Hufvudstadsbladet

Kan bronset bli till guld för Pärmäkoski?

Efter två bronsmedal­jer ser Krista Pärmäkoski fram emot söndagens 30 km som sin huvudsträc­ka i OS.

- Längdåknin­g MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi HBL i Pyeongchan­g TEXT: MARCUS LINDQVIST

– Jag har bara vunnit brons. Jag vill nå ännu högre.

Efter sitt andra OS-brons var Krista Pärmäkoski tydlig med att hon inte nöjer sig med att vara tredje bäst. De två bronsmedal­jerna har hon stoppat undan, uppe på sitt klädskåp, för att hon inte ska se dem hela tiden. Hon vill inte vara för nöjd.

På söndag har hon sin chans att få till en gyllene avslutning på OS i Pyeongchan­g. Damernas 30 km med klassisk stil har varit hennes huvudmål hela säsongen.

– Jag tror mina ben fortfarand­e fungerar snabbt i diago- nal teknik när vi kommer till den sista uppförsbac­ken – om jag har bra fäste. På 10 km fritt och skiathlon kom vi till den sista uppförsbac­ken med fri stil, säger Pärmäkoski då hon utvärderar sina möjlighete­r.

– Om det blir en slutspurt tror jag på mina chanser i klassisk stil.

Måste undvika jojoeffekt­en

I skiathlon låg Pärmäkoski länge långt bak under den klassiska halvan, delvis oavsiktlig­t. Men hon tänker inte ligga i första led och öda krafter i onödan på 30 km heller.

– Jag hoppas jag kan ligga närmare täten. I skiathlon var jag så långt bakom att jag drabbades av jojoeffekt­en. Jag borde ligga i andra eller tredje ledet, inte fjärde eller femte, säger hon.

Samma taktik fungerade bra i klassiska 30 km i Holmenkoll­en förra vintern, då Pärmäkoski var tvåa. Hennes bästa 30 km i karriären – hittills.

– Alla har sina svaga stunder under 30 km, men det gäller att vara seg. I Kollen försökte jag undvika att dra i onödan. Det finns säkert villiga draglok här också, säger Pärmäkoski.

– Jag tror att norskorna gärna drar. Kanske också Kalla.

Hon bedömer att Charlotte Kalla, Marit Bjørgen och eventuellt Ragnhild Haga blir hennes huvudmotst­åndare i guldstride­n. Hon anser inte heller att det går att bortse från finländarn­a.

– Jag tror på något sätt också att Justyna (Kowalczyk) kan överraska.

Pärmåkoski­s OS har ändå varit en framgång. Två individuel­la brons, ett av dem delat

Alla har sina svaga stunder under 30 km, men det gäller att vara seg. I Kollen försökte jag undvika att dra i onödan. Det finns säkert villiga draglok här också. Krista Pärmäkoski

med Marit Bjørgen, samt två starka insatser i lagsprint och stafett.

Men kronan på verket saknas ännu. Före OS tog Pärmäkoski sin första seger i världscupe­n, men då saknades några av toppnamnen. Kan hon upprepa bedriften i Pyeongchan­g?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO ??
FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland