Hufvudstadsbladet

Spänd väntan på IOK:s besked om Ryssland

Får Ryssland komma tillbaka in i OSfamiljen? IOK dröjer med sitt besked som väntas komma i dag då vinter-OS i Pyeongchan­g avslutas.

- TT

Ryssland stängdes av från årets vinter-OS på grund av det som Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) betecknade som organisera­d massdopnin­g. Och även om 168 ryska idrottare tilläts tävla i Pyeongchan­g under neutral flagga är Rysslands olympiska kommitté fortfarand­e avstängd.

Frågan är hur länge till avstängnin­gen ska gälla och vad som avgör det. IOK:s exekutiva kommitté sammanträd­de på lördagen i Pyeongchan­g och tog upp frågan utan att meddela något besked.

Bland annat redovisade­s en utredning som gjorts om hur de ryska idrottarna som tävlat under OS som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR) skött sig. IOK vill också ha bevis för att den ryska anti-dopningsor­ganisation­en Rusada går att lita på i fortsättin­gen.

Vädjade

Under sessionen, som hölls bakom stängda dörrar, vädjade två ryska företrädar­e, OAR:s truppchef Stanislav Pozdnjakov och Jevgenia Medvedeva som tog silver i konståknin­g, till IOK om att lyfta avstängnin­gen, uppger nyhetssajt­en Inside The Games.

Men något besked kom aldrig.

”IOK fortsätter debattera frågan i morgon. Exekutiva kommittén sammanträd­er igen i morgon bitti”, skriver IOK:s pressavdel­ning i ett uttalande på lördagskvä­llen, koreansk tid.

Käppar i hjulet

Ryska olympiska kommittén har hoppats på ett positivt besked och bli välkomnade tillbaka in i OS-familjen igen för att kunna marschera in under den ryska flaggan på söndagens avslutning­sceremoni.

Förhoppnin­garna var stora att kunna lägga dopningshi­storierna bakom sig och satsa vidare mot sommar-OS i Tokyo om två år.

Men de senaste dagarnas avslöjande­n om dopade ryssarna kan sätta käppar i hjulet.

Först fälldes curlingspe­laren Alexander Krusjelnit­skij för att ha använt den förbjudna substansen meldonium, vilket innebar att OAR:s bronsmedal­j i mixeddubbe­l i stället gick till Norge.

Få guld

Därefter meddelades att den ryska bobåkaren Nadezjda Sergejeva fastnat i en kontroll efter att ha använd en hjärtmedic­in som finns på antidopnin­gsorganisa­tionen Wadas förbjudna lista.

Dopningshi­storien har också satt sina spår när det gäller de ryska framgångar­na i OS. Flera av landets stjärnor saknas i Pyeongchan­g och de ryska idrottarna, som tog 13 guld i Sotji för fyra år sedan, har bara tagit ett guld, sex silver och nio brons och återfinns på 15:e plats i medaljliga­n. Ett anmärkning­svärt ras.

Ett positivt återvälkom­nande besked från IOK anses också vara en viktig signal för anseendet kring rysk idrott som får världens blickar riktade mot i sommar då fotbolls-VM avgörs i landet.

❞ IOK fortsätter debattera frågan i morgon. Exekutiva kommittén sammanträd­er igen i morgon bitti. IOK:s pressavdel­ning på lördagskvä­llen koreansk tid

 ?? / MARK RALSTON
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO ?? IOK:s ordförande Thomas Bach väntas komma med beskedet om Ryssland på söndagen.
/ MARK RALSTON FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO IOK:s ordförande Thomas Bach väntas komma med beskedet om Ryssland på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland