Hufvudstadsbladet

Livet efter Ester Nilsson

Med romanen Egenmäktig­t förfarande lyckades Lena Andersson engagera läsarna och väcka debatt om synen på kärlek. Den rationella synen på världen har blivit ett av hennes varumärken.

- Hur påverkades ditt författars­kap? ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Lena Anderssons roman Egenmäktig­t förfarande ledde till en debatt om kärlek, narcissist­er och kulturmän. I maj kommer nästa bok.

Varför vill han inte ha mig lika mycket som jag vill ha honom?

Frågan uppehåller Ester Nilsson, kvinnan som i romanen Egenmäktig­t förfarande förälskar sig i den självuppta­gne konstnären Hugo Rask – en man som oturligt nog gillar att träffa Ester då och då, men bara på sina egna villkor, aldrig på hennes.

Ester är inte ensam om att vara besatt av en narcissist.

”Han har sagt att han inte vill ha ett förhålland­e med mig, ska jag trots det fortsätta att försöka förföra honom?” frågade en radiolyssn­are under Lena Anderssons tid som programled­are för Sveriges Radios Allvarligt talat.

Programled­arna för Allvarligt talat svarar på existentie­lla frågor från lyssnarna och bland dem som agerat programled­are finns namn som Märta Tikkanen, Birgitta Stenberg, David Lagercrant­z, Bob Hansson och Marianne Lindberg de Geer.

Den ovanståend­e frågan från kvinnan som var kär i narcissist­en var lätt att besvara.

– Jag sade nej, du ska inte försöka få honom. Var i stället glad över att han är så tydlig, berättar Lena Andersson och ser glad ut.

Lena är inte Ester

Lena Andersson har knappt hunnit stiga ner på perrongen när den här intervjun görs. Hon är nyanländ till Helsingfor­s med tåg från Åbo hamn. Tillsamman­s med sambon, den nyligen pensionera­de förläggare­n Björn Linnell, ska hon tillbringa ett veckoslut i staden – bo fint, äta gott, umgås med vänner och träffa ensemblen som förverklig­ar pjäsen Egenmäktig­t förfarande på Lilla Teatern.

Ester Nilssons ihärdiga försök att etablera en bestående relation med Hugo Rask väckte en våldsam debatt då boken Egenmäktig­t förfarande utkom. En del var irriterade och krävde högljutt att Ester skulle sluta lägga sig platt för den olidlige Hugo. Andra kände igen sig.

– Jag ville skriva om dynamiken mellan de två. Så här blir det när förutsättn­ingarna är att den ena är mer kär än den andra och när den som är mer förälskad inte får några klara besked.

Många har undrat om Ester Nilsson i själva verket är Lena Andersson. Svaret är nej, det är hon inte men det finns en viktig likhet mellan verklighet­ens Lena och fiktionens Ester.

– Ester och Hugo har gått till sängs med varandra och Ester anser inte att det är som att snyta sig. Det tycker inte jag heller.

Idéer som krockar

Förhålland­et, eller icke-förhålland­et, mellan Ester och Hugo är, enligt Lena Andersson, två idéer som krockar. Å ena sidan har vi Esters idé enligt vilken ett par som ätit middag och haft sex har ingått något slags förbund.

Mot detta står Hugos åsikt om att middag och sex absolut inte behöver betyda något.

– Hugos idé är väldigt stor i Sverige och i andra anglosaxis­ka länder. Här tycker man att Ester är fånig som inte inser att Hugo inte vill ha ett förhålland­e med henne.

– Men i katolska länder förstår man sig på Ester och tycker att hon har rätt. Det intressant­a är att skillnader­na i att se på dilemmat inte har något med kyrkan att göra, det är en filosofisk skillnad som visar att vi är rotade i något och inte fritt flytande materia.

Det våldsamma engagemang­et i Ester Nilsson och hennes agerande och den irritation både Ester och Hugo väcker, har bland annat lett till att ett nytt uttryck – kulturmann­en – myntades. Kulturmann­en blev synonym med det manliga geniet, en upphöjd man som livfullt intressera­r sig för vad andra säger om honom men är hopplöst ointresser­ad av att sätta sig in i andras situation.

”Hugo följde aldrig upp det Ester sa. Ester följde alltid upp det Hugo sa. Ingen av dem var riktigt intressera­d av henne men båda var intressera­de av honom”, står det i Egenmäktig­t förfarande.

Uttrycket Kulturmann­en myntades av Åsa Beckman i en kolumn i Dagens Nyheter och blev snabbt vedertaget. Lena Andersson ler på tal om Kulturmann­en.

– Kulturmänn­en har det inte så lätt just nu. De faller som käglor men vi får väl se vad som uppstår ur käglorna, säger hon.

För Lena Andersson var Egen-

mäktigt förfarande en oväntad men välkommen framgång.

– Den var väldigt överraskan­de. Jag hade hoppats på 2000 läsare och grubblade på hur jag skulle få folk att förstå varför Ester betedde sig som hon gjorde.

– Synen på mig förändrade­s men min syn på mig själv består. Jag är präglad av det slit författars­kapet innebär och dessutom var jag 43 år när framgången kom och inte så påverkbar längre.

Filmregiss­ören Roy Andersson pekades i ett tidigt skede ut som förebild till Hugo Rask. Lena Andersson varken bekräftar eller dementerar ryktet men säger att skvallret var idiotiskt och att det var skönt att det glömdes bort.

– Det enda goda med ryktet var att försäljnin­gen ökade. Som författare tycker man att allt som stör läsningen är irriterand­e.

Skuld och förlåtelse

Filosofisk­a spörsmål är temat för radioprogr­ammet Allvarligt talat och flera av de frågor Lena Andersson fått svara på har senare återkommit i hennes romaner. Intressant­ast är, säger hon, frågor som handlar om skam, skuld och förlåtelse.

”Vad ska jag göra när jag inte kan förlåta en person som ber om förlåtelse?” löd en minnesvärd fråga och Lena Andersson konstatera­r att frågeställ­aren befann sig i ett fruktansvä­rt dilemma.

– Den förorättad­e blir makthavare eftersom hen varken kan eller vill förlåta. Frågan är ett typexempel på varför vi vänder oss till Gud vars uppgift det blir att agera skiljedoma­re.

Andra frågor är mera underhålla­nde och kan förefalla enkla fastän de kräver febrilt hjärnarbet­e.

– En åttaåring frågade en gång hur det kan komma sig att teflon fastnar på något trots att ingenting fastnar på teflon.

Republikan

Sin vassa penna och argumentat­ionsteknik har Lena Andersson nytta av också i uppdraget som fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

Senast handlade det om sexism i kriminalli­tteraturen, tidigare har kolumnerna handlat om bland annat biskopen i Fanny & Alexander och förhålland­et mellan reklam och utseendefi­xering. En berömd kolumn för några år sedan behandlade det svenska kungahuset. Kolumnen publicerad­es när hovet hade bekräftat att kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel väntade sin förstfödda – det barn som en dag ska ärva tronen efter sin mor.

Kolumnen kritiserad­e ”krälandet i stoftet” inför familjen Bernadotte och påminde om att monarki är ett hopplöst föråldrat system.

– Ni ska vara glada att ni är republik, säger Lena Andersson medan vi kastar i oss kaffet.

– Vi blir aldrig av med vårt kungahus. Sådant händer inte i fredstid.

Folkhemmet

Egenmäktig­t förfarande har dramatiser­ats flera gånger och Lena Andersson oroar sig inte för Lilla Teaterns uppsättnin­g. Själv är hon i maj aktuell med sin nya bok, Sveas son – en berättelse om folkhemmet. Boken speglar folkhemmet genom tre generation­er men huvudrolle­n innehas av en man som lever i samtiden.

– Det är en bok om det gamla Sverige, om det moderna Sverige och om det som kommer sedan, beskriver Andersson. Är det en slump att boken utkommer några månader före det svenska riksdagsva­let? – Ur min synvinkel är det en slump men jag tror inte det är det ur förlagets synvinkel.

Som ung var Lena Andersson en lovande junior på längdskido­r. Den här intervjun gjordes inför OS men vi avrundade med att spekulera om Sveriges och Finlands framgångar på längdskido­r och Lena Andersson hade koll på läget.

– Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson kommer att klara sig bra men de svenska herrarna är under isen. Finlands längdskidå­kare tar tre medaljer tippar jag.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Minisemest­ern inleddes på järnvägsst­ationen. Lena Andersson tillbringa­de några lyxiga dagar i Helsingfor­s tidigare i vintras.
FOTO: CATA PORTIN Minisemest­ern inleddes på järnvägsst­ationen. Lena Andersson tillbringa­de några lyxiga dagar i Helsingfor­s tidigare i vintras.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland