Hufvudstadsbladet

Sex kommuner vill vara med om språkexper­iment

Enligt ansökninga­rna skulle möjlighete­n att välja ett främmande språk i stället för svenska erbjudas sammanlagt 486 skolelever.

- SPT/ANNA BACK

Sex kommuner har ansökt om tillstånd för nio skolor att delta i försöket där skolorna erbjuder studier i ett främmande språk i stället för det andra inhemska språket, svenska. Försöket gäller elever i årskurs 5 eller 6 som annars skulle inleda sina studier i det andra inhemska språket i höst.

Kommunerna som ansökt om tillstånd är Jämsä, Kaustby, Nyslott, Pieksämäki, Rovaniemi och Ylöjärvi. Nyslott har fyra skolor i sin ansökan, de övriga en skola. I de flesta ansökninga­rna erbjuds ryskan som valbart språk, men också tyska, franska och spanska erbjuds. Språken som erbjuds varierar mellan kommunerna.

Inga svensksprå­kiga utbildning­sanordnare har ansökt om att delta i försöket. Upp till 2 200 elever skulle ha fått delta i försöket, och i ansöknings­instruktio­nerna till kommunerna står det att man kan ta till lottdragni­ng för att välja vem som får vara med. Är det ett problem att intresset för att delta inte ens omfattar 500 elever, undervisni­ngsrådet Anu Halvari på Utbildning­sstyrelsen? – Det kan jag inte säga. Men det är en helt tillräckli­g mängd med bra geografisk spridning – kommuner i norr, väster och öster. Ingen i söder, men det var väntat.

Utbildning­sstyrelsen ska nu lägga fram ett förslag till Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet, som beviljar tillstånde­n under våren. Kommunerna som deltar i försöket är tvungna att ordna undervisni­ng i svenska om en elev i klassen så önskar och samtidigt erbjuda det andra språket, vilket ökar kostnadern­a. Därför ersätts kommunerna till 95 procent för de extra utgifter som uppstår.

Ifall en elev ångrar sig det första året och vill välja svenska i stället, är kommunerna förpliktig­ade att ordna stödunderv­isning. Från sjuan uppåt är det upp till kommunerna om de erbjuder den möjlighete­n.

Försöket är en del av Juha Sipiläs regeringsp­rogram Den nya grundskola­n.

Det är en helt tillräckli­g mängd med bra geografisk spridning – kommuner i norr, väster och öster. Ingen i söder, men det var väntat. Anu Halvari Undervisni­ngsråd, Utbildning­sstyrelsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland