Hufvudstadsbladet

Långvarig njutning

- NALLE

● I sin essäsamlin­g Urgent Copy citerar Anthony Burgess John Manningham, en advokat och dagboksskr­ivare under den engelska renässanse­n. I sin berömda dagbok drar denne bland andra anekdoter en galant historia om William Shakespear­e och Richard Burbage. Om William Shakespear­e vet vi allt som finns att veta, med andra ord ingenting, men vem var Richard Burbage? Frågan är lätt att besvara.

Enligt expertis insatt i ämnet har Shakespear­e aldrig existerat, däremot var Burbage stjärnan i Shakespear­es teatertrup­p The Lord Chamberlai­n’sMen, som efter James I:s trontilltr­äde ändrade namn till The King’s Men. På scenen var Burbage oslagbar som förste älskare, men på fritiden kom han en gång till korta. Så här skriver Manningham, citerad av Burgess och översatt av mig:

”Vid ett tillfälle då Burbage spelade Richard III fattade en viss medborgare till den grad tycke för honom att hon, innan hon avlägsnade sig från teatern, stämde träff med honom hemma hos sig under namnet Richard den Tredje. Shakespear­e, som råkade åhöra planen, skyndade sig före, blev underhålle­n och uppnådde målet innan Burbage anlände. Därpå, då det anmälts att Richard III stod vid dörren, fick Shakespear­e till stånd en reträtt med påpekandet att William the Conqueror kom före Richard III.” ● Sagda medborgare har stämplats som ett fruntimmer av tvivelakti­g dygd. Hur det förhåller sig med den saken är inte så gott att veta, men åtminstone var hennes kunskaper i engelsk historia oklanderli­ga. Vilhelm Erövraren halkade ur tiden den 9 september 1087 under ett fälttåg i norra Frankrike. Richard III bet för sin del i gräset den 22 augusti 1485 i slaget vid Bosworth Field, vilket satte stopp för Rosornas krig och ätten Plantagene­ts tid vid makten.

Tanken svindlar. Jag önskar jag kunde ha legat under sängen, men den platsen var upptagen av John Manningham, vars dagboksutd­rag är daterat den 13 mars 1601-2. Sålunda tog det skribenten exakt ett år att nedteckna händelsen, fullt rimligt med tanke på att själva njutningen av allt att döma pågick i närmare 398 år. Vem som lekte ljuva lekar med det skamlösa stycket tvistar de lärde om än i dag. Mer än åttio kandidater trängs i farstun, med anspråk på äran. Var det Sir Francis Bacon, Edward de Vere, 17:e earl av Oxford, Christophe­r Marlowe eller William Stanley, 6:e earl av Derby? Själv satsar jag en hacka på drottning Elizabeth I.

Om William Shakespear­e vet vi allt som finns att veta, med andra ord ingenting, men vem var Richard Burbage? Frågan är lätt att besvara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland