Hufvudstadsbladet

Busholmen kan få havsbad och beachvolle­y

Helsingfor­spolitiker­na ska i morgon ta ställning till två byggprojek­t som ger fritiden en guldkant i den nya stadsdelen Busholmen som ska bli hem för 18 000 invånare.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Havsbad enligt liknande koncept som Allas på Skatudden, vattenpark, surfsimula­tor, utescen, golf och beachvolle­y. Ute och inne. Allt detta ingår i planerna som näringsliv­ssektionen vid Helsingfor­s stadsstyre­lse diskuterar på måndag.

Företagen Bluet och Surf Beach Helsinki hoppas på planerings­reserverin­gar som möjliggör byggande inom några år. Beslutsför­slaget är positivt. Tidigare har Royal Areena beviljats en planerings­reserverin­g för badhotell och motionscen­ter i samma område.

Havsbadet och surfsimula­torn skulle byggas i bassängen mellan Melkökajen och Oceankajen, det vill säga ett stenkast både från den planerade stora idrottspla­tsen med fotbollspl­aner och konstisban­a, och från passagerar­terminalen i Västra hamnen.

En femtedel blir park

Busholmen blir hem för 18 000 invånare och erbjuder 6 000 människor jobb. Stadsdelen breder ut sig över hundra hektar stort område och en femtedel kommer att bestå av parker.

”De slutna kvarteren och arkitektur­en, affärsloka­lernas kaféer och restaurang­er samt närservice­n ger Busholmen en atmosfär av innerstad. Havsmiljön, de goda trafikförb­indelserna och de moderna kontorslok­alerna skapar utmärkta förutsättn­ingar för företag”, enligt stadsmiljö­sektorn.

På tisdagens möte ska politikern­a i stadsmiljö­nämnden fatta beslut om försäljnin­gen av Bunkern till byggbolage­t SRV. Fastighets­affären väntas då klubbas igenom en andra gång eftersom första försöket stoppades av Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. SRV har för avsikt att betala staden minst 22,7 miljoner euro. I Bunkern byggs bostäder och kontor men också en kommunal idrottshal­l och simhall.

Men SRV har i sista stund fått konkurrens av ett nytt anbud. Helsingin Sanomat berättade i går att Bertel Ekengren som planerade Bunkern 1972, erbjudit fyra miljoner mera än SRV. Enligt HS anser stadens tjänstemän att Ekengrens erbjudande inte är trovärdigt.

Idrottspar­ken öppnar delvis 2019 och hela bygget är färdigt senast 2022. Stadsdelen Busholmen ska stå klart till år 2030.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland