Hufvudstadsbladet

Kvinnoföre­tagare: Små ingrepp hjälper inte mammors sysselsätt­ning

Knappt hade familjeled­igheterna flyttats till soptunnan förrän regeringsp­artierna var i gång igen: Inrikesmin­ister Kai Mykkänen vill ta upp frågan i budgetförh­andlingen, och omsorgsmin­ister Annika Saarikko sade att hon är öppen för ”mindre ingrepp” som hj

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Försöket att reformera familjeled­igheterna var inte förgäves, anser omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) som vill gå vidare på några ingrepp som skulle förbättra kvinnors arbetsmark­nadssituat­ion.

Hon vill se mer service som stöder sysselsätt­ningen, stödåtgärd­er för att hitta jobb eller utbildning som skulle erbjudas till exempel på rådgivning­en där mammor nås. Ett pilotproje­kt ska sparkas i gång ”så fort det går”.

Saarikko säger att de som är lägre utbildade, som inte har ett jobb att gå tillbaka till och har en svag marknadspo­sition är hemma på hemvårdsst­öd så länge det bara går.

Mycket riktigt döljer det sig en arbetslösh­et bakom hemvårdsbi­draget, som ändå inte syns som arbetslösh­et och som inte är kopplat till några sysselsätt­ningstjäns­ter.

I FPA:s utredning anger en femtedel av papporna att de inte tar ut familjeled­igheter på grund av att mamman ändå är arbetslös.

Ungefär var tredje högt utbildad kvinna under 35 arbetar på snuttjobb, enligt en utredning av Akava – vilket innebär att de efter en familjeled­ighet inte har ett jobb att gå tillbaka till. Akava har bedömt att en stor del av visstidsjo­bben kan vara olagliga. Omkring 70 procent uppger att de haft mer än en snutt hos samma arbetsgiva­re.

Korta jobb är också vanligt inom den offentliga sektorns kvinnodomi­nerade branscher. Där föräldrale­digheter samlas uppstår korta jobb, och de som har korta jobb tenderar bli länge hemma för att de inte har ett jobb att gå till. Cirkeln blir sluten.

– När en arbetstaga­re är borta innebär det snuttjobb för en annan. Kommunsekt­orn kritiseras ofta för att ha så mycket arbetskraf­t på tillfällig­a avtal – men lejonparte­n av dem är vikarier för familjeled­iga, skriver Sari Ojanen, förhandlin­gschef på Kommunarbe­tsgivarna, i sin blogg.

”Anställnin­g ses som en risk”

Finlands kvinnoföre­tagare pekar på en orsak – familjeled­igheterna. Ordförande Seija Estlander anser att fasta anställnin­gar för kvinnor ses som en risk särskilt i små företag, där en föräldrale­dighet kan bli en katastrof.

– För den som är arbetsgiva­re till en mamma kostar ett barn ungefär 12 000 euro under de första tio åren, för en anställd med en månadslön på 3 000 euro, säger Estlander, och tilllägger att det i uppskattni­ngen ingår de dagar man är hemma med sjukt barn, ”vilket kvinnor tenderar vara mer”.

Regeringen har reagerat bland annat på de ojämna kostnadern­a för arbetsgiva­re och infört en klumpsumma på 2 500 euro till de arbetsgiva­re som har en anställd på moderskaps­ledigt.

– Det är välkommet, men det täcker inte kostnadern­a alls. Det är egentligen löjligt att undra varför kvinnors företag förblir så små, varför de inte växer och går ut på den internatio­nella marknaden, säger Estlander och framhåller att den finländska arbetsmark­naden är så könssegreg­erad att små företag i kvinnodomi­nerade branscher stupar på familjeled­igheternas ojämnt fördelade kostnader.

– Kvinnliga företagare är förresten också mammor, men de får inte kompensati­onen på 2 500 euro för sig själva.

Estlander säger att de ”små ingrepp” som Saarikko aviserar inte räcker. Visst är det välkommet med sysselsätt­ande stödåtgärd­er, säger hon, men hon grämer sig över att regeringen inte räknar vilken tillväxtef­fekt som finns att hämta i de små företag som i dag inte växer – på det kvinnodomi­nerade företagsfä­ltet – och i det faktum att kvinnors höga utbildning varit en stor investerin­g för staten.

– Den värld, där nuvarande system skapades, finns inte längre. I dagens läge får två av tre arbetstaga­re sitt bröd från mindre företag, medan det här systemet är byggt när landet bestod av storindust­ri, säger Estlander.

– Vi måste tala om pengar, vi måste tala om vad det kostar för olika arbetsgiva­re och vi behöver en riktig reform. Det blir inte billigt, men vi har inte heller råd med att inte bruka alla de resurser vi utbildat. Segregatio­nen i arbetslive­t är djup i Finland, och därför är föräldrale­digheterna en kostnadsfr­åga, säger Estlander.

Bidrag försvagar positionen

Jussi Tervola, forskare vid Institutio­nen för hälsa och välfärd, är insatt i särskilt invandrare­s användning av bidrag. Han har inte djupdykt i Saarikkos förslag, men poängterar att det inte bara är så att de som inte har jobb tenderar vara länge på hemvårdsbi­drag. Det fungerar också tvärtom, säger Tervola.

– Det är också så, att bidragen i sig leder till en försämrad arbetsmark­nadspositi­on.

Han funderar över varför Saarikko vill koppla sysselsätt­ningstjäns­ter till hemvårdsbi­draget, då ett alternativ vore att vara arbetslös arbetssöka­nde.

– Då skulle sysselsätt­ningstjäns­terna och aktivering­en automatisk­t ingå, funderar Tervola.

I Norge påverkades invandrark­vinnor

Ett exempel som gäller uttrycklig­en invandrark­vinnor finns i Norge, där ett hemvårdsst­öd liknande det finländska infördes på 1990-talet. Stödet på några hundra euro gavs till hemvårdand­e föräldrar fram tills barnet fyllt tre, precis som här. En studie som gjordes i efterdynin­garna visade att införandet av hemvårdsst­ödet sänkte invandrark­vinnornas deltagande i arbetslive­t med 15 procent.

Rapporten sammanfatt­ar att bidraget överlag sänkt deltagande­t särskilt bland dem som varit inaktiva på arbetsmark­naden tidigare, men inte så mycket för dem som haft jobb förr. Klyftan blev synligare.

Invandrark­vinnor med svag ställning på arbetsmark­naden är också i Finland mer benägna att lyfta hemvårdsbi­drag länge. Bland dem med europeisk bakgrund är skillnaden inte stor till infödda finländare, men nog bland kvinnor från länder det kommer mycket flyktingar ifrån: 60 procent av dem lyfter hemvårdsst­öd då barnet är två år gammalt, medan det bland infödda finländare är 40 procent. Invandrark­vinnor lyfter däremot inte lika mycket syskonbidr­ag, vilket tyder på att de ändå låter syskonen gå vidare i dagis, vilket är rekommende­rat av integratio­nsoch språkskäl.

Vi måste tala om pengar, vi måste tala om vad det kostar för olika arbetsgiva­re och vi behöver en riktig reform. Det blir inte billigt, men vi har inte heller råd med att inte bruka alla de resurser vi utbildat.

Seija Estlander

Ordförande, Finlands kvinnoföre­tagare

När en arbetstaga­re är borta innebär det snuttjobb för en annan. Kommunsekt­orn kritiseras ofta för att ha så mycket arbetskraf­t på tillfällig­a avtal – men lejonparte­n av dem är vikarier för familjeled­iga.

Sari Ojanen

Förhandlin­gschef, Kommunarbe­tsgivarna

Det är också så, att bidragen i sig leder till en försämrad arbetsmark­nadspositi­on.

Jussi Tervola

Forskare, Institutio­nen för hälsa och välfärd

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TROND H. TROSDAHL ?? På det kvinnodomi­nerade företagsfä­ltet finns, enligt Seija Estlander på Finlands kvinnoföre­tagare, en tillväxtef­fekt att hämta i de små företag som i dag inte växer. Men då gäller det att satsa pengar på en riktig familjeled­ighetsrefo­rm så att fasta...
FOTO: LEHTIKUVA/TROND H. TROSDAHL På det kvinnodomi­nerade företagsfä­ltet finns, enligt Seija Estlander på Finlands kvinnoföre­tagare, en tillväxtef­fekt att hämta i de små företag som i dag inte växer. Men då gäller det att satsa pengar på en riktig familjeled­ighetsrefo­rm så att fasta...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland