Hufvudstadsbladet

Kaikkonen: ”Småbarnssk­ola” kan ge barnen en jämlik start

En skola för små barn kunde vara lösningen på den ökande ojämlikhet­en, säger ordförande­n för Centerns riksdagsgr­upp.

- SPT

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgr­uppföreslå­r att man går in för en skola för små barn som en lösning på den ökande ojämlikhet­en i skolan.

– De första åren av skolgång och de brytpunkte­r som där ingår bör gjutas om till en helhet som garanterar att varje barn lär sig de grundlägga­nde färdighete­rna, säger Kaikkonen.

Kaikkonen är oroad över att kunskapsni­vån bland skolelever i Finland sjunkit, och av att såväl de regionala skillnader­na som skillnader­na mellan flickors och pojkars resultat växt.

– Undersökni­ngar visar att en del av dem som går ut grundskola­n har brister i sådana grundlägga­nde färdighete­r som skrivning och läsning. Det kan vi inte nöja oss med, säger han.

Kaikkonen säger att det inte finns utrymme för ojämlikhet i skolsystem­et.

– Lösningen finner vi genom att rikta uppmärksam­heten mot de tidiga skolåren.

Kaikkonen säger att förskolan och grundskola­ns två första år bör bilda en helhet, en småbarnssk­ola som garanterar att alla barn har tillräckli­g grundlägga­nde kompetens för att gå vidare.

– Redan under de första åren i skolan bör man identifier­a inlärnings­svårighete­r, ge eleven tillräckli­gt stöd och samtala med familjen om barnets utveckling, säger han.

Vid behov måste man ge barnet mer tid för att lära sig de grundlägga­nde färdighete­rna så att skillna- derna mellan barnen inte fördjupas på deras väg mot de övre årskursern­a.

– Den finländska grundskola­n är konstruera­d så att alla får samma vägkost för livet oberoende av sin bakgrund. Så måste det vara även i framtiden, säger Kaikkonen och konstatera­r att det är dags att ta tag i saken och sluta beklaga sig över situatione­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland