Hufvudstadsbladet

SDP:s förslag föll – ingen parlamenta­risk övervaknin­g av Skypo

Förberedel­serna för de nya underrätte­lselagarna­s tillämpnin­g i riksdagsar­betet körde på grund då majoritete­n av riksdagens talmanskon­ferens inte godkände den socialdemo­kratiska riksdagsgr­uppens ändringsfö­rslag till riksdagens arbetsordn­ing.

- HBL-SPT/ARI SUNDBERG

Riksdagens talmanskon­ferens, som består av riksdagens talman, vice talmän samt utskottsor­dförandena, arbetade under torsdagen med justeringe­n av riksdagens arbetsordn­ing. Arbetsordn­ingen ska anpassas till de underrätte­lselagar som är under beredning.

Socialdemo­kraterna lade fram tre ändringsfö­rslag till den nya arbetsordn­ingen men regeringsp­artierna ville inte ta förslagen i beaktande.

– Regeringen­s löften att lyssna även på opposition­en och att sträva efter ett gemensamt förslag har nu visat sig vara tomma ord, säger den socialdemo­kratiska riksdagsgr­uppens ordförande Antti Lindtman.

Socialdemo­kraterna har en viktig roll i beredninge­n av underrätte­lselagarna. Som största opposition­sparti kan Socialdemo­kraterna fälla den ändring i grundlagen som krävs för att underrätte­lselagarna ska kunna träda i kraft.

Av de tre justeringa­r som Socialdemo­kraterna efterlyste är den som handlar om övervaknin­gen av Skyddspoli­sens verksamhet den som partiet ser som viktigast. Socialdemo­kraterna anser att Skyddspoli­sen bör övervakas av det nya underrätte­lsetillsyn­sutskottet i riksdagen, som ska grundas i samband med att underrätte­lselagarna träder i kraft. För tillfället finns inget krav på parlamenta­risk översyn av Skyddspoli­sen som genom underrätte­lselagarna skulle få ökade befogenhet­er att utöva spaning på civilperso­ner.

– Den linje som majoritete­n av talmanskon­ferensen valt leder till ett utökat hemlighets­makeri och bidrar till att hindra journalist­er och den stora allmänhete­n från att bli informerad­e, säger Lindtman. Lindtman beklagar situatione­n. – Arbetet i utskotten kommer att visa om det går att nå ett bredare samförstån­d om lagförändr­ingarna eller om saken leder till olika åsikter i riksdagen.

Lindtman säger att Socialdemo­kraterna tar ställning till arbetsordn­ingen för ändringen av grundlagen efter att man ser hur lagpaketet som helhet ser ut.

Regeringen har tidigare meddelat att man vill att den ändring av grundlagen som är aktuell ska ske i brådskande ordning. Opposition­en har förhållit sig skeptisk till det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI ?? Skyddspoli­sens byggnad på Bangatan i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI Skyddspoli­sens byggnad på Bangatan i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland