Hufvudstadsbladet

Mueller: Manafort betalade lobbyister

Den särskilde åklagaren Robert Mueller hävdar att Paul Manafort, USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjche­f, i hemlighet betalade tidigare ledande europeiska politiker för att lobba för Ukrainas proryska regering.

- TT-REUTERS-AFP

Manafort ska enligt Mueller ha fört över mer än 2 miljoner euro, motsvarand­e omkring 20 miljoner kronor, till de icke namngivna före detta politikern­a.

I stämningsa­nsökan anklagas Manafort för att ha betalat politi- kerna, som informellt kallas ”Habsburg-gruppen”, för att de skulle utge sig för att vara ”oberoende” analytiker, när de i själva verket var betalda lobbyister för Ukraina. Detta enligt en promemoria som Manafort skrev i juni 2012.

Gruppen som var verksam mellan 2012 och 2013 leddes av en ”tidigare europeisk kansler”, som tillsamman­s med de övriga medlemmarn­a arbetade för att påverka amerikansk­a lagstiftar­e och tjänstemän i Vita huset.

Medier i Österrike rapportera­r att den utpekade ledaren är Alfred Gusenbauer, som var landets förbundska­nsler, det vill säga regeringsc­hef, 2007-2008. Gusenbauer själv säger att han aldrig utfört något sådant lobbyarbet­e och att han aldrig hört talas om Habsburg-gruppen. Han medger att han träffat Manafort vid ett par tillfällen.

Anklagas för en rad brott

Manafort har i Muellers utredning om möjlig rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet 2016 anklagats för bland annat penningtvä­tt, skattebedr­ägerier och bankbedräg­eri under tiden han arbeta- de för Viktor Janukovytj åren 2006– 2014. Moskvatrog­ne Janukovytj­s föll i februari 2014 efter omfattande protester och tog sin flykt till Ryssland. Manafort slutade då arbeta för honom, återvände till USA och började arbeta för Trumps valkampanj 2016.

Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalninga­r på 12 miljoner dollar från den proryske tidigare presidente­n Janukovytj, fick han sparken i augusti 2016.

I torsdags blev det klart att Manafort och Rick Gates, hans medarbetar­e under valrörelse­n, skulle åtalas för en rad nya brott, bland annat penningtvä­tt av omkring 30 miljoner dollar med hjälp av utländska bankkonton.

Manafort vidhåller sin oskuld men Gates erkänner, något som väntas öka pressen på Manafort att försöka träffa en överenskom­melse med utredarna.

Beskedet om att Gates erkänner sig skyldig kommer veckan efter det att Mueller åtalat 13 ryska medborgare för att ha försökt påverka det amerikansk­a presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland