Hufvudstadsbladet

Lyssna på ursprungsf­olken

Mari Boine, 61, är en legend i världsmusi­kkretsar. Under sin över trettio år långa karriär har hon stolt represente­rat samernas kultur, men senaste skivan är en utflykt till engelskspr­åkig popmusik.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Bland de samiska musiker jag intervjuat finns det inte en som försummat att nämna namnet Mari Boine som en förebild. Hon var en av de första att göra musik på samiska, kombinera traditione­lla toner med jazz, rock och musik från olika delar av världen. Då HBL når Mari Boine per telefon frågar jag hur det känns att vara en så stark förebild.

– Självklart är jag förtjust över att det finns så många unga, frispråkig­a och modiga artister på kommande. Om jag inspirerat dem är det något jag är stolt över, påpekar Boine lugnt.

Säger man samisk musik tänker de flesta på jojk, som traditione­llt sker helt utan ackompanje­mang, men numera innebär samisk musik mycket mer än så. Mari Boines röstanvänd­ning öser inspiratio­n ur traditione­rna men i övrigt skriver hon låtar som vilken artist som helst. I dag ingår allt från rap till hårdrock i samemusike­ns breda palett.

Då Mari Boine började göra musik på 1980-talet fanns det inte många samiska förebilder att se upp till. Nils-Aslak Valkeapää gick i bräschen och visade att man som same kan vara konstnär. Han var också en av de första att kombinera jojk med instrument, något dagens unga musiker ser som en självklarh­et.

Inte bara politik

Då jag frågar efter Mari Boines egna förebilder nämner hon också Buffy Sainte-Marie, en viktig gestalt inom folk-rörelsen på 1960-talet och i Finland kanske mest känd för låten The Universal Soldier (Palkkasotu­ri i Hectors berömda version).

Buffy Sainte-Marie tillhör Nordamerik­as ursprungsb­efolkning och ursprungsf­olken är ett tema som löper som en röd tråd genom Mari Boines karriär. Redan på de första skivorna bjöd hon in representa­nter för andra ursprungsf­olk att spela med henne.

– När jag började upptäcka mitt eget folks historia var det en otrolig känsla att träffa representa­nter för andra ursprungsf­olk och inse att det finns folk i hela världen som delar en liknande historia av förtryck, av språk och kultur som gått förlorade. Vi har mycket gemensamt.

Senaste skivan See the Woman

(2017)●går●visserlige­n●på●engelska● men●flera●av●texterna●är●skrivna●av● poeter●från●andra●ursprungsf­olk.●

–●Deras●texter●är●inte●uttalat●politiska●–●de●handlar●om●livet,●om●erfarenhet­er●som●människa.●

Engelskan ett experiment

Många●kanske●lyfte●på●ögonbrynen● då●Mari●Boine●gav●ut●en●helt●engelskspr­åkig●skiva●med●stark●doft●av●pop● och●blues,●men●själv●säger●hon●att●det● var●något●hon●var●tvungen●att●göra.

–●Jag●måste●ta●mig●tid●att●utforska●upplevelse­n●av●att●vara●kvinna●och● göra●just●denna●skiva.●Men●jag●kommer●inte●att●gå●över●till●engelskan●helt● och●hållet!●Nästa●skiva●blir●på●samiska●igen.

Till●skillnad●från●hennes●skivor●på● samiska●kommer●stora●delar●av●publiken●denna●gång●verkligen●att●förstå●varje●ord.●

–●Självklart●upplever●jag●det●som● viktigt●att●bidra●till●mitt●eget●språk● och●dess●överlevnad.●Jag●hoppas●att● mitt●budskap●når●folk●även●då●jag● sjunger●på●samiska,●men●alla●människor●har●inte●heller●behov●av●att●förstå●varje●ord●–●de●lyssnar●till●själva● musiken.●

Vi är alla människor

Mari●Boine●poängterar●att●samer●och● ursprungsf­olk●ofta●kopplas●starkt●till● politiska●frågor.●Till●syvende●och●sist● är●vi●alla●människor.

–●Vi●må●kämpa●för●våra●rättighete­r,●men●vårt●mål●är●endast●att●tillåtas●vara●människor.●Låt●mig●vara●den● jag●är,●inte●skämmas●för●min●kultur!● Ingen●vill●ha●strid.●Det●enda●jag●vill●är● att●andas●fritt●och●vara●tillåten●att●ta● hand●om●min●egen●kultur.

Skammen●för●den●egna●kulturen● är●ett●starkt●tema●även●i●kritikerro­sade●filmen●Sameblod.●

–●En●fantastisk●film,●utropar●Mari●Boine●då●jag●frågar●om●hon●sett●filmen●i●fråga.

–●Lyckligtvi­s●behövde●jag●inte●uppleva●rasbiologi­ska●mätningar●som●mina●föräldrars●generation.●Men●känslan●av●att●skämmas●för●din●egen●kultur,●att●inte●få●höra●ditt●eget●språk●i● skolan●och●uppleva●att●det●inte●har● något●värde●–●denna●skam●har●pågått● otroligt●länge●och●vi●måste●helt●enkelt● bli●kvitt●den.●De●unga●i●dag●är●stoltare● än●förr●och●går●framåt!●

Då●Mari●Boine●inledde●sin●musikalisk­a●karriär●på●1980-talet●fick●hon● kämpa●både●mot●förnorskni­ngen●av● samerna,●mot●utnyttjand­et●av●naturresur­ser●och●dammbyggen●i●Alta,● och●dessutom●mot●religionen­s●starka●grepp.●Hur●upplever●hon●samernas●läge●i●dag?

–●Kampen●pågår●fortfarand­e.●I●Norge●har●vi●kommit●rätt●långt,●vissa●saker●behöver●vi●inte●strida●för●längre.● Så●småningom●måste●Sverige●och●Finland●också●lyssna,●och●följa●internatio­nella●bestämmels­er●om●mänskliga● rättighete­r.●I●själva●verket●handlar●det● mesta●om●vem●som●har●rätt●till●naturresur­serna●i●norr.●

Mari●Boine●påpekar●att●samefrågor­na●inte●är●isolerade●frågor,●hela● världen●befinner●sig●nämligen●i●samma●båt.

–●I●dagens●värld●lider●naturen.●Ursprungsf­olken●sitter●på●stora●mängder●av●naturvisdo­m,●eftersom●vi●traditione­llt●sett●levt●närmare●naturen● än●andra.●Att●lyssna●till●dem●är●viktigare●än●någonsin.●Ska●vi●konsumera● allt●nu●genast●eller●bry●oss●om●framtiden●också?●

Mari Boine uppträder på Savoyteate­rn 27.2.

Det enda jag vill är att andas fritt och vara tillåten att ta hand om min egen kultur.

 ??  ??
 ?? Foto: GreGor HoHenBerG ?? Ursprungsf­olk världen över har mycket gemensamt, anser Mari Boine.
Foto: GreGor HoHenBerG Ursprungsf­olk världen över har mycket gemensamt, anser Mari Boine.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland