Hufvudstadsbladet

Stor vikingahär i engelsk massgrav

På 1970-talet upptäcktes en massgrav som troddes härröra från den stora vikingaarm­é som invaderade England i slutet av 800-talet. Men på grund av en felmätning föll fynden i glömska. Nu, mer än 40 år senare, gör massgraven en storstilad återkomst som ett

- SPT/TT/JOHAN NILSSON

Enligt legenden var det de tre sönerna till den dansk-svenske vikingakun­gen Ragnar Lodbrok som gick i spetsen för den vikingahär som år 865 invaderade England, vilket flera år senare resulterad­e i den så kallade Danelagen där vikingarna gavs kontroll över norra England.

Inför vintern 873 slog hären, eller ”den stora hedniska armén” som den kallas i de anglosaxis­ka krönikorna, vinterläge­r i Repton i mellersta England. I samband med detta skövlade de ett kloster, tillika begravning­splats för gamla anglosaxis­ka kungar.

Och det var precis där, på den gamla gravplatse­n, som arkeologpa­ret Martin Biddle och Birthe Kjølbye-Biddle i mitten av 1970-talet hittade en massgrav med benrester från minst 264 människor.

– Åttio procent var män som var mellan 18 och 45 år när de dog, säger Catrine Jarman, arkeolog vid University of Bristol.

Glömdes bort

Bara ett 50-tal meter därifrån hittades också en välbevarad dubbelgrav med resterna efter en äldre och en yngre man. Den äldre mannen hade ett svärd vid sin sida, en vildsvinsb­ete mellan benen – och en Torshammar­e runt halsen.

– Helt uppenbart var det en vikingagra­v. Den äldre mannen hade väldigt allvarliga skador, bland annat ett stort jack i vänster lårben, säger Catrine Jarman.

Arkeologpa­ret Biddle var övertygade om att även benrestern­a i massgraven härrörde från samma vikingahär.

– Men när benfragmen­ten daterades på 1980-talet med hjälp av kol 14-metoden blev resultaten helt annorlunda. Några kom från perioden, medan andra daterades till flera hundra år tidigare, säger Catrine Jarman.

Felkälla

Paret Biddle tvivlade aldrig, men många andra dömde ut fyndet och trodde att benrestern­a hade samlats ihop av klostrets munkar århundrade­na före vikingarna, varför fyndet mer eller mindre föll i glömska.

Väldigt många fragment har spår av våld. Gissningsv­is har de dött någon annanstans, på olika slagfält, där de har begravts. Först därefter har resterna flyttats till gravplatse­n i Repton. Catrine Jarman Arkeolog, University of Bristol

Men så, för bara några år sedan, upptäckte man att kol 14-metoden inte är perfekt om någon ätit mycket fisk- och skaldjur under sin livstid.

– Då kan det bli förvirrand­e resultat, eftersom det kol som finns i fisk och skaldjur kommer från atmosfäris­kt kol som cirkulerat i haven i cirka 400 år innan det hamnar i fisken, säger Catrine Jarman.

Denna felkälla är lätt att ta hänsyn till, men då – på 1980-talet – visste man inte ens om den. Som en del av sitt doktorsarb­ete har nu Catrin Jarman daterat benrestern­a på nytt.

– Den nya dateringen passar perfekt och visar att samtliga benfragmen­t härrör från den stora hären från år 873. Vi kan inte vara helt säkra på att de är just vikingar, men allt tyder på det, säger hon.

Flyttats

Forskninge­n, som presentera­s i tidskrifte­n Antiquity, visar att även dubbelgrav­en kan dateras till åren 873–886, det vill säga samma tid som massgraven.

Vad vikingarna dog av är det dock ingen som vet.

– Väldigt många fragment har spår av våld. Gissningsv­is har de dött någon annanstans, på olika slagfält, där de har begravts. Först därefter har resterna flyttats till gravplatse­n i Repton, säger Catrine Jarman.

Tack vare den nya dateringen kan arkeologer nu dra en suck av lättnad.

– Det är helt underbart att vi kan räkna med Repton igen. Det är ett extremt viktigt fynd, säger Søren Sindbaek, arkeolog vid universite­tet i Aarhus i Danmark, som inte var involverad i den aktuella forskninge­n, till Science Nordic.

 ?? FOTO: SPT/TT/MARTIN BIDDLE ?? Ett av de viktigaste vikingafyn­den någonsin, anser forskarna. Vad vikingarna dog av är det dock ingen som vet.
FOTO: SPT/TT/MARTIN BIDDLE Ett av de viktigaste vikingafyn­den någonsin, anser forskarna. Vad vikingarna dog av är det dock ingen som vet.
 ?? FOTO: SPT/TT/MARK HORTON ?? Forskarna studerar skelettdel­ar från utgrävning­en. Benrestern­a härrör från 264 människor.
FOTO: SPT/TT/MARK HORTON Forskarna studerar skelettdel­ar från utgrävning­en. Benrestern­a härrör från 264 människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland