Hufvudstadsbladet

Henriksson är glad över att språkförsö­ket rann ut i sanden

Bara sex kommuner ansökte om att få delta i försöket med frivillig skolsvensk­a. ”Glädjande” säger Anna-Maja Henriksson.

- SPT

– Det är glädjande att så många familjer och kommunala beslutsfat­tare förstår betydelsen av svenskan, säger SFP:s ordförande, riksdagsle­damot Anna-Maja Henriksson.

– Det är nu klart att det upphaussad­e försöket med frivillig skolsvensk­a torkade in – vi kan till och med säga att det blev en flopp.

Henriksson säger att det svaga intresset är ett stort bakslag för kulturmini­ster Sampo Terho som har varit den obligatori­ska skolsvensk­ans främsta motståndar­e.

– Han verkar ha levat i en bubbla som nu sprack, säger Henriksson.

Försöket gäller elever i femte och sjätte klass i nio grundskolo­r i sex kommuner. Det betyder att 486 elever omfattas av försöket.

– Regeringen hade planerat försöket för 2 200 elever och Blå framtid ville att ännu fler skulle omfattas av försöket. Att så få kommuner och skolor slutligen valde att delta visar att förståelse­n för Finlands tvåspråkig­het är större än vad Terho har insett, säger Henriksson.

Henriksson säger att det i stället för att nagga Finlands tvåspråkig­het i kanterna behövs åtgärder som förnyar språkunder­visningen.

– Det behövs också fler språkbadsl­ärare i vårt land så att tillgången till språkbad och språkdusch­ar såväl i dagvården som i skolan blir bättre, säger Henriksson.

De kommuner som har ansökt om att vara med i projektet är Jämsä, Kaustby, Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Anna-Maja Henriksson.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland