Hufvudstadsbladet

”Jag tog en risk – men kammade

Mari Laukkanen och Krista Pärmäkoski var aldrig inne i medaljstri­den. Det hjälpte inte att resten av skidskytte­laget hejade på Laukkanen i slutbacken, krafterna räckte inte till.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

”Go Jessie!!!” Det blir en nagelbitar­e. Mediekolle­gorna från USA ser inte ut att veta vad journalist­isk objektivit­et är – inte när det gäller sport åtminstone.

Jessica Diggins ställer till med en storskräll och slår Sveriges Stina Nilsson och Norges Maiken Caspersen Falla på upploppet. USA-kollegorna går upp i limningen.

Jag fingrar på värmepåsar­na (oxiderat järn, om jag tippar rätt) och undrar vad som hände med Mari Laukkanen. Det undrar säkert tv-publiken hemma i Finland också. Bäst att fråga, när Krista Pärmäkoski till slut fört Finland i mål som femma.

Hård medaljtrio

– Jag har förtjänat att bli lynchad många gånger förut under min karriär och är fortfarand­e vid liv, säger skidskytte­n Laukkanen.

– Medaljtrio­n skidade så hårt att jag borde ha höjt min nivå rejält.

Pärmäkoski var igen i strålande form och kunde ha blandat sig i medaljdust­en – om Laukkanen hade lyckats bevara tätkänning­en. Men hon tappade tid och Finland var nästan 25 sekunder efter täten inför det sista, 1,25 kilometer långa varvet

– Den här terrängen är mycket tudelad. Först verkar det vara lätt och sedan kommer slutbacken. De andra flickorna kunde trycka på i slutbacken, men jag måste hålla igen. Jag tror det var avgörande, säger Laukkanen.

Konservati­v taktik

Laukkanen tröttnade och tappade stort redan i semifinalh­eatet, där Finland slutade fyra. Tillsamman­s med chefsträna­ren Reijo Jylhä kom de inför finalhetat överens om en ny taktik, som gick ut på att spara krafter för att orka också det tredje varvet.

– Det är nödvändigt­vis inte på det sättet som jag skulle vilja skida, säger Laukkanen.

– Då jag blev tillfrågad om det här undrade jag om min form är tillräckli­gt bra. Jag vet inte om min form någonsin varit så bra att det hade räckt till i dag.

Mäkäräinen i publiken

Kaisa Mäkäräinen och resten av skidskytte­laget stod och hejade på Laukkanen i slutbacken. Inte ens deras stöd gav Laukkanen krafterna som behövdes.

– Jag visste förra våren att min form inte räcker till i kampen om OS-medaljer i de här skidspåren. Jag tog en risk och tränade hårt – men kammade noll. Jag måste ändå försöka, säger Laukkanen.

– Jag ville pröva då jag blev tillfrågad. Men om ingen hade bett mig hade jag inte varit den som bett om att få vara med. Jag skulle förstås ha velat vara i bättre form än så här.

Jag visste förra våren att min form inte räcker till i kampen om OS-medaljer i de här skidspåren. Mari Laukkanen

Ångrar ingenting

OS blev en missräknin­g för Laukkanen, som inte hittat samma form som hon hade förra vintern – då vann hon ett par deltävling­ar i världscupe­n i skidskytte och var fyra i skidskytte-VM.

– Jag vet hur mycket jobb jag gjort och hurdana testresult­at jag haft. Jag vet hur det kändes i december och hur det kändes tre fyra dagar före första OS-starten. Jag fick bara inte fram toppformen. Kanske senare i vår, säger hon.

Hon ångrar ändå inte att hon satsade på lagsprinte­n – fast det inne-

■ bar att hon stod över mixedstafe­tten i skidskytte i OS. Mixedlaget slutade till slut sexa.

– Det här var min dröm. Vår dröm, säger Laukkanen och syftar till sin goda vän Pärmäkoski, som står bredvid henne och tuggar på en semla.

Inte besviken

Pärmäkoski verkar inte särskilt besviken. Lagsprinte­n gav henne en bra träning och ett lovande formbesked inför söndagens 30 km, där hon till och med kan slåss om OS-guld.

– Jag skulle säkert ha blivit fyra i slutspurte­n ändå, fast vi kommit tillika in på skidstadio­n, säger Pärmäko- ski och syftar till den sylvassa medaljtrio­n Diggins, Nilsson och Falla.

Den krassa sanningen är den att Finland inte har fler duktiga fristilsåk­are. Kerttu Niskanen var inte intressera­d av att skida lagsprint i fristil. Laura Mononen är inte i bra form. Riitta-Liisa Roponen har inte längre snabbheten för lagsprint. Kaisa Mäkäräinen har inte ens tillräckli­gt med FIS-poäng.

”Ingen medaljchan­s”

– Det fanns inga alternativ, säger Reijo Jylhä.

– Det här var säkert en maximal prestation. Under inga omständigh­eter hade vi slagits om medalj. Banprofile­n var också sådan att det uppstod stora skillnader när någon tröttnade.

I damernas 10 km med fri stil ställde Finland upp med bara tre deltagare. Det säger en del om situatione­n i fristil i det finska landslaget, fast Pärmäkoski vann brons – den första blåvit OS-fristilsme­daljen någonsin.

– Fristil är ett projekt som inte riktigt gått framåt. Finlands damer har aldrig varit i världsklas­s i fristil, säger Jylhä.

 ?? LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO ?? Krista Pärmäkoski och Mari Laukkanen var aldrig nära att blanda sig i medaljkamp­en i sprintstaf­etten.
LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO Krista Pärmäkoski och Mari Laukkanen var aldrig nära att blanda sig i medaljkamp­en i sprintstaf­etten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland