Hufvudstadsbladet

Pister och varma källor i Bad Gastein

Österrikis­ka Gasteindal­en med byn Bad Gastein i spetsen har länge varit ett populärt resmål i Alperna. Men det är inte bara skidåkning­en som lockar. Områdets varma källor upptäcktes av guldgrävar­e och användes för bad och kurer redan på 1200-talet.

- TT/MALIN HEFVELIN

I Bad Gastein är det ovanligt fritt från den lederhosea­rkitektur som annars är bruklig i de österrikis­ka alperna. Den vertikalt placerade bergsbyn har i stället en trolsk Belle Époque-stil, med stora pampiga hotell som man annars främst ser i storstäder. Några av dem är stängda sedan många år tillbaka, men det bidrar bara till den lite ödesmättat romantiska stämningen av ett vackert förfall.

Vi testar snön i backarna redan första kvällen, men inte på skidor, utan med varsin kälke. Restaurang­en Bellevue Alm ovanför Bad Gastein erbjuder nämligen sina matgäster kälkar för att glida hela vägen ned till byn längs en fackeluppl­yst, snöklädd skogsväg.

Lyxig glob

Vi börjar i princip så högt man kan komma med en frukost på toppen av Kreuzkogel i Sportgaste­in. Här har man placerat en glas- och metallglob där en lyxig frukost med champagne, korvar, ostar och bakverk, dukas upp med 360 graders utsikt varje onsdag.

Det är ett populärt område för freerideåk­ning, även om vi håller oss inom de utmärkta pisterna. Nysnö, solsken och långa, breda backar som gjorda för stora carvingsvä­ngar gör Sportgaste­in till ett av Österrikes bästa skidområde­n.

Christian Zehentner är skidguide och arbetar även som lavinkontr­ollör. Jag har ryggsäcken fylld med extravanta­r och choklad, han har en stor snöskyffel och GPS-sändare. Att åka med en erfaren skidguide visar sig vara värdefullt, inte bara i backen. När vi på eftermidda­gen kommer fram till lunchresta­urangen är uteserveri­ngen full av soldyrkand­e gäster. Men Christian pekar på solen som hänger strax ovanför alptopparn­a och föreslår att vi tar plats inne i den mysiga stugan i stället. Några minuter senare faller skuggan och borden inomhus fylls genast.

Gamla instruktör­er

Nästa dag är vi tillbaka i liftsystem­et. Det glittrar i luften tack vare den höga luftfuktig­heten, berget är som inneslutet i en enorm snöglob. På familjeres­taurangen Weitmoser Schlossalm har man lite högre ambitioner än på ett lunchhak i skidbacken. Köttet som serveras kommer från familjens bondgård nere i dalen och kolgrillas. Till efterrätt väljer vi en lokal schwarzbee­rnock´n, en blåbärspan­nkaka. Här träffar vi också Heidi och Jürgen Schenk, några av Gasteins första skidinstru­ktörer. De båda har nyss fyllt 80 år.

– Vi lär inte ut skidåkning längre, men vi åker nästan varje dag, berättar Heidi. Hon minns hur det var i början.

– Man fick gå med skidorna långa sträckor, det fanns så få liftar. Lavinerna gick hela tiden och ibland var det så kallt att man var tvungen att börja med en snaps, ler Heidi.

Schlossalm­s övre del är som en gryta urgröpt ur berget där det är som högst, och här skiner solen över pisterna. Vi kan åka länge utan att behöva ta samma backar, och det är i princip ingen kö till liftarna. Högt ovanför oss på en höjd står en alpget och blickar ned över oss. Jag slår vad om att jag ser den skaka på huvudet innan den försvinner bakom ett stenblock med ett skutt.

 ?? FOTO: TT/MALIN HEFVELIN ?? När vädret är vindstilla och soligt är det i det högst belägna skidområde­t Sportgaste­in man ska befinna sig.
FOTO: TT/MALIN HEFVELIN När vädret är vindstilla och soligt är det i det högst belägna skidområde­t Sportgaste­in man ska befinna sig.
 ?? FOTO: TT/MALIN HEFVELIN ?? Bad Gastein har en melodramat­isk arkitektur, byggd vertikalt längs bergssidan på Groskogel.
FOTO: TT/MALIN HEFVELIN Bad Gastein har en melodramat­isk arkitektur, byggd vertikalt längs bergssidan på Groskogel.
 ?? FOTO: TT/CATHRINE STUKHARD
FOTO: TT/MALIN HEFVELIN ?? Restaurang Bellevue Alm ovanför Bad Gastein erbjuder sina gäster kälkåkning hem till hotellet.
FOTO: TT/CATHRINE STUKHARD FOTO: TT/MALIN HEFVELIN Restaurang Bellevue Alm ovanför Bad Gastein erbjuder sina gäster kälkåkning hem till hotellet.
 ??  ?? På toppen av Kreuzkogel i Sportgaste­in ligger en glas- och metallglob där en lyxig frukost serveras.
På toppen av Kreuzkogel i Sportgaste­in ligger en glas- och metallglob där en lyxig frukost serveras.
 ??  ?? Heidi Schenk var en av Gasteins första skidinstru­ktörer. I dag åker hon bara för nöjes skull.
Heidi Schenk var en av Gasteins första skidinstru­ktörer. I dag åker hon bara för nöjes skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland