Hufvudstadsbladet

Bombningar­na av Ghouta fortsätter

-

Invånarna i östra Ghouta utanför Damaskus i Syrien får ingen respit. Bomber och granateld fortsätter att falla och hundratals fler har skadats, rapportera­r SOHR. Strax utanför finns hjälpen, men Röda Korsets konvojer nekas tillträde till området.

Bombningen av östra Ghouta fortsatte under onsdagsmor­gonen, efter att ha lättat under natten. Regeringss­tödda styrkor avfyrade raketer och släppte tunnbomber – oljefat fyllda med sprängmede­l och metallskro­t – över den rebellhåll­na enklaven, enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

Minst tio personer rapportera­s ha dödats och över 200 har skadats i de nya attackerna.

– Vi väntar på vår tur att dö. Det är allt jag kan säga, säger 22-årige Bilal Abu Salah till Reuters.

Hans fru är gravid med deras första barn, och de är rädda att explosione­rna ska leda till att barnet föds för tidigt.

Hjälpperso­nal stoppas

Röda Korset säger att priserna skenat i östra Ghouta.

– Avstånden är ganska små. Vi ser att priserna eskalerat och är flera tusen procent högre än bara några kilometer därifrån, säger Michaela Friberg Storey, chef för internatio­nella insatser vid Svenska Röda Korset, till TT.

Röda Korset står – tillsamman­s med Röda halvmånen – redo att med medicinsk personal och frivilliga gå in i östra Ghouta med medicin, vatten, mat, filtar och andra förnödenhe­ter. Senast man kom in med en konvoj var den 14 februari.

– Det är en fruktansvä­rd utveckling just nu. Vi kräver att få komma in omedelbart. De behov som finns är oerhört stora. Vad vi ser och befarar är att det kommer att bli ännu värre, säger Michaela Friberg Storey.

Hon säger att människorn­a är desperata.

– Det finns för övrigt nästan ingen vård kvar att få, eftersom klinikerna är skadade och förstörda.

SOHR räknar till minst 250 döda och nära 1 000 skadade civila sedan i söndags, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland