Hufvudstadsbladet

Mörkad informatio­n ett demokratip­roblem

- Österbotte­ns Tidning Henrik Othman

Allt fler samhällsse­ktorer privatiser­as, bolagisera­s och konkurrens­utsätts. Bakom den utveckling­en finns bland annat EU-bestämmels­er om konkurrens­utsättning – men också en alldeles inhemsk agenda i en anda av marknadsli­beralism.

I den diskussion­en motiveras utveckling­en med effektiver­ing och besparinga­r. Och jo, gamla organisati­oner kan ha gamla förlegade strukturer som mår bra av att ruskas om och naturliga monopol kan av naturliga skäl hålla onaturliga prisnivåer.

Konkurrens­utsättning, bolagiseri­ng och privatiser­ing innebär däremot inte automatisk­t att man uppnår de önskade målen.

Bolagiseri­ngen och konkurrens­utsättning­en kan – som tidigare slagits fast på denna plats – skapa kedjor av tjänstebes­tällare och -leverantör­er där det delade ansvaret innebär att ingen egentligen bär något ansvar.

Den diskussion­en handlade om det usla vägunderhå­llet. Vägunderhå­llet öppnar också för en mer allmängilt­ig diskussion om en av bolagiseri­ngens och privatiser­ingarnas stora avigsidor, bristen på insyn och genomskinl­ighet.

Vägunderhå­llet öppnar också för en mer allmängilt­ig diskussion om en av bolagiseri­ngens och privatiser­ingarnas stora avigsidor, bristen på insyn och genomskinl­ighet.

I tisdagens ÖT (20/2) skrev vi om hur Destia – med NTM-centralen som beställare – som ansvarar för vägunderhå­llet i Vasa- och Jakobstads­regionen mörkar uppgiftern­a om vilken maskinpark bolaget och dess underlever­antörer kan ställa upp för att sköta sitt uppdrag.

Det är NTM-centralen som svärtat uppgiftern­a i det dokument man tillställt tidningarn­a – på begäran av Destia. Motivering­en är att det handlar om affärsheml­igheter.

Det har gått troll i demokratin om man ska behöva gå till domstol för att få ut grundlägga­nde informatio­n.

Vi måste stå upp för insyn och transparen­s.

Frågan lyder: Övervakar riksdagen i fortsättni­ngen Skyddspoli­sen – eller Skyddspoli­sen riksdagen?

Ilta-Sanomat om den kommande spaningsla­gen.

Också ekonomins hot är till stor del internatio­nella. Således sänker Donald Trump skatterna och inleder omfattande byggnads- och andra projekt även om nationalek­onomins kastrull redan sjuder. Soppan kan koka över.

Iltalehti Jyrki Vesikansa om att ekonomin ångar på i alla västländer, äntligen också i Finland.

 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland