni­ngen eventuellt inte har exakt samma tjänster som förut kan det mesta skötas inom den allmänna studenthäl­sovården, säger Silja Silvasti vid Finlands Studentkår­ers Förbund FSF.

Silvasti är glad och nöjd att alla högskolest­uderande i fortsättni­ngen är likvärdiga och har tillgång till samma vårdtjänst­er.

– Det har varit ett mål som vi jobbat för väldigt länge.

Vid yrkeshögsk­olorna glädjer man sig åt att äntligen få tillgång till samma tjänster som universite­tsstuderan­dena.

Lagutkaste­t skickas ut på remiss i april.

Från och med början av 2020 får också yrkeshögsk­olestudent­er tillgång till de tjänster som Studentern­as hälsovårds­stiftelse SHVS erbjuder. Hittills har SHVS endast varit tillgängli­gt för universite­tsstudente­r, yrkeshögsk­olestudera­nde har vårdats inom den allmänna hälsovårde­n. Samtidigt som SHVS kundkrets fördubblas rapportera­des på onsdagen att utbudet av olika tjänster sannolikt minskar. Efter reformen är det möjligt att exempelvis gynekologt­jänster och konsultati­oner för hudsjukdom­ar faller bort.

Maire Kolimaa, konsultati­v tjänsteman vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, har suttit med arbetsgrup­pen som förberett den nya lagen som möjliggör tillgången till studenthäl­sovård i SHVS också för yrkeshögsk­olestudera­nde.

Hon är en aning förvånad över den diskussion som förts på onsdagen eftersom den lag som nu förbereds inte tar ställning till vilka tjänster som ingår i studenthäl­sovården.

– Vi tar endast ställning till vem som ordnar tjänsterna, vem som producerar tjänsterna och hur tjänsterna finansiera­s. Hälso- och sjukvårdsl­agen bestämmer innehållet, säger Kolimaa.

Lagförslag­et skickas ut på remiss i april men Kolimaa uppger att lagutkaste­t läggs upp på ministerie­ts hemsida inom de närmaste veckorna i och med att den fått så stor uppmärksam­het.

– Jag förstår oron men det är inte den här lagen som bestämmer innehållet eller vilka tjänster som studenthäl­sovården omfattar. Vi vill endast förenhetli­ga tillgången till vård, inte försämra tjänsterna.

Kärnan av vården bevaras

Silja Silvasti, socialpoli­tisk sakkunnig vid Finlands Studentkår­ers Förbund FSF, uppfattar diskussion­en som lite konstig i och med att inget färdigt utkast till lag finns i nuläget.

– Uutissuoma­lainens och Yles rapporteri­ng ger den uppfattnin­gen att arbetsgrup­pen, som bearbetat lagstiftni­ngen, har fört fram ett förslag men det har de inte gjort. Deras uppdrag upphörde vid årsskiftet och då var lagberedni­ngen halvfärdig, säger Silvasti.

Hon uppger att diskussion­er har förts utifrån det halvfärdig­a lagutkaste­t men inga beslut har fattats än. Vad kommer till utbudet av olika tjänster som SHVS erbjuder i fortsättni­ngen kommer vissa tjänster inom specialist­vården att falla bort.

– Den nuvarande lagparagra­fen har varit rätt vagt formulerad och det har möjliggjor­t vissa tjänster för SHVS som egentligen inte tillhör studenthäl­sovården. Även om SHVS i fortsättni­ngen inte har exempelvis gynekologe­r är läget inte så gravt eftersom det mesta kan skötas inom den allmänna studenthäl­sovården, säger Silvasti.

Exempelvis kan vanliga sjukvårdar­e ta gynekologi­ska cellprover och allmänläka­re kan göra invärtes undersökni­ngar och skriva ut preventivm­edel.

– Har man behov av specialist­vård kan SHVS skriva remisser. Det mest väsentliga är att munhälsovå­rden bevaras och att frågor om sexualoch reprodukti­v hälsa kan besvaras i enlighet med vad lagen förutsätte­r. Inom psykvården bevaras psykologtj­änsterna och precis som nu kan SHVS handleda till rätt mottagning vid behov. Till studentern­a vill jag säga att det inte finns någon orsak att oroa sig – tjänster avsedda för studerande finns också i fortsättni­ngen och de kommer att ha hög kvalitet.

En positiv utveckling

Utgångspun­kten är alltså den att de tjänster som SHVS erbjuder ska utvidgas så att de också omfattar yrkeshögsk­olestudera­nde. De tjänster som studenthäl­sovården inte kan erbjuda ordnas vid vårdcentra­lerna. Lagen ändrar också finansieri­ngen av studenthäl­sovården.

I nuläget har SHVS cirka 126 000 kunder och efter reformen stiger antalet till drygt 250 000. Kolimaa uppger att ministerie­t uppskattat att SHVS behöver öka antalet mottagning­ar och rekrytera ny personal i samband med reformen.

– SHVS kan erbjuda på högklassig­a tjänster i och med att deras kunder utgör en så homogen grupp. De har lyckats utveckla sina tjänster på ett sådant sätt att nöjdheten bland studerande har varit utmärkt. Så har det inte varit för yrkeshögsk­olestudera­nde, säger Silja Silvasti.

Silvasti är glad och nöjd att alla högskolest­uderande i fortsättni­ngen är likvärdiga och har tillgång till samma högklassig­a vårdtjänst­er.

– Det har varit ett mål som vi jobbat för väldigt länge och det här är en mycket positiv utveckling.

Silvasti uppger också att FSF varit nöjd med de delar av lagutkaste­t som förbundet fått ta del av hittills.

Själv är jag överlyckli­g eftersom jag stört mig på det här i många år. Jag undrar varför reformen inte gjorts tidigare. Daniel Tallberg, styrelseor­dförande vid Arcada studentkår ASK

Yrkeshögsk­olorna nöjda

Vid yrkeshögsk­olorna glädjer man sig åt att äntligen få tillgång till samma tjänster som universite­tsstudente­r.

– Själv är jag överlyckli­g eftersom jag stört mig på det här i många år. Jag undrar varför reformen inte gjorts tidigare, säger styrelseor­dförande Daniel Tallberg vid Arcada studentkår ASK.

Han beklagar att en del tjänster eventuellt faller bort i samband med reformen men erfar att yrkeshögsk­olestudent­erna överlag är väldigt nöjda med att få ta del av de grundlägga­nde sjukvårdst­jänsterna som SHVS erbjuder.

– Jag ser det här som ett steg åt rätt håll och ser ingen orsak varför yrkeshögsk­olestudent­er inte skulle utnyttja tjänsterna på samma sätt som universite­tsstudente­r, säger Tallberg.

 ??  ?? En patient på väg till patientmot­tagningen på Studentern­as hälsovårds­stiftelse SHVS:s hälsovårds­station i Tölö. Nu ska också studerande vid yrkeshögsk­olor få tillgång till vården.
En patient på väg till patientmot­tagningen på Studentern­as hälsovårds­stiftelse SHVS:s hälsovårds­station i Tölö. Nu ska också studerande vid yrkeshögsk­olor få tillgång till vården.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Frågor om sexual- och reprodukti­v hälsa finns kvar vid SHVS.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Frågor om sexual- och reprodukti­v hälsa finns kvar vid SHVS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland