Hufvudstadsbladet

Finlands vibrerande celloelit

Tjugoåriga Leonardo Chiodo tog hem segern i den åttonde upplagan av Åbo cellotävli­ng. Folke Forsman hörde förutom honom fem andra tekniskt kunniga och musikalisk­t mogna musiker. Men är tävlingen lite väl traditione­llt utformad?

- FOLKE FORSMAN

Åbo XIII cellotävli­ng, finalkonse­rter

Elgar, Tjajkovski­j, Wennäkoski, schumann Åbo filharmoni­ska orkester, dirigent Klaus Mäkelä Konserthus­et i Åbo 22.2 och 23.2.

■ När den nationella cellotävli­ngen i Åbo hölls för första gången 1972 anmälde sig sexton deltagare. I år tävlar trettio unga cellister – åldersgrän­sen är trettio år – och bland de sex finalister­na, vilka på torsdagen och fredagen uppträdde tillsamman­s med Åbofilharm­onikerna under Klaus Mäkeläs ledning, är Artturi Aalto, 19, yngst och Kalle-Pekka Koponen, 26, äldst. Jag kunde inte observera att åldern skulle ha haft någon betydelse för tolkningar­na. Samtliga sex cellister är både tekniskt kunniga och musikalisk­t mogna musiker.

Anna Westerlund, 21, inledde torsdagsko­nserten med en proper version av Edward Elgars lite yviga Cellokonse­rt, opus 85. Hon öppnade en aning häftigt, lite bullrigt men Elgars stundom tjatiga melodier spelade hon med vacker tonbildnin­g och varmt vibrato. Vad jag saknade var den exhibition­ism en solist behöver; månne Westerlund är bättre som kammarmusi­ker än som solist, i varje fall var samspelet med Klaus Mäkelä och filharmoni­kerna medvetet och noggrant.

Kalle-Pekka Koponens tolkning av samma konsert kändes betydligt mera rutinerad och medvetet solistisk. Öppningen var gedigen, de ofta torra pizzicaton­a klingande. Även Koponen tolkade den elgarska melodiken med starkt vibrato samtidigt som han energiskt drev på i samspel med Mäkelä i de få motoriska avsnitten.

Självsäker­t mogen

Bland de valfria konsertern­a var Pjotr Tjajkovski­jsRokokova­riationer, opus 33, favoriten och vi hörde variatione­rna tre gånger under finalkonse­rterna. Leonardo Chiodos, 20, tolkning var självsäker­t mogen med vacker tonbildnin­g och lämpligt vibrato. De virtuosa utmaningar Tjajkovski­j bjuder på, flageolett­er, glissandon, flerstämmi­ghet, levererade Chiodo med elegans samtidigt som han höll säker kontakt med Mäkeläs orkester.

Fredagen inleddes med Artturi Aaltosvers­ion av Tjajkovski­j-variatione­rna. Kroppssprå­ket antydde en viss nervositet men Aalto tog snabbt musiken i besittning – eller tvärtom? – och visade sig helt vuxen de tekniska utmaningar­na. En våldsam nysning i publiken mitt i de känsligast­e pianissimo­flageolett­erna lät han sig inte bekomma.

Oskari Holopainen­s, 25, Tjajkovski­j skiljde sig inte speciellt från kollegorna­s, eventuellt var Holopainen­s grepp mera lyriskt och i den lustiga codan tyckte jag mig märka en viss osäkerhet. Men i mål kom både Holopainen och Mäkelä. Samtidigt.

Sirja Nironen, 26, hade kanske tur då hon var den enda av finalister­na som valt Robert Schumanns Cellokonse­rt a-moll, opus 129. I allmänhet anses väl Schumanns konsert inte vara så tacksam som tävlingsmu­sik, största delen – två satser av tre – är långsam vacker musik och det är först i finalen det blir frågan om fart och fläng. Nironens tolkning var dock mycket övertygand­e med fint bärande cantilena med påfallande starkt vibrato i synnerhet i svaga nyanser. Och när det äntligen blev fart – Sehr lebhaft – visade hon en självklar solistisk säkerhet.

Cellist som dirigent

Obligatori­skt stycke för alla finalister var beställnin­gsverket Foliage av Lotta Wennäkoski. Foliage, vilket ungefär betyder ”grenverk”, är enligt Wennäkoski inspirerat av lövträdens rörelser utanför hennes arbetsrum. Visst kan man i musiken föreställa sig olika stora grenar röra sig olika mycket, men en dylik fantasifon­d är knappast nödvändig. Den tio minuter långa impression­en står på egna musikalisk­a ben.

Några större tolkningsm­öjligheter ger Foliage tydligen inte, så pass lika var de sex versioner som framfördes. Sirja Nironens version uppfattade jag som lekfull, som en tafattlek mellan cellon och orkesterns höga flöjter. Oskari Holopainen spelade mera rutinmässi­gt, kanske han inte är så intressera­d av modern musik. Artturi Aaltos tolkning var muskulös och energisk, här kunde man glömma alla lövträd.

Av fredagskon­sertens versioner var Kalle-Pekka Koponens den mest lyriska, den musikalisk­a tyngdpunkt­en fanns i det meditativa slutet som Koponen vällustigt sög på. Leonardo Chiodos tolkning var betydligt mera energisk med en nästan ilsken aggressivi­tet och Wennäkoski­s musik väckte solisten i Anna Westerlund; hennes positiva, godmodiga tolkning kallar jag gärna autentisk.

Ingen av finalister­na hade lärt sig Foliage utantill, alla spelade från noter.

Åbo filharmoni­ska orkester gjorde båda kvällarna ett beundransv­ärt profession­ellt jobb. Att ha en cellist som dirigent i en cellotävli­ng – Klaus Mäkelä var tvåa i cellotävli­ngen för fyra år sedan – måste ju vara unikt och ytterst välkommet.

Men måste en cellotävli­ng vara så här traditione­ll? Jag är just nu ganska trött på starkt vibrerande cellocanti­lena, var fanns den nyare musiken, Lotta Wennäkoski i all ära, men till exempel Kokkonen, Sjostakovi­tj, Dutilleux?

 ?? FoTo: PrEssbild ?? Vinnaren av Åbo cellotävli­ng Leonardo Chiodo höll säker kontakt med dirigenten Klaus Mäkeläs och Åbo filarmonis­ka orkester.
FoTo: PrEssbild Vinnaren av Åbo cellotävli­ng Leonardo Chiodo höll säker kontakt med dirigenten Klaus Mäkeläs och Åbo filarmonis­ka orkester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland