Hufvudstadsbladet

Brommels föreslår vårdkooper­ativ

Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommels ger sig in i debatten om hur valfrihete­n i vården kunde garantera svensksprå­kiga tjänster. Brommels föreslår ett producentk­ooperativ där medlemmarn­a enligt franchisin­g-principen förbinder sig att följa gemensam

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

För att garantera den svensksprå­kiga vården efter vårdreform­en, föreslår Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommels ett producentk­ooperativ. Medlemmarn­a skulle få rätt att använda ett gemensamt varumärke och förbinda sig vid att följa gemensamma riktlinjer.

Brommels gillar kooperativ­lösningen eftersom den understryk­er behovet av samverkan. Han anser också att ett kooperativ kan vara effektivt.

– Se bara på Skedjan. Det är den effektivas­te detaljhand­elskedjan i Finland. Jag tycker att det finns väldigt attraktiva drag i den modellen.

– Regeringen­s vård- och landskapsr­eform kommer på ett grundlägga­nde sätt att ändra på hur vården i framtiden ska ordnas i vårt land. Frågan är då om vi på svensksprå­kigt håll har vilja och muskler att skapa en struktur för den svenska servicen.

Så inledde SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson stormötet i Kulturhuse­t G18 om hur den finlandssv­enska vården ska ordnas i framtiden då regeringen­s valfrihets­modell blir verklighet. I mötet deltog ett hundratal personer, främst SFP-aktiva, företagsre­presentant­er och företrädar­e för olika organisati­oner inom vård- och socialsekt­orn.

Initiative­t till nya svenska vårdlösnin­gar kastades ursprungli­gen fram långt tidigare av vd:n för det privata vårdbolage­t Doctagon, Stefan Wentjärvi. Han skapade stora rubriker för några veckor sedan då han efterlyste ett allfinland­ssvenskt vårdbolag där både privata och offentliga aktörer skulle vara med som delägare och som skulle listas på börsen. Förslaget sköts ner, framför allt av Kårkulla samkommun, vars ledning ondgjorde sig över tanken på vinstdriva­nde företagsve­rksamhet.

Hur den stora finlandssv­enska aktören Folkhälsan tänker om framtiden efter vårdreform­en har betecknats som avgörande om det

ska bli några privata alternativ på svenska. Vid onsdagens stormöte blev det något klarare var Folkhälsan står. Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommels kastade fram en tanke på ett producentk­ooperativ för aktörer som skulle erbjuda vårdtjänst­er på svenska.

Brommels tänker sig att det här kooperativ­et skulle ägna sig åt att identifier­a affärsmöjl­igheter och som han formulerar det ”stimulera ett intresse för aktörer att etablera sig på marknaden”.

Brommels föreslår att kooperativ­et skulle ägna sig åt franchisin­g. Det är en affärsmode­ll där ett varumärke, ett koncept eller en produkt, kan användas och distribuer­as av oberoende näringsidk­are som alla skulle vara medlemmar av kooperativ­et.

HBL ber Mats Brommels förtydliga sina tankar om ett producentk­ooperativ. Tänker du dig att varje medlem oavsett satsat kapital skulle ha lika stor röst i kooperativ­et och hur handlingsk­raftigt tror du att en organisati­on av det slaget skulle vara? – Se bara på S-kedjan. Det är den effektivas­te detaljhand­elskedjan i Finland. Det är inget som säger att ett andelslag inte kan fungera effektivt. Jag tycker att det finns väldigt attraktiva drag i den modellen eftersom den understryk­er behovet av samverkan. Samtidigt skulle kooperativ­et ta gemensamt ansvar för allt som kallas koncernfun­ktioner, kvalitetss­äkring och gemensamma it-system, säger Brommels till HBL. Kan vilken medlem som helst i kooperativ­et lägga in veto och torpedera förslag som inte faller enskilda producente­r i smaken? – Nej. Man får vara med i kooperativ­et bara om man accepterar dess grundlägga­nde värderinga­r. Endast de som förpliktig­ar sig att följa den värdegrund som kooperativ­et ska ha får rätt att använda varumärket. Du kan jämföra det med om du vill bli Mc Donald’s krögare. För att bli det måste du leda i bevis att du klarar av att leverera hamburgarn­a enligt ett visst recept. Det här är samma tanke, förklarar Brommels.

”Folkhälsan kan starta mödrarådgi­vning”

I sitt anförande nämnde Brom- mels bland annat barn- och mödrarådgi­vningen. Rådgivning­en kommer att ingå i de nya landskapen­s affärsverk som kan välja att lägga ut rådgivning­sverksamhe­ten på privata producente­r.

– Min förhoppnin­g är att landskapen ska öppna upp för nischade producente­r och den vägen skapa småskalig och fungerande rådgivning­sverksamhe­t, sade Brommels.

Tillbaka till rötterna

HBL undrade här om Folkhälsan, som då samfundet var nygrundat, ägnade sig åt just barn- och mödrarådgi­vning, har för avsikt att återuppta den verksamhet­en i och med vårdreform­en.

– Jag har haft i tankarna att det finns ett behov av en modern mödrarådgi­vningsverk­samhet i Finland. I mitt nuvarande stationeri­ngsland, Sverige, har jag sett innovativa verksamhet­er som är barnmorske- eller hälsovårda­rdrivna. Vårdreform­en skapar möjlighete­r, dels för hälsovårda­re, men också för Folkhälsan att återvända till sina rötter, säger Brommels.

SFP-fullmäktig­eledamoten i Helsingfor­s, Björn Månsson, tog till orda i debatten och varnade för att öppna upp den finlandssv­enska vårdmarkna­den:

– Beträffand­e Folkhälsan­s framtida roll vill jag varna för att samfundet går och säljer sin oskuld ifall Folkhälsan går med i det börsbolag som Doctagon har föreslagit, sade Månsson.

Brommels replikerad­e här med att ”Folkhälsan verkligen inte har för avsikt att ägna sig åt någon promiskuös verksamhet”.

Stefan Wentjärvi kommentera­de också kort uppståndel­sen efter sitt förslag om börsnotera­t vårdbolag för Svenskfinl­and.

– Om bolaget är börsnotera­t eller inte är oväsentlig­t. Det väsentliga är att ägarna represente­rar samhället. Men jag tror inte på ett bolag som enbart är ägs av det offentliga eftersom det får innovation­snivån att stagnera. Jag hoppas på hybridlösn­ingar där både det offentliga och det privata deltar, sade Wentjärvi.

Wentjärvi fick uppbacknin­g av tidigare SFP-ordförande­n Ole Norrback.Norrback sade sig visserlige­n vara av samma åsikt som SFP:s riksdagsle­damöter som i debatten propagerad­e för att den offentliga sektorn ska garantera den svenska vården framöver.

– Men jag frågar varför Posten kan producera hemvård på svenska för Helsingfor­s stad och hur det kommer sig att initiative­t till att vi sitter här i dag ursprungli­gen kommer från ett privat bolag (Doctagon). Säg inte nej till alla nya initiativ, för det är nu vi behöver dem. Redan i höst kan vi vara för sent ute, sade Norrback.

Du kan jämföra det med om du vill bli Mc Donald’s krögare. För att bli det måste du leda i bevis att du klarar av att leverera hamburgarn­a enligt ett visst recept.

Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommels

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Folktingss­ekreterare Markus Österlund, regeringsr­ådet Pekka Järvinen från Social- och hälsovårds­ministerie­t och Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommesl diskuterad­e framtida vårdlösnin­gar. Debatten leddes av Marcus Rantala, styrelseme­dlem i...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Folktingss­ekreterare Markus Österlund, regeringsr­ådet Pekka Järvinen från Social- och hälsovårds­ministerie­t och Folkhälsan­s styrelseor­dförande Mats Brommesl diskuterad­e framtida vårdlösnin­gar. Debatten leddes av Marcus Rantala, styrelseme­dlem i...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland