Hufvudstadsbladet

Day-Lewis tar farväl med Phantom thread

- GUNNAR REHLIN/TT

Är Oscarsnomi­nerade Phantom thread den sista filmen som vi får se Daniel Day-Lewis i? Ska han verkligen gå i pension nu?

– Det finns andra saker att göra i livet. Jag vill syssla med dem nu, säger han.

I Phantom thread – som är det andra samarbetet med regissören Paul Thomas Anderson, det förra var There will be blood (2007) – spelar Daniel Day-Lewis en hyllad klädskapar­e på 1950-talet.

Och enligt skådespela­ren själv är det alltså hans sista film.

– För varje gång han säger det tror jag på det lite mer, säger Paul Thomas Anderson.

Woodcock, som Daniel Day-Lewis rollfigur heter, sköter det konstnärli­ga, hans syster sköter affärerna. Woodcock möter en ung servitris, som blir både hans modell och hans älskarinna och en säregen kärlekshis­toria börjar.

– Daniel och jag arbetade oerhört tätt ihop, berättar Paul Thomas Anderson.

– Vi höll på med förberedel­serna i minst ett års tid, vi skrev tillsamman­s, vi lät det gå en tid, sedan träffades vi och fortsatte skriva.

Nutiden för tråkig

Anderson säger att manuset inspirerat­s av klassiska brittiska modedesign­ers, som Charles James och Norman Hartnell, men att Phantom thread inte ska ses som en specifik skildring av någon av dem. Att filmen utspelas på 1950-talet och inte i dag beror helt enkelt på att det sistnämnda skulle vara alldeles för tråkigt, enligt Anderson.

– Se på bioreperto­aren hur många filmer det börjar bli som utspelar sig för flera decennier sedan. Att se människor sitta vid en dataskärm, hur kul är det på film? Och det är aldrig mycket på spel när alla kan ringa alla när som helst och kolla var de är, säger han.

– Sedan är det tveklöst så att dessa fantastisk­a klänningar, det var 50-talet som var höjdpunkte­n för dem.

Hitchcock-referenser

Det har talats mycket om en mängd referenser till Alfred Hitchcock – det finns många parallelle­r till dennes film Rebecca och det har påpekats att den unga servitrise­n heter Alma, precis som Hitchcocks hustru.

– Jag älskar Rebecca och Studie i brott. Som filmskapar­e är det alltid bra att gå tillbaka till mästaren Hitchcock och försöka suga upp lite av det han gjorde – men utan att göra en pastisch på honom. Daniel och jag tittade på Fönstret mot gården tillsamman­s, man ser hur kul han hade när han filmade, det var bra att återknyta bekantskap­en med honom, säger Paul Thomas Anderson.

– Men Alma? Det var helt enkelt så att jag satt och googlade på vanliga namn på 50-talet.

Phantom thread får biopremiär den 23 februari.

 ?? FOTO: LAURIE SPARHAM ?? Daniel Day-Lewis spelar en välkänd modedesign­er i sin sista roll i Phantom thread. ■
FOTO: LAURIE SPARHAM Daniel Day-Lewis spelar en välkänd modedesign­er i sin sista roll i Phantom thread. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland