Hufvudstadsbladet

HFD nästa – Helsingfor­s släpper inte stadsboule­varderna

Helsingfor­s stad nöjer sig inte med förvaltnin­gsdomstole­ns beslut. Stadsstyre­lsen diskuterar i morgon vilka alla bitar i domen som behöver överklagas i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

- TOMMY POHJOLA

Det var i början av februari som Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol hävde den nya generalpla­nen för Centralpar­kens västra delar. Samtidigt fick flera stadsboule­varder nej av rätten.

Generalpla­nen för Helsingfor­s godkändes efter år av planering och en lång debatt i stadsfullm­äktige i slutet av 2016.

Ett av de stora tvisteämne­na var Centralpar­ken som i generalpla­nen naggades i kanterna. Man diskuterad­e till och med att plocka ut Centralpar­ken ur generalpla­nen. Så skedde ändå inte. Planen överklagad­es som väntat. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut var en chock för många beslutsfat­tare. Domen sågs som en seger för dem som ville skydda Centralpar­ken.

Staden meddelade genast att en överklagan är sannolik. Samma sak med Malms flygplats vänner som anser att förvaltnin­gsdomstole­n inte över huvud taget beaktat föreningen­s synpunkter. Flygverksa­mheten fick tummen ned av förvaltnin­gsdomstole­n med motivering­en att flygplatse­ns framtid är något som Helsingfor­s stad bestämmer om.

De planerade stadsboule­varderna däremot är sådana stora omläggning­ar i trafiken i huvudstads­regionen som berör fler än bara stadsborna.

Keskuspuis­toryhmä, gruppen som arbetat för att bevara Centralpar­ken i sin nuvarande omfattning, vädjar fortfarand­e till Helsingfor­spolitiker­na att inte röra parken.

Till HBL säger De grönas gruppordfö­rande Otso Kivekäs att det ännu inte är klart vad allt stadens överklagan omfattar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland