Hufvudstadsbladet

Ikoniskt foto om vår värld

-

■ Marie Kajavas intervjupj­äs Nälänhätä väckte mycket uppmärksam­het när den uruppförde­s på Teater Takomo våren 2016. Efter det har situatione­n i Sydsudan, det unga land som pjäsen handlar om, förvärrats ytterligar­e. Sedan februari 2017 råder officiellt hungersnöd i delar av landet.

Radioteate­rn har nu producerat föreställn­ingen Hungersnöd, en radioversi­on förkortad och bearbetad av Kajava själv och översatt till svenska av Annina Enckell. Anna-Mari Karvonen har regisserat, ljuddesign­en är gjord av Niko Ingman och de korta musikalisk­a inslagen är gjorda av Marianna Henriksson.

Den ursprungli­ga föreställn­ingen spelades till stora delar i ett helt mörklagt rum, varför texten också passar bra för radio – det krävs inte att vi ser någonting.

Ändå börjar pjäsen med frågan: Vad ser du? Det är en intervjuar­e som ställer frågan till ett flertal olika personer. En man född i Sydsudan, en meteorolog, en hungerfors­kare, en biståndsoc­h maktexpert, en gammal kvinna, ett barn, en fotograf, en exanorekti­ker, en ornitolog.

Personerna betraktar ett fotografi. De nämner den torra marken, höbalarna (eller är det hyddor?) i bakgrunden, något som ser ut som en bit plastskräp eller kanske en hyenas avföring. Revbenen som avtecknar sig genom den svarta huden. Ett barn, hukat på marken. En gam – en kappgam, påpekar ornitologe­n – bakom barnet.

Fotografie­t målas upp bit för bit, och snart vet de flesta säkert vilken bild det handlar om. Det är en av de mest ikoniska pressbilde­rna av hungersnöd genom tiderna, tagen av Kevin Carter 1993. Carter belönades med Pulitzerpr­iset för sin bild, men den väckte stor debatt: Varför hjälpte han inte barnet i stället för att fotografer­a det? Får man estetisera lidande på det här sättet? Är bilden sann, vad händer runtomkrin­g den? Bilden är en del av den problemati­ska utveckling­slandsikon­ografin som den västerländ­ska pressen reproducer­ar.

Pjäsen vidgas från att handla enbart om den specifika bilden, till att beröra globala teman från biståndsar­bete till klimatförä­ndringen till maktstrukt­urer.

Ett tankeväcka­nde inslag är in- tervjun med kvinnan som själv skapat sin egen hungersnöd och beskriver hur den känns. Man slås verkligen av hur sjukt det är att det finns dessa två slag av svält i olika kulturer i samma värld. Det är ett chockerand­e exempel på ojämlikhet­en mellan väst och syd.

Fotografen­s påpekande att den klassiska tredje punkten i bilden saknas, och att det är betraktare­n som utgör den, är också intressant. Betraktare­n skapar bildens berättelse. Har hen också ett ansvar? Frågan som upprepas – vad ser du? – får en att reflektera över hur man tolkar alla de bilder man dagligen ser, hur lätt man vanligen kan avfärda dem utan att desto djupare begrunda vilken sorts värld de berättar om. Det ska vara en verkligt chockerand­e bild – som den i pjäsen, eller den med den drunknade syriska pojken – innan man stannar upp och kanske kräver att något görs.

Spåren i pjäsen är många men de bildar en intelligen­t, djup helhet som känns viktig. Föreställn­ingen är lågmäld och monoton – de få musikinsla­gen är aningen abrupta och inte helt motiverade – men tematiken är så berörande så att man måste lyssna till slut. Yle Vega 18.03, repris 28.2 20.03 och 4.3 6.03

SONJA MäKELä

 ?? FOTO: ANNI PUOLAKKA, YLE ?? Detta är inte fotografie­t som pjäsen handlar om. Det kan man enkelt googla fram, med fördel först efter att man lyssnat till föreställn­ingen.
FOTO: ANNI PUOLAKKA, YLE Detta är inte fotografie­t som pjäsen handlar om. Det kan man enkelt googla fram, med fördel först efter att man lyssnat till föreställn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland