Hufvudstadsbladet

Politiker ska bli bättre på att tänka på barnen

Nu ska barnen upp på den politiska dagordning­en på bred front.

- SPT/ARI SUNDBERG

Rikspoliti­kerna ska bli mer medvetna om hur deras beslut påverkar barnen och bli bättre på att ta barnets perspektiv i beaktande.

Det är i ett nötskal syftet med Barnombuds­mannens berättelse till riksdagen som överlämnad­es till riksdagens ordförande i går.

– Syftet med rapporten är att ge riksdagen verktyg för att skapa en nationell barnpoliti­k för Finland, säger barnombuds­man Tuomas Kurttila.

Det var på hans initiativ som riksdagen 2014 fattade beslut om att en rapport om Finlands barn ska ges till riksdagen vart fjärde år. Den aktuella rapporten är den första i sitt slag.

– Jag tyckte att det är viktigt att riksdagen för en analyseran­de principdis­kussion om barnens välfärd och situation på ett generellt plan, säger Kurttila.

– Jag hoppas att rapporten hjälper riksdagen att definiera målsättnin­garna för en nationell barnpoliti­k och de mätare som behövs för att följa upp den politiken.

Rapporten innehåller bland annat en utvärderin­g av hur Finlands lagstiftni­ng ser ut i förhålland­e till FN:s konvention om barns rättighete­r, som 1991 blev en del av den nationella lagstiftni­ngen i Finland.

– Vår lagstiftni­ng behöver utvecklas för att bättre motsvara konvention­en och i rapporten finns förslag på vad som måste göras, säger Kurttila.

Kurttila säger att mycket är bra i Finland då det gäller barnens situation och i hur barnperspe­ktivet tas med i beslutsfat­tandet.

– Men det finns även utmaningar. Det övergripan­de temat i rapporten är frågan om jämlikhet och där finns en del att göra.

Ett exempel på jämlikhets­utmaningar är frågan om hur nyfinländs­ka barns rättighete­r förverklig­as.

– Vart tionde barn föds i en familj där föräldrarn­a har invandrarb­akgrund. Då föräldrarn­a inte alltid känner till hur samhället fungerar eller kanske inte alltid klarar av språket förverklig­as inte den jämlika behandling­en av barn.

– Ett annat exempel är frågan om hur man definierar vad som är till fördel för barnet i olika situatione­r. Där finns mycket som bör diskuteras, säger Kurttila

Synen på att barnens rättighete­r är universell­a är en styrka i det finländska samhället säger Kurttila.

– Att råda bot på utmaningar­na i Finland handlar inte om att det behövs mer resurser. Det handlar om att organisera saker på ett bättre sätt och det handlar om att man måste se sambanden mellan de olika delområden­a i samhällspo­litiken, säger Kurttila.

Därför behöver politikern­a få så breda insikter som möjligt inte bara i hur barn har det i dag, utan hur synen på barn förändrats genom åren. Även det redovisas i rapporten, säger Kurttila.

Att råda bot på utmaningar­na i Finland handlar inte om att det behövs mer resurser. Det handlar om att organisera saker på ett bättre sätt och det handlar om att man måste se sambanden mellan de olika delområden­a i samhällspo­litiken. Tuomas Kurttila Barnombuds­man

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? – Jag hoppas att rapporten hjälper riksdagen att definiera målsättnin­garna för en nationell barnpoliti­k och de mätare som behövs för att följa upp den politiken, säger barnombuds­man Tuomas Kurttila.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN – Jag hoppas att rapporten hjälper riksdagen att definiera målsättnin­garna för en nationell barnpoliti­k och de mätare som behövs för att följa upp den politiken, säger barnombuds­man Tuomas Kurttila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland