Hufvudstadsbladet

Den onda cirkeln

-

■ Korsa Stefan Jarls Ett anständigt liv med danska Pusher och du landar i närheten av Tjuvheder, ett fullblodsd­rama från det svenska samhällets utkanter. Det handlar om Minna (Guldbaggev­innaren Malin Levanon) som till vardags langar tjack på Plattan (läs: Sergels torg) i Stockholm, i ett desperat försök att få det att gå runt.

Nu hotas hon av vräkning också, ligger efter med hyran. Och det är så hon kommer sig för att lura en langarkoll­ega på pengar. Dålig idé, för sedan är det bara att dra – till ett husvagnsbo­ende i Fucking Haninge.

Där flyttar Minna in med Katja (Lo Kauppi), en spritglad nykterist som för sin egen del kämpar om omvårdnade­n av sin nu tolvåriga son, Leon.

Det här kunde ha blivit en riktig deppig historia men regissören och manusförfa­ttaren Peter Grönlund håller tungan rätt i mun. I stället för att gräva ner sig i eländet trollar han fram en story där solidarite­ten samhällets olyckbarn emellan utgår med segern – utan att det för den skull blir så där störande socialdemo­kratiskt

Kriminellt spännande är det också, plus att filmen i termer av gatukredd slår knockout på det mesta. Inte bara har Grönlund raggat upp ett i sanningens namn orakat skådespela­rgarde (som då aldrig varit ens i närheten av Dramaten), klockren är också själva dialogen, typ ”jiddra”, ”gola”, ”tjacka”. Yle Fem 21.00

krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KRISTER UGGELDAHL

 ?? FOTO: YLE ?? Malin Levanon är en gatulangar­e som kämpar för att överleva.
FOTO: YLE Malin Levanon är en gatulangar­e som kämpar för att överleva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland