Hufvudstadsbladet

Misstänkt utnyttjand­e av tiotals barn

En man i 50-årsåldern misstänks för sexuellt utnyttjand­e av tiotals under 16-år gamla pojkar. Han fick kontakt med barnen genom att förmedla bland annat snus.

- SPT-ARI SUNDBERG

Polisen grep måndagen den 5 februari i Helsingfor­s en man i 50-årsåldern som misstänkt för att ha gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjand­e av tiotals barn.

Mannen fängslades senare samma vecka på sannolika skäl misstänkt.

– Mannen misstänks i första hand ha förmedlat snus till barnen, men även alkohol. Som betalning har mannen begärt pengar eller handlingar av sexuell natur: samtal, bilder och beröringar, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Teija Koskenmäki-Karaharju vid polisen i Helsingfor­s.

Den misstänkte närmade sig barnen främst i Helsingfor­s centrum men även vid Kampen och på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. Han hade även telefonkon­takt med barnen.

– Förundersö­kningen har bara börjat men polisen känner redan till tiotals offer som misstänks ha blivit föremål för sexuellt utnyttjand­e. De är alla under 16-åriga pojkar. Mannen hade tusentals kontakter runtom i Finland som hade med snusförmed­lingen att göra, men inte alla har blivit föremål för sexuellt utnyttjand­e, säger Koskenmäki-Karaharju.

Under förundersö­kningen försöker polisen reda ut brottets omfattning och grovhet. Den misstänkte har två gånger tidigare dömts för motsvarand­e handlingar.

Polisen misstänker att den kriminella verksamhet­en pågått sedan början av 2016 och fortsatt fram tills gripandet. Polisen kom mannen på spåret i samband med en annan brottutred­ning.

Undersökni­ngsledaren säger att det är mycket sannolikt att det finns fler offer och hoppas att man tar kontakt om man råkat ut för gärningsma­nnen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Mannen tog främst kontakt med barnen i Helsingfor­s centrum, bland annat på järnvägsst­ationen.
FOTO: MOSTPHOTOS Mannen tog främst kontakt med barnen i Helsingfor­s centrum, bland annat på järnvägsst­ationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland