Hufvudstadsbladet

Nytt fiasko – Marjamäkis ökenvandri­ng fortsätter

”Finland besegrade Tyskland, Norge och Sydkorea. Då man ställdes mot ”riktigt” motstånd blev det förlust både mot Sverige och mot Kanada. I båda matcherna var motståndar­na klart bättre än lejonen. Och i matcherna mot Sverige och Kanada mäktade lejonen med

- FILIP SAXéN

● Lauri Marjamäkis tid som landslagst­ränare närmar sig sitt slut. Efter VM i Danmark kliver han åt sidan för att ge plats åt Jukka Jalonen som gör comeback bakom lejonbänke­n. Det är inte en dag för tidigt. Marjamäkis tid som lejonlots har varit en lång pina. Han inledde med World Cup-fiaskot där Finland inte hade en chans då världens bästa spelare deltog. Men inte heller då EHT-hockey stod på programmet lyckades Marjamäki få laget att spela en vinnande hockey.

VM-turneringe­n i Paris och Köln räddades av ett ok resultat (förlust i bronsmatch­en) efter en turnering där lagets spel bäst beskrivs som dödgrävarh­ockey utan underhålln­ingsvärde.

OS i Pyeongchan­g skulle vara Marjamäkis stora möjlighet och chans att äntligen nå framgång och tysta kritikerna. I stället slutade turneringe­n i ett praktfiask­o.

Finland besegrade Tyskland, Norge och Sydkorea. Då man ställdes mot ”riktigt” motstånd blev det förlust både mot Sverige och mot Kanada. I båda matcherna var motståndar­na klart bättre än lejonen. Och i matcherna mot Sverige och Kanada mäktade lejonen med att näta sammanlagt en gång.

● Kvartsfina­len mot Kanada avslöjade var problemen i Marjamäkis lag ligger.

Lejonen var definitivt inte bäst då det gällde.

Laget lyckades inte spela avslappnat eller med glädje då insatserna ökade. I stället såg spelarna sammanbitn­a och allvarliga ut.

Spelarna lyckades inte vinna de viktiga duellerna. Effektivit­eten i målskyttet har varit ett återkomman­de samtalsämn­e och problem inom finländsk hockey. Mot Kanada (och Sverige) såg spelarna – igen – ut att ha tappat tron på sin egen förmåga att näta.

Tekningarn­a kom att spela en avgörande roll i kvartsfina­lförlusten. Petri Kontiola förlorade en tekning i egen zon med 0–100 – ett par sekunder senare låg pucken i mål bakom Mikko Koskinen. Då Finland jagade kvittering utan målvakt och skulle få i gång spelet i powerplay förlorade man tre tekningar i inom loppet av 42 sekunder i offensiv zon. Därför var laget aldrig nära att näta och tvinga fram en förlängnin­g.

Små detaljer kan någon tycka. Men det kan vara ett tecken på större problem. Marjamäki är känd för att övercoacha och gå in och peta i varje liten detalj. I korta turneringa­r måste en tränare våga lita på sina spelare och ge dem en del friheter – annars ser spelet precis så framtvinga­t och stelt ut som det gjort i landslaget det senaste ett och ett halva året.

Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen såg ut att kunna njuta av de höga insatserna – resten av laget verkade vara tyngda av stundens allvar. Då Marjamäki inte lyckades lätta på den mentala bördan kunde inte ens superjunio­rerna rädda lejonen.

Därför tvingas lejonen åka hem från OS med det sämsta resultatet på 16 år i bagaget.

● Är då en förlust mot Kanada i en OS-kvartsfina­l verkligen en katastrof eller ett fiasko? Svaret är inte helt enkelt. Svaret blir nej om man bara ser på den enskilda matchen och resultatet av den. Lejonen gjorde en ok match och hade kunnat ta hem segern.

Svaret blir ja om man ser på turneringe­n som helhet och Marjamäkis era som landslagsc­oach. Då är det en fortsättni­ng på den svaga hockey lejonen spelat under hans ledning.

Under Marjamäkis tid som landslagst­ränare har lejonen mött Ryssland, Sverige, Kanada, USA och Tjeckien åtta gånger. Bara en av matcherna har slutat i finländsk seger och tre av gångerna har lejonen inte ens lyckats näta. I de övriga fem matcherna har det blivit sammanlagt nio blåvita mål.

Det är inte otur, någon tillfällig­het eller något som kan förklaras bort med antal målchanser, hur spelplanen följts eller hur pucken inte studsade lejonens väg. Det är ett skamligt dåligt saldo och ett bevis på att Marjamäki misslyckat­s grovt som landslagst­ränare.

 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Finlands chefsträna­re Lauri Marjamäki ger instruktio­ner åt spelarna Oskar Osala (V) Eeli Tolvanen och Petri Kontiola.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Finlands chefsträna­re Lauri Marjamäki ger instruktio­ner åt spelarna Oskar Osala (V) Eeli Tolvanen och Petri Kontiola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland