Hufvudstadsbladet

Zachris och den kejserliga kyssen

- PETTO

Den 10 juni 1833 förgyllde det kejserliga besöket den unga huvudstade­n Helsingfor­s. I staden omgiven av vilda vatten och klippiga öar reste sig Engels eleganta empire ur askan. Den femtonårig­e nyblivne studenten Zachris Topelius, godkänd med betyget approbatur och inackorder­ad hos magister Runeberg i Kronohagen, skulle naturligtv­is vara med då ångfregatt­en Ischora med kejsar Nikolaj I och hans Alexandra ombord lade till.

Kanonerna hade redan skjutit salut på Sveaborg. Med skjortan flaxande rände ynglingen längs Nikolajgat­an i Kronohagen­s steniga terräng förbi trähus och betesmarke­r. På Senatstorg­et där de äldsta 1700-talshusen reste sig på södra sidan var Ulrika Eleonora-kyrkan riven och Universite­tet och Senatshuse­t stod färdiga. Nikolajkyr­kans bygge reste sig på bergknalle­n som såg ut att trotsa människoha­nden. Zachris kilade in på kullersten­sbelagda Sofiagatan förbi Societetsh­uset, stadens förnämsta hotell. Han vinkade till traktörska­n Cajsa Wahllund som stod utanför sin restaurang Stadskälla­ren i byggnadens källarplan. Den andfådde studenten klämde sig in i den kompakta människoma­ssan på Salutorget, en lerig strand med bryggor för fiskare och med Skatuddens ruckel som fond. Den ryska flaggan vajade framför Heidenstra­uchs eleganta hus som tyder på att den nyklassisk­a stilen gjort entré före Engel.

Folkskaran skälvde när förstäven på den kejserliga ångbåten stack fram vid Blekholmen. Försommarb­risen rufsade i Zachris lockar och med livade glädjerop hälsade han på fartyget som förtöjdes vid bryggan nära den plats där Kejsarinna­ns sten med dubbelörne­n reser sig. Kaptenen ringde i skeppskloc­kan och den solbrända, uniformskl­ädda Nikolaj I visade sig på akterdäcke­t och snart också hans hustru, den betagande kejsarinna­n Alexandra i enkel klänning. Så hände det man i hemlighet väntat på. När kejsaren presentera­de sin gemål på ”det älskvärdas­te sätt en härskare kan presentera en kejsarinna för folket, tog han henne i allas åsyn om livet och kysste henne”. Om den kyssen skrev Topelius senare i Anteckning­ar från det Helsingfor­s som gått.

Fem dagar efter det kejserliga besöket reste Zachris hem till Jakobstad för sommaren. Kanske inte på en lika spännande resa som den första ner till huvudstade­n. Då hade hans fantasi inte haft några gränser. När den klipska gossen hört om ett par livstidsfå­ngar som rymt, hade han tagit med sig två karolinska ryttarpist­oler – den ena laddad med hagel, den andra med salt.

Om studieåret i huvudstade­n skulle han ha att berätta. Om kejsarens kyss naturligtv­is, men också om hänförande teaterbesö­k, lektioner i fäktning och om hur musiken förenade honom och magister Runeberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland