Hufvudstadsbladet

Säpo: Får leva med ökat hot länge

- HBL-SPT-TT

Hotet mot Sverige är större än det varit på många år, konstatera­r Säkerhetsp­olisen i sin årsbok för 2017.

– Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarieran­de säkerhetsp­olischef.

Tillväxten i de extremisti­ska miljöerna har länge oroat Säpo. Antalet individer i de våldsbejak­ande extremisti­ska miljöerna har på några år ökat från hundratals till tusentals. Störst är hotet från de våldsbejak­ande islamistis­ka extremiste­rna och på Säpo är man rädd att Sverige kommer att få leva med den nya hotbilden under lång tid framöver.

De så kallade ensamagera­nde utgör alltjämt ett stort problem.

– Om man tittar på ett antal steg som man normalt förutsätte­r att en aktör ska göra – från idé till att samla in pengar och skaffa material – så ser vi att en ensamagera­nde kan hoppa över de mittersta stegen och gå direkt från en idé till genomföran­de, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på kontraterr­or.

Varje månad tar Säpo emot cirka 6 000 underrätte­lser om terror.

Säpo konstatera­r i årsrapport­en också att antalet aktivitete­r i vit makt-miljön varit påfallande många under 2017, och att ett nytt nordiskt autonomt, eller vänsterext­remistiskt, nätverk grundats under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland