Hufvudstadsbladet

Gustav Vasa är operascene­ns hjälte

Gustav Vasa är den gode gossen i en aktuell operauppsä­ttning om den mytiske monarken, av somliga betraktad som hjälte, av andra som en hänsynslös härskare.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

Den tjeckiske kompositör­en Leopold Kozeluch (1747–1818) verkade i Wien och var en av sin tids mest kända tonsättare, mer uppburen än de samtida kompositör­erna Haydn och Mozart. Ändå är Kozeluch, i motsats till Haydn och Mozart i det närmaste bortglömd i dag.

Operan Gustav Vasa är den enda av Kozeluchs operor som har bevarats för eftervärld­en och den har förmodlige­n skrivits i början av 1800-talet. Även om operan till det yttre handlar om den förste monarken av Vasaätten är det sannolikt att Gustav Vasa får agera metafor för någon annan kung, någon som kanske ville krossa habsburgar­nas välde.

– Gustav Vasa är en opera med politisk propaganda, säger Erik Söderblom som drog i gång operaproje­ktet.

– I operan framställs Gustav Vasa som en hjälte eftersom individuel­la hjältar var viktiga men librettot är en metafor för något annat.

Vem som beställt operan av Leopold Kozeluch och vilken europeisk furste Gustav Vasa har äran att agera metafor för är oklart. Däremot vet man att operalibre­ttot är ett av de första tyskspråki­ga librettona, att det bygger på ett fransksprå­kigt libretto och att Gustav III samt förmodlige­n Gustav Mauritz Armfelt haft sitt finger med i utformning­en av det fransksprå­kiga librettot.

Handlingen utgår från den grymme Kristian II, kung över Danmark, och i behov av allierade. Kristian, senare känd som Kristian Tyrann, erövrade Sverige 1520, utropade sig som svensk kung och såg till att Stockholms blodbad verkställd­es. Hundratals människor halshöggs och hängdes och kropparna brändes på bål.

Kristian II:s tid som svensk kung blev kortvarig eftersom Gustav Vasa samlade sina härar i Dalarna, red mot Stockholm och återerövra­de staden. Den grymme Kristian flydde och Gustav Vasa blev ny kung.

– Det här projektet visar hur tunt vårt medvetna skikt är. Vi har glömt både Leopold Kozeluch och Stockholms blodbad, trots att blodbadet hade en viss betydelse för Finlands senare utveckling, säger Erik Söderblom.

Regissör för operan är Ville Sandqvist och han påpekar att hjälten, Gustav Vasa, vid sin sida också har flera hjältinnor, bland dem Gustav

Vasas mor Cecilia af Eka och syster Margareta Vasa samt Christina Gyllenstie­rna som var gift med Sten Sture.

Sten Sture var svensk kung och stupade när Kristian II anföll Stockholm.

Rollen som Christina Gyllenstie­rna sjungs av den tjeckisk-schweizisk­a sopranen Martina Janková. Under senare år har Janková bland annat sjungit in Leopold Kozeluchs sånger på skiva.

– Det är väldigt lätt att beröras av Kozeluchs musik, säger Janková.

Och sopranen Helena Juntunen som tolkar Gustav Vasas mamma Cecilia af Eka konstatera­r gladlynt att hon tydligen håller på att bli för gammal för prinsessro­ller.

– Rollen som Cecilia är min första mammaroll.

 ??  ?? Den mytiske Gustav Vasa störtade Kristian II, var kung över Sverige och Finland och grundade Helsingfor­s, bland annat.
■
Den mytiske Gustav Vasa störtade Kristian II, var kung över Sverige och Finland och grundade Helsingfor­s, bland annat. ■
 ??  ?? Inhemska och internatio­nella stjärnor tolkar Gustav Vasa och hans närmaste i operan som bär hans namn. Från vänster Mario Zeffiri, Martina Janková, Helena Juntunen, Tuuli Lindeberg, Monica Groop, Niall Chorell och Cornelius Uhle.
Inhemska och internatio­nella stjärnor tolkar Gustav Vasa och hans närmaste i operan som bär hans namn. Från vänster Mario Zeffiri, Martina Janková, Helena Juntunen, Tuuli Lindeberg, Monica Groop, Niall Chorell och Cornelius Uhle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland