Hufvudstadsbladet

Basketherr­arna gruppjumbo efter förlust mot Island

Finlands VM-kval har inte börjat som planerat. Förlusten borta mot Island i fredags var den andra på raken. I kväll är Finland pressade att vinna hemma mot Bulgarien.

- HBL-SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Favorittip­pade Finland föll mot Island med 76–81 på bortaplan. Henrik Dettmanns mannar såg ut att koppla greppet om matchen i den tredje perioden, men försprånge­t försvann.

Matchen avgjordes under de fem sista minuterna. Hemmalaget avslutade starkast och säkrade segern med fem poängs marginal. Jamar Wilson var poängbäst i Finland med 17 poäng.

– Island spelade precis som vi förväntade oss. Väldigt tufft, med utmärkt inställnin­g och ordentligt med energi, säger tränaren Dettmann i ett pressmedde­lande.

– Några mörka ögonblick i den fjärde perioden kostade oss segern, säger Mikko Koivisto.

Ligger jumbo i gruppen

Med halva gruppspele­t avklarat ligger Finland jumbo i gruppen med fyra poäng – lika många som Bulgarien och Island. Tjeckien har sex poäng. De tre bästa lagen tar sig vidare från gruppen och resultaten följer med till det fortsatta kvalet.

Finland har vunnit över Bulgarien och förlorat mot Tjeckien och Island. VM-kvalet fortsätter i kväll, då Finland möter Bulgarien i Helsingfor­s.

– Vi har spelat med ett annat manskap och med en annan rollfördel­ning än tidigare. Det tar tid för spelarna att hitta rätt kemi. Det har inte heller hjälpt oss att vissa nyckelspel­are saknas, säger Dettmann.

Lauri Markkanen är upptagen i NBA och spelare som Petteri Koponen och Sasu Salin saknades också i matchen mot Island i och med att deras klubbar spelar i Euroleague.

I hemmamatch­en i kväll finns bara ett mål: seger.

– Vi måste snabbt glömma matchen mot Island. Nu åker vi hem, åter- hämtar oss och tar segern, säger Carl Lindbom, som presterade piggt mot islänninga­rna.

 ?? LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN ?? Finland fortsätter VM-kvalet med en hemmamatch mot Bulgarien i kväll.
LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN Finland fortsätter VM-kvalet med en hemmamatch mot Bulgarien i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland