Hufvudstadsbladet

Valfrihete­n stöter på EU-problem

Valfrihets­lagen har åter stött på patrull, denna gång indirekt genom ett beslut i EU-domstolen som gäller det slovakiska sjukförsäk­ringssyste­met.

- SPT-ARI SUNDBERG nyheter@ksfmedia.fi

I det förslag till lag om valfrihet inom vården som regeringen fick färdig kring årsskiftet används det slovakiska sjukförsäk­ringssyste­met som motiv till varför Finland inte tar valfrihets­lagen till behandling i EU-kommission­en.

Kommission­en har tidigare beslutat att det slovakiska sjukförsäk­ringssyste­met inte är en ekonomisk verksamhet, utan en solidarisk verksamhet och att det därför inte omfattas av unionens regler om statligt stöd till företag.

Regeringen har bedömt att Finlands planerade valfrihets­system bär sådana likheter med Slovakiens system att det inte behövs någon EU-granskning.

Men nu har EU-domstolen hävt EUkommissi­onens beslut om Slovakien. I motsats till kommission­en anser domstolen nämligen att eftersom det Slovakiska systemet konkurrera­r med privata företag, måste det ses som sådan ekonomisk verksamhet som bedrivs av ett statligt bolag i vinstsyfte. Därmed är det en verksamhet som lyder under konkurrens­regler och regler om statligt stöd för företag.

Domstolen bedömer att kommission­ens beslut om att godkänna det slovakiska systemet är olagligt och att det måste därför behandlas på nytt.

En EU-granskning av valfrihets­lagen skulle innebära att behandling­en drar ut på tiden.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) har i sitt utlåtande om valfrihets­lagen påpekat att regeringen bör ta lagförslag­et till EU-kommission­en. HFD anser att man bör granska huruvida de bolag som landskapen ska grunda inför vårdreform­en kan tänkas vara föremål för sådant statligt stöd som strider mot EUreglerna.

– I Finland har regeringen beslutat att förslaget till valfrihets­lag inte skickas till EU-kommission­en för granskning, skriver Päivi Nerg, projektled­are för vårdreform­en tillsamman­s med social- och hälsovårds­ministerie­ts överdirekt­ör Kirsi Varhila i ett blogginläg­g.

– Finlands valfrihets­modell har inte kopierats från något annat land, och man kan inte dra några automatisk­a slutsatser på basen av andra länder, skriver Nerg och Varhila.

En av de starkaste kritikerna mot regeringen­s beslut att inte ta upp lagen med EU är Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.

– Regeringen­s trovärdigh­et gör en rejäl störtdykni­ng då lagförslag­ets motivering­ar ändras men social- och hälsovårde­ns marknadsan­passning kvarstår. I synnerhet eftersom regeringen erkänt att det finns risk för skadestånd­sersättnin­gar och även att lagar senare måste skrivas om, säger Andersson.

Ett brott mot EU:s regler kan leda till att Finland blir skadestånd­sskyldig till de vårdföreta­g som är verksamma i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland