Hufvudstadsbladet

Utan lök, inget kök

Den är ett måste och grunden till så gott som all matlagning. Lök är en tacksam bas att bygga vidare på, men också en njutning när smaken verkligen får blomma ut.

- MIA GAHNE/TT

Lök är billigt, smakrikt och bildar en god bas för många vardagsrät­ter. I Italien använder man lök som smaksättar­e i focaccia och i fransk löksoppa kommer löken verkligen till sin rätt, mättande, värmande, enkel och billig vardagsmat.

Är det något som alltid finns hemma, så är det lök. Det går liksom inte att komma vidare annars. Vanlig gul lök är stommen till i princip all matlagning. Jag brukar köpa hem ett kilo i taget. För en ensam lök räcker liksom ingenstans. Dessutom är det ju väldigt billig mat, särskilt när man handlar i bulk.

Lök ger djup och smak, kompletter­ar och fyller i, bygger upp och ger stadga. Det är lätt att ta den för given, men svårt att vara utan. Det är lätt att glömma bort vilken fantastisk smak den har. En enastående väl balanserad sötma, samtidigt som det kan finnas både bett och syra – allt beroende på hur den behandlats.

Så låt oss hylla denna anonymaste av stapelvaro­r med några förträffli­ga lökrecept. Jag vill också bjuda på mina bästa stalltips när det handlar om just lök. För vissa saker är väl värda att tänka på, som till exempel följande:

Bra löktips

■ Lök ska hackas så nära inpå tilllagnin­gen som möjligt. Annars börjar den oxidera och både smakar och luktar illa. I nödfall, täck med fuktat hushållspa­pper utan någon luft emellan. ■ Ju långsammar­e du steker löken desto godare blir den. Räkna med att det tar dubbelt så lång tid som du tänkt dig. Ska du karamellis­era löken ordentligt tar det nästan en timme. ■ Lite socker på löken under tillagning­en förstärker smaken. Perfekt om du till exempel gör löksås. ■ Skär alltid bort rotstycket i botten. Det är inte trevligt att få i munnen. ■ Så fort du tillsätter någon form av syra, till exempel vin eller tomat, upphör löken att mjukna. Det kvittar om du så kokar den i timmar efteråt. ■ Lök och matberedar­e är ingen bra kombo. Den aggressiva hanteringe­n ger löken en obehaglig bitter smak. Det är bara att hacka för hand, hur tårögd du än blir. Det finns inga genvägar. Ju slöare kniv desto mer kommer du att gråta. ■ För en mildare löksmak kan du pressa över lite citronsaft och låta den stå i tio minuter, om den ska serveras rå. ■ Löken blir lättare att skala om den får ligga i blöt i vatten en stund.

 ??  ?? Foto: MoStPHotoS
Foto: MoStPHotoS
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Löken är kökets bästa murbruk. Se alltid till att ha lök hemma.
■
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Löken är kökets bästa murbruk. Se alltid till att ha lök hemma. ■
 ?? FOTO: ADOBE STOCK ?? Lökringar.
■
FOTO: ADOBE STOCK Lökringar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland