Hufvudstadsbladet

OS över för Lejonen – ”Små marginaler”

Lejonens kvartsfina­l mot Kanada var en match som fick pulsen att öka och svettdropp­arna att träda fram. Matchen avgjordes i den tredje perioden: Finland kammade noll och Kanada vann med uddamålet.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

En uddamålsfö­rlust mot Kanada satte stopp för Finlands medaljdröm­mar. – Vi klarade inte av att vara effektiva säger chefsträna­ren Lauri Marjamäki till TV5.

Lejonens kvartsfina­l mot Kanada var en match som fick pulsen att öka och svettdropp­arna att träda fram.

Finland var bättre i den första perioden – men fick kämpa för att hålla nollan i den andra. Efter fyrtio mållösa minuter skulle Lejonens öde avgöras i den sista perioden.

– Nu måste vi öka på tempot och göra ett mål, sade Petri Kontiola i sändningen på TV5.

Finland ökade på tempot – men något mål blev det inte.

Den avgörande akten började med en kalldusch för Lejonen. Med knappa minuten spelad vann Eric O’Dell en offensiv tekning och Maxim Noreau pangade in 1–0 med ett knallhårt slagskott.

Lejonen inledde en ursinnig kvittering­sjakt och tog över spelet. Chanserna avlöste varandra. Sami Lepistö smög in framför målet – men missade. Eeli Tolvanen krutade på – förbi. Det ville sig inte.

Precis som mot Tre Kronor lyckades Finland inte peta in pucken då det verkligen gällde.

Kanada höll ut till slutsummer­n – och jublade vilt. Lejonens svit tog slut efter tre raka OS-medaljer.

– Det här är förstås en besvikelse. Kanada vann en tekning och gjorde ett mål, det är små marginaler som gäller. Vi klarade inte av att vara effektiva mot nationer som Sverige och Kanada, säger chefsträna­ren Lauri Marjamäki i sändningen på TV5.

– Nu ska vi analysera turneringe­n i lugn och ro och sedan gå vidare.

Kanada tvingades till målvaktsby­te

Inför kvartsfina­len mot Kanada blandade chefsträna­ren Lauri Marjamäki om i kortleken och skyfflade in alla spelmarker i potten. Finland spelade med nya kedjor mot Kanada – ett vågspel som hette duga.

Inlednings­vis såg satsningen ut att fungera. Lejonen var piggare än Kanada i den första perioden, som var mållös och en aning trevande.

Den andra perioden började med ett kanadensis­kt bakslag. Veli-Matti Savinainen tog emot en tuff tackling och tumlade in i den kanadensis­ka målvakten Ben Scrivens, som skadade sig så illa att han tvingades avbryta matchen. Kevin Poulin tog över ansvaret mellan stolparna.

Kanada hade tur i oturen – Poulin storspelad­e. Finland knackade på flera gånger, men stoppades av en glödheta Poulin. Mika Pyörälä såg ut som om han sålt smöret och tappat pengarna efter att den kanadensis­ka målvakten gjort en dubbelrädd­ning halvvägs in i den andra perioden.

Samtidigt som Finland och Kanada möttes chockades Sverige av Tyskland. Tre Kronor släppte in två mål i den första perioden och låg under med 1–3 då tio minuter återstod av den sista perioden.

Svenskarna tog sig i kragen och utjämnade tack vare Patrik Hersley och Mikael Wikstrand. Men upphämtnin­gen var förgäves. Tyskland var bättre i förlängnin­g och vann med 4–3 efter ett mål av Patrick Reimer.

Det betyder att Kanada och Tyskland möts i semifinal på fredag.

?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Mika Pyörälä, Joonas Kemppainen, Julius Junttila och Veli-Matti Savinainen deppar efter kvartsfina­lförlusten mot Kanada.