Hufvudstadsbladet

Uppdatera demokratin

Det är ord och inga visor när två erfarna politiker granskar demokratin och folkväldet. De har rätt på många punkter.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Jouni Backman (SDP) och Liisa Hyssälä (C) har tillsamman­s 39 års riksdagser­farenhet och 12 års erfarenhet av statsrådet. Ingendera är längre aktiv politiker men fungerar som äldre rådgivare för jubileumsf­onden Sitra. I den egenskapen har de intervjuat över 100 personer som arbetar i riksdagen, regeringen, staten, kommunerna och partierna.

Det visar sig att de intervjuad­e har en dyster syn på hur demokratin fungerar och vilka förutsättn­ingarna är för att förnya samhället och även det demokratis­ka systemet.

Backman och Hyssälä låter ändå inte dysterhete­n ta över. De kommer med över 50 förslag om hur folkväldet via partierna, riksdagen, statsrådet och förvaltnin­gen kunde uppdateras och moderniser­as. De konstatera­r helt riktigt att Finland var en föregångar­e med rösträttsr­eformen 1906. Då infördes inte bara allmän och lika rösträtt, samtidigt blev såväl kvinnor som män valbara.

På 110 år har samhället och världen förändrats mycket – men medborgarn­as möjlighete­r att påverka samhället har inte uppdaterat­s i samma takt.

Största delen av våra nuvarande partier grundades för över 100 år sedan, men arbetar fortfarand­e med samma strukturer som då. Antalet partimedle­mmar har rasat. Enligt utredninge­n var 600 000 finländare medlemmar av ett parti år 1980, nu uppges partimedle­mmarna vara 230 000, men hur många som är aktiva är en annan sak.

Trots besk kritik mot de föråldrade partierna ser Jouni Backman och Liisa Hyssälä ändå dem som mycket centrala för att demokratin ska fungera. De har rätt – det behövs forum för likasinnad­e som driver på samhällsut­vecklingen, bland annat för att medborgarn­a ska kunna jämföra olika ideologier, världsuppf­attningar och visioner. Men partierna måste moderniser­as kraftigt. Medlemmarn­a måste kunna påverka mera direkt. I dag är deras makt liten bland annat för att partierna inte mera finansiera­s med medlemsavg­ifter. Nu står partistöde­t för en stor del av pengarna.

Sitras utredare anser ändå att partistöde­t borde bli betydligt större – förutsatt att partierna förmår moderniser­a sig och införa till exempel mera direkta påverkning­smöjlighet­er för medlemmarn­a. Här kan man rita in ett litet frågetecke­n, även om Backman och Hyssälä också tycker att medlemsavg­ifterna ska spela en större roll – och att de borde vara avdragbara i beskattnin­gen.

Partiernas roll i samhällsdi­skussionen och förmågan att presentera visioner är i dag liten – men den kunde och borde vara större. Det lyckas inte i dag när partierna främst fungerar som valorganis­ationer och inte som visionärer.

Också vårt valsystem får kritik. Enligt Jouni Backman och Liisa Hyssälä kräver riksomfatt­ande val en så stor personlig kampanjbud­get att det i dag är ett hinder för många hugade. De föreslår ett kampanjtak både för kandidater och för partier för att pressa ned summorna.

Även riksdagens arbetssätt och arbetsrytm kräver en uppdaterin­g. De har fullständi­gt rätt i att riksdagen nu sätter oproportio­nerligt mycket tid på att behandla statsbudge­ten – fast möjlighete­rna att påverka den är väldigt begränsade. Däremot borde insatsen sättas på de långsiktig­a rambudgeta­r som regeringen varje vår slår fast.

Riksdagsle­damöterna borde också kunna delta i utskottsar­bete och omröstning­ar på distans eftersom det med modern teknologi är fullt möjligt. Backman och Hyssälä föreslår att biblioteke­n, som finns i varje kommun, kunde fungera som medborgarf­orum där ledamötern­a träffar medborgarn­a och också kan delta i riksdagens arbete på distans.

Sitras utredning fungerar förhoppnin­gsvis som en diskussion­söppnare – och som en varningskl­ocka. Demokratin behöver en uppdaterin­g så att medborgarn­a kan bli mera delaktiga. Institutio­nerna måste lära sig att arbeta med människor, inte ”för” dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland