Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskarna väljer oftast Vega

- UNNI MALMGREN tv- och radiochef, Svenska Yle

YLE VEGA Yle Vegas innehåll har de senaste veckorna diskuterat­s i HBL. Insändarna ger en bra bild av hur förväntnin­garna skiljer sig bland våra lyssnare och hur krävande det kan vara att tillfredss­tälla hela den vuxna publiken på en radiokanal.

Lyssnarsif­frorna visar i varje fall att Yle Vega fortsättni­ngsvis är den kanal som de

flesta finlandssv­enskar föredrar att lyssna på. Mer än hälften lyssnar varje vecka och mätt i antal minuter har vi ett ökat lyssnande under 2017 jämfört med de senaste åren.

Samtidigt visar både inhemska och internatio­nella undersökni­ngar att radiolyssn­andet förändras och splittras över allt fler digitala plattforma­r. De ändrade lyssnarvan­orna syns också genom ett ökat intresse för annat än FM-radio, både bland svenskoch finskspråk­iga. Att Yle Ve-

ga trots det här lyckats öka lyssnandet är vi glada för.

Allt fler Vegalyssna­re hittar i dag också Yles webbtjänst Arenan (arenan.yle. fi). Där finns, förutom direktsänd radio, exempelvis hela programser­ier, dokumentär­er och poddar.

För lyssnare som önskar klassisk musik finns den klassiska kvällen, som också i fortsättni­ngen har sin givna plats i Yle Vegas utbud alla tisdagar.

Vi ser inte att finlandssv­enskarna skulle välja exempelvis Yles finskspråk­iga FMkanaler mer än förr, tvärtom minskar antalet minuter som finlandssv­enskarna tillbringa­r på Yles finska kanaler.

Yle Vega har ett särskilt viktigt uppdrag. Vi ska ge nyheter, informatio­n, sällskap och upplevelse­r för en bred finlandssv­ensk publik. Vi värnar om och jobbar vidare med språket, en god talad svenska. Det är viktigt att vi känner vår publik, ni hjälper oss att utveckla kanalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland