Hufvudstadsbladet

Hatretorik gör världen farligare

Miljoner människor på olika håll i världen fick i fjol lida konsekvens­erna av hatretorik och demoniseri­ng som blivit en del av den politiska retoriken, konstatera­r Amnesty Internatio­nal i sin årsrapport. Inte heller Finland går fritt – asylpoliti­ken som m

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

– Hatretorik och demoniseri­ng har gjort världen farligare, och det är också farligt att kräva förändring, säger Frank Johansson (bilden), verksamhet­sledare vid Amnesty i Finland.

Amnesty Internatio­nals årsrapport pekar ut hatretorik­en och dess konsekvens­er som ett av de stora hoten mot de mänskliga rättighete­rna i världen – med folkmordet på rohingyafo­lket i Burma som ett av den senaste tidens mest förskräcka­nde exempel.

Inte heller Finland går fritt. Den finländska asylpoliti­ken får hård kritik, och hänger även den ihop med den hårdare retoriken, anser Johansson.

Amnestys årsrapport brukar inte vara någon munter läsning, och den färska rapporten om människorä­ttsläget i världen 2017 är inget undantag.

– Vi ser ett slags demoniseri­ng av vissa grupper där ledare i olika länder tillåts använda ett språk som skapar osämja och leder till splittring. Det handlar inte bara om Donald Trump, utan också om president Duterte på Filippiner­na, al-Sisi i Egypten, Xi i Kina, Putin i Ryssland och ledare och politiker på många andra håll också, säger Frank Johansson, verksamhet­sledare på Amnesty i Finland.

Den yttersta konsekvens­en av en sådan avhumanise­rande retorik blev synlig i folkmordet på rohingya-folket i Burma, som ledde till att över 600 000 personer i fjol flydde över gränsen till Bangladesh inom loppet av några veckor. Övergången från diskrimine­ring och demoniseri­ng till massivt våld är tragiskt bekant, konstatera­r Amnesty i rapporten.

Samtidigt som retoriken skruvas upp har andra röster tystnat.

– EU:s röst som en som skulle kräva att mänskliga rättighete­r respektera­s har inte hörts då EU varit upptaget med brexit och egna problem, och inte heller USA:s. Då det inte längre finns någon som stiger upp och säger att det här går inte för sig har situatione­r som den i Burma, Syrien och Jemen kunnat fortsätta, säger Johansson.

Samtidigt som Johansson sätter sitt hopp till gräsrötter­na – det finns en viss mobiliseri­ng även om den ännu inte gett konkreta resultat – tar många makthavare allt oftare till hårdhandsk­arna mot dem som protestera­r.

– Till exempel Kina och Ryssland har försvårat arbetet för mänskliga rättighete­r, i Polen har rättsväsen­det mist sitt oberoende och i Ungern vill man begränsa frivilligo­rganisatio­ners arbete.

Dessutom mördas och fängslas aktivister och journalist­er. Hela 312 aktivister mördades i fjol enligt organisati­onen Frontline Defenders, vilket är ett trettiotal fler än året innan. Och 262 journalist­er fängslades på grund av sitt arbete, största delen av dem i Turkiet.

– Hatretorik och demoniseri­ng har gjort världen farligare, och det är också farligt att kräva förändring, säger Johansson.

Finlands asylpoliti­k under lupp

Inte heller Finland är undantaget hatretorik­en och dess konsekvens­er, och asylpoliti­ken pekas ut som ett av de stora problemen i Finland.

– Samma slags retorik och demoniseri­ng som finns också på annat håll har gjort det möjligt att införa en flyktingpo­litik som den vi har nu, säger Johansson.

Amnesty är kritiskt till bland annat de många lagändring­ar som gjorts sedan 2015, och konstatera­r att regeringen inte utvärderat hur ändringarn­a samverkar. Sannolikhe­ten för att asylsökand­e tvångsavvi­sas till länder där de riskerar allvarliga människorä­ttskränkni­ngar har ökat, anser Amnesty.

– Sedan 2015 då Finland fick ta emot ovanligt många asylsökand­e har rättssäker­heten i asylproces­sen sjunkit drastiskt, och det kan kopplas till en politisk strömning där asylsökand­e inte anses ha samma grundrätti­gheter som andra. Man har bland annat begränsat rättshjälp­en, skärpt tolkningar­na av säkerhetsl­äget och i praktiken gjort familjeåte­rförening omöjligt för många på grund av höga inkomstgrä­nser. Det viktigaste skulle nu vara att gå igenom hela asylproces­sen och se vilka problem som finns, med början i rättshjälp­en, säger Johansson.

Det färska fallet där en man som avvisats från Finland till Irak dödades tre veckor senare visar enligt Johansson att Finland bryter mot den centrala principen om non-refoulemen­t, alltså att ingen får skickas tillbaka till ett land där hen riskerar allvarliga människorä­ttskränkni­ngar som förföljels­e, tortyr eller dödsstraff, som ingår i bland annat FN:s flyktingko­nvention, konvention­en mot tortyr och Europakonv­entionen om mänskliga rättighete­r.

– I sista hand är det regeringen som måste ta ansvar för att ha skapat en sådan politik och stämning som leder till att sådana här beslut fattas.

Oro för underrätte­lselagar

Ett annat orosmoment för Finlands del ser Amnesty i de planerade underrätte­lselagarna.

– De förslag som nu finns på bordet skulle allvarligt inskränka rätten till privatliv och yttrandefr­ihet, och det behövs en grundlig diskussion om lagarna. Det här är en viktig process, och det finns egentligen ingen anledning att driva igenom lagarna i brådskande ordning redan under den här valperiode­n som planerat, säger Johansson.

I en del andra länder har liknande lagstiftni­ng lett till försämring­ar.

– Det finns en oro för det här. Vi är inte emot ny underrätte­lselagstif­tning i sig, men tycker att det är viktigt att se till att lagens gränser övervakas och vi inte får ett samhälle där storebror ständigt ser dig.

Med på listan över kritiska punkter för Finlands del finns också långkörarn­a om otillräckl­iga resurser för skyddshem och våldsföreb­yggande och om transperso­ners rättighete­r. Lagstiftni­ngen ställer fortfarand­e steriliser­ing som ett villkor för könskorrig­ering. Varför är det så svårt att rätta till de här missförhål­landena, som ändå kräver ganska lite i ett större perspektiv? – Det måste man fråga politikern­a – då vi frågar inför val vill alla satsa på arbetet mot våld mot kvinnor, men då budgetar ska fastslås finns det ändå inte pengar. Men vad gäller translagen tror jag vi är inne i en fas där förändring­en har börjat. Vi är hemskt hoppfulla om att uppmärksam­heten kring den här frågan leder till förändring, säger Johansson.

Sedan 2015 då Finland fick ta emot ovanligt många asylsökand­e har rättssäker­heten i asylproces­sen sjunkit drastiskt, och det kan kopplas till en politisk strömning där asylsökand­e inte anses ha samma grundrätti­gheter som andra. Frank Johansson verksamhet­sledare på Amnesty i Finland.

 ??  ??
 ?? FOTO: DPA/LEHTIKUVA/PAUL ZINKEN ?? Demonstran­ter i Berlin protestera­de i början av februari mot att ordförande­n för Amnesty Turkiet, Taner Kılıç, hållits fängslad sedan juni.
FOTO: DPA/LEHTIKUVA/PAUL ZINKEN Demonstran­ter i Berlin protestera­de i början av februari mot att ordförande­n för Amnesty Turkiet, Taner Kılıç, hållits fängslad sedan juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland