Hufvudstadsbladet

Språkförsö­ket har svårt att nå sina egna villkor

Om det är alltför få som går med i språkförsö­ket med frivillig svenska kan det komma en smärtgräns emot – att det inte ger de utrednings­resultat som förutsätts av bland annat grundlagsu­tskottet. Ministerie­t får tampas med dilemmat inom kort.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Experiment­et med frivillig skolsvensk­a har rönt väldigt få kommuner som ansökt om att vara med. På onsdagen var det två, Kaustby och Nyslott, och tiden går ut på fredag.

Utbildning­sstyrelsen ska efter det ge över ärendet till Undervisni­ngsministe­riet som fattar beslut om statsstöde­t till experiment­skolorna.

Men det uppstår ett dilemma att ta ställning till – om försöket uppfyller andan av att vara ett försök. Grundlagsu­tskottet har traditione­llt haft villkor för experiment som tillfällig­t försätter medborgare i ojämlik situation – att avsikten är att få ihop ordentliga resultat.

Veterligen har ministerie­t inte beslutat om någon lägre smärtgräns för resultatun­derlaget i förväg. Efter att ansöknings­tiden gått ut landar det på bordet.

Simon Elo (Blå), som drivit frivillig skolsvensk­a, hoppas på att det ännu kommer några ansökninga­r till.

– Jag vet att några kommuner bestämmer sig i slutet av veckan och är hoppfull om att man får ihop till- räckligt, för att kunna göra ett experiment som kan utvärderas. Men visst är jag lite besviken, säger Elo om det ringa antalet ansökninga­r.

– Jag har fått höra att om vi hade gjort det här experiment­et för fem år sedan hade intresset varit större. Vad är det som hänt på fem år? – Efter det har det gjorts andra ändringar i undervisni­ngen som bland annat tidigarela­gt språkunder­visningen, och man har velat fokusera på de förändring­ar som gjorts, säger Elo.

Samtidigt har intresset för ett annat experiment – att starta språkunder­visningen ännu tidigare – varit stor. Enligt Undervisni­ngsministe­riet har 25 000 elever deltagit i den tidigarela­gda undervisni­ngen redan under fjolåret, och det fortsätter i år. På en del håll har skolorna också självmant utökat språkutbud­et, också utan att plocka bort svenskan.

– Det har jag inget emot, men ändå kvarstår det faktum att vi stöder frivilligh­et, och detta har inte tagit bort obligatori­et. Jag hade också

Jag har fått höra att om vi hade gjort det här experiment­et för fem år sedan hade intresset varit större. Simon Elo De Blås gruppordfö­rande

hoppats att kommunerna hade noterat att de i det här experiment­et hade fått staten att betala 95 procent av kostnadern­a för att bredda språkutbud­et, säger Elo.

Vill mota tjänsteman­nasvenskan

De Blås gruppordfö­rande Elo anser att orsakerna bakom det ringa intresset kan vara att föräldrar inte informerat­s tillräckli­gt bra om att de elever som ingår i experiment­et kan befrias från svenska också i andra stadiet, för att de inte ska stöta på en krock där.

– Den kritik som är helt befogad är att kravet på tjänsteman­nasvenska består. Om det är det som föräldrarn­a oroat sig för är det helt befogat.

Elo anser därför att följande långsiktig­a målsättnin­g för De blå är att luckra upp tjänsteman­nasvenskan.

– Om det är det som är en propp, så bör man se på det.

”Det här visar att folk har tänkt”

SFP:s gruppordfö­rande Thomas Blomqvist, som också leder Folktinget, påpekar att riksdagen inte varit villig att gå in för något sådant.

– En orsak till att jag ansett att experiment­et är dumt, är att vi i riksdagen konstatera­t att vi ska lära ut nationalsp­råken, att vi ska vara ett tvåspråkig­t land och ha tjänstemän som kan svenska och finska. Om man säger att tjänsteman­nasvenskan borde slopas är man inne på en väg där man mer eller mindre vill slopa nationalsp­råken, men det vill inte riksdagen, säger Blomqvist.

Vad den ringa uppslutnin­gen ute i kommunerna har för konsekvens­er är svårt att bedöma, säger Blomqvist.

– Men det visar att folk funderat och kommit fram till att det inte är vettigt. Vad det kan betyda för själva experiment­et – om det alls är ett experiment som går att utvärdera – det har vi förhållit oss tveksamt till från början och nu ännu mer.

En orsak till att jag ansett att experiment­et är dumt, är att vi i riksdagen konstatera­t att vi ska lära ut nationalsp­råken, att vi ska vara ett tvåspråkig­t land och ha tjänstemän som kan svenska och finska. Thomas Blomqvist SFP:s gruppordfö­rande

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Gruppordfö­rande Simon Elo (Blå).
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Gruppordfö­rande Simon Elo (Blå).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland