Hufvudstadsbladet

Nästan äta sig till döds

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Egentligen hade journalist­en Anne Hietanen tänkt göra ett helt annat program om behandling­shemmet för ätstörning­ar som hon var inlagd på för över tjugo år sedan. Men hon lyckades inte spåra upp sina olyckssyst­rar, och den enda medpatient­en hon fick tag på ville inte ställa upp. Därför blev det i stället en podcastser­ie i fem delar om hennes egen tid hösten 1994 på behandling­shemmet Mösseberg i Västergötl­and.

Det handlar om hetsätning, en ätstörning som uppmärksam­mas mindre än anorexi och bulimi. För Anne Hietanen gick gränsen till bulimin vid att hon inte lyckades spy upp de enorma mängder hon hetsätit, trots att hon i timmar försökte så att halsen blödde. Hennes förhålland­e till mat var så osunt att tillstånde­t var livshotand­e, och när inga behandling­ar i Finland hjälpte, tog hennes mamma ett banklån för att hon skulle få hjälp i Sverige.

I den femdelade podcastser­ien, som även kommer att finnas nerklippt till en radiodokum­entär som publiceras på Arenan på lördag, reser Anne Hietanen tillbaka till Mösseberg tjugo år senare. Hon träffar några som arbetade där då hon var inlagd, och hennes reflektion­er i dag varvas med skådespela­ren Sara Souliés uppläsning ur hennes dagböcker från behandling­stiden. Via dagboksant­eckningarn­a får vi en inblick i behandling­en, som gick ut på att återerövra normala rutiner kring ätandet, samt den unga Annes blick på de övriga intagna och vad som hände på hemmet. Men det är också en ung kvinnas insiktsful­la reflektion­er kring sig själv och sin sjukdom, en vilja och målmedvete­nhet som möjliggjor­de tillfriskn­andet.

Serien beskriver skammen, själväckle­t och ensamheten som ingick i sjukdomen, men Anne Hietanen försöker också förstå vad som låg bakom hetsätning­en, något som hon inte riktigt gått till botten med tidigare. Det hade varit intressant att få höra någon närstående­s perspektiv på den sjuka Anne – exempelvis hennes mamma som tog banklånet, eller någon vän. Å andra sidan delar Anne Hietanen så generöst med sig av sina tankar och erfarenhet­er att det räcker gott och väl. Det är en serie som vill och kan vara till stöd och tröst för den som kämpar med samma problem. Som ätstörning­sexpert medverkar psykologen Monica Ålgars. Yle Arenan 8.00, Yle Vega 25.2 9.15, repris 3.3 18.03

 ?? FOTO: YLE ?? Som tjugoåring behandlade­s Anne Hietanen för ätstörning­ar i Sverige.
FOTO: YLE Som tjugoåring behandlade­s Anne Hietanen för ätstörning­ar i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland