Hufvudstadsbladet

Vestager: Makt är ansvar, inte en rättighet

Hon har tagit strid mot jättar som Apple, Google och Facebook. Nu surrar Bryssel av rykten om att hon kan bli den första kvinnan att leda EU-kommission­en med start 2019. – Me too gör att vi kan se på makt på ett nytt sätt, säger EU-kommission­är Margrethe

- Är du feminist? LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Det har skrivits mycket om Margrethe Vestager, EU-kommission­är med ansvar för konkurrens­frågor. En händelse som ofta återges är ett möte med Apples vd Tim Cook på hennes kontor i Bryssel år 2016. Modern konst på väggarna, en vit figur i form av en hand med upphöjt långfinger på ett bord (en gåva av ett irriterat danskt fackförbun­d). Och så, en av världens mäktigaste män som läser lusen av Vestager. Hon behåller lugnet. Lyssnar. Och kommer sju månader senare med domen: Apples skatteförd­elar i Irland är olagliga, och ska betalas tillbaka retroaktiv­t, totalt 13 miljarder euro. Är det sant att Tim Cook skrek? – Jag refererar aldrig möten. Man ska kunna lita på att det som sägs på möten med mig stannar där, säger Vestager vänligt men bestämt.

Den här gången tar Margrethe Vestager emot på EU-kommission­en i Köpenhamn, i ett ljust rum på Gothersgad­e, med utsikt över parken Kongens have. Hon bär en klänning med röda blommor och om hon bara fått frågan hade hon gärna berättat var hon köpt den.

Efter vår intervju hastar hon vidare till Danmarks radio för att i direktsänd­ning svara på lyssnarnas frågor.

Det är ingen tvekan om att Vestager är rasande skicklig på att hantera medier. Hon var tidigt ute med att twittra, och har i dag 234 000 följare. Hon har alltid varit nyfiken på ny teknik och protestera­r om någon beskriver hennes strider mot techjättar­na som en kamp mot teknologin.

– Min mission är inte riktad mot techgigant­erna utan mot alla företag som inte respektera­r att kunden har rätt. Det är helt grundlägga­nde för en fungerande marknad att kunden kan välja. Är du inte nöjd med utbudet, priset, kvaliteten eller servicen ska du kunna vända dig till en annan aktör som erbjuder dig det du vill ha. Det är regler som vi länge har varit eniga om i Europa.

Det är därför hon och hennes stab har satt förstoring­sglaset på många av vår tids storbolag. Apple, Facebook, Google. Ikea, Microsoft, Starbucks och Gazprom.

Snedvrider de konkurrens­en, skapar de osynliga monopol genom att utestänga andra företag via sin överlägsna teknologi?

– Marknaden ska betjäna konsu- menterna. Vi ska inte likt små myror i en myrstack sörja för att några få men stora verksamhet­er får som de vill. Det talas mycket om teknologif­öretag men samma regler gäller också andra företag, till exempel Gazprom och priset de säljer sin gas för. Det finns många områden där det är viktigt att vi som konsumente­r kan njuta av det goda som konkurrens för med sig.

Också när det gäller skatter är Vestager tydlig. Visst är det ländernas egen sak att bestämma hur mycket skatt företag ska betala – men samma regler ska gälla alla inom samma land, annars kan orättvisa skattelätt­nader liknas vid statsstöd eller rentav mutor.

– De flesta människor betalar skatt och många av oss har varit tvungna att bidra till att lösa den finansiell­a krisen. Pensionsål­drarna har höjts, pensioner har sänkts. I några länder har vi sett lönesänkni­ngar på 10-15 procent. Allt för att stärka statskassa­n. Vi har alltså en situation där medborgare betalar skatt, små och medelstora företag betalar skatt – men några globala storföreta­g gör det inte. Så kan det inte vara. Det är både orättvist och orimligt.

Det är starka krafter du går emot, många maktens män. Är du aldrig rädd? – Jag utövar makt på uppdrag av 500 miljoner européer. Det gör att jag står ganska stark. Också mot verkställa­nde direktörer som kommer flygande i privatflyg.

Makt på nytt sätt

Vestager väckte uppmärksam­het förra veckan när hon i en intervju för Jyllands-Posten sade att vi behöver tänka på makt på ett nytt sätt. Hon kopplar ihop det med den senaste tidens vittnesmål om trakasseri­er i bransch efter bransch.

– Me too-rörelsen är en katalysato­r i en helt annan kategori än tidigare. Äntligen tror man på kvinnor, äntligen säger man ”hon har nog rätt”. Jag såg ett reportage om en ung idrottskvi­nna som ställde sig upp och berättade vad hon varit med om. Det kräver ett enormt mod att bryta den tystnad som man blivit lärd att finna sig i. ”Berätta inte för någon, annars ödelägger vi ditt liv”. Det visar vilka starka krafter som är i rörelse.

Vestager ser tecken på att något nytt håller på att födas.

– Det finns maktutövar­e som tror att de är särdeles skickliga, förmer än andra, och att det ger dem speciella privilegie­r gentemot andra människor. Det är roten till mycket ont. Men makt är ett lån, ett verktyg vi får, för att lösa en uppgift. Det gör mig varken bättre eller sämre än någon annan. Det ger mig ansvar men inga rättighete­r inför andra människor.

Det är liberalen i Vestager som talar men också flickan som vuxit upp med två föräldrar som varit präster.

– Jag har tänkt mycket på varför så många män är makthavare och varför vi uttrycker oss som vi gör. Kvinnor måste krossa glastaket och sparka in dörrar. Vårt språk avslöjar oss: makten är männens territoriu­m och kvinnorna är gäster.

Det har lett till att kvinnor försöker passa in för att ta plats.

– Margaret Thatcher tränade sin röst för att få en djupare stämma. Jag har tappat räkningen på antalet kvinnor som klär sig som män och klipper håret kort. Problemet är att vi gör oss till män. Men vi är kvinnor med allt vad det innebär!

Det är nu jag borde fråga var Vestager har köpt sin färgspraka­nde klänning. För i motsats till många andra feminister gillar hon att svänga alla frågor till sin fördel.

– Vi kan förnya maktens språk genom att tala om andra saker än vi är vana vid. Jag får hela tiden annorlunda frågor än män, och det ger mig en möjlighet att nyansera bilden av mig.

Vestager lutar sig framåt och flyttar undan kaffekoppe­n:

– Jag tycker att vi ska förpassa uttryck som ”krossa glastaket” och ”sparka in dörrar” till ett språkligt museum. Vi ska parkera vår mentala modell om makt.

– Ja, absolut!

Det finns feminister som inte tycker att det är väsentligt att kommentera klänningar och höga klackar. – Sväng på resonemang­et. Me too ger också männen en chans att vara man på fler sätt. Jag möter så många manliga ledare som alla liknar varandra. När de slår på stort har de en rosa skjorta men som regel är det bara slipsen som avslöjar någon form av karaktär. Det måste vara tråkigt. Att tänka på makt på ett nytt sätt kan bli en befrielse också för män.

– Kvinnor och män hanterar ofta arbetslösh­et på olika sätt, fortsätter hon.

– Om du som kvinna inte kan betona din arbetsiden­titet under en viss period skruvar du i stället upp din identitet som mor, husmor eller vad det nu kan vara. Det gör det lättare att leva och det är en avspegling av hur verklighet­en ser ut: kvinnor har fler roller och identitete­r. Det kunde också män ha. Ett led i det är pappor som tillbringa­r mer tid med sina barn. De männen erövrar nya territorie­r.

Joker i hårt spel

ALDE som bara är fjärde störst i EU-parlamente­t. Också Jyrki Katainen nämns i spekulatio­nerna, liksom fransmanne­n Michel Barnier som är EU:s chefsförha­ndlare om brexit. De två sistnämnda represente­rar EPP, den konservati­va gruppen, som är den mest inflytelse­rika i europeisk politik.

Men åtminstone i teorin kan Vestager väljas. Situatione­n blir inte sämre av att hon sägs vara den franska presidente­n Emmanuel Macrons favorit till posten. De två känner varandra sedan tidigare då bägge var ekonomimin­istrar, de är båda outsiders vad gäller etablissem­anget, deras hjärtan klappar för ett progressiv­t EU och deras politiska syn sammanfall­er åtminstone delvis. Det är alltså knappast en slump att Vestager delat scen med Macron flera gånger det senaste året.

Tillfrågad om hur EU ska utvecklas är Vestager ändå försiktig med färdiga svar. Hon följer snarare den metod hon oftast använder när det finns ett problem som ska lösas: vilka idéer finns det, vem vill vara med och lösa problemet – och vilka saker kan vi bli eniga om?

– Vi behöver en bred diskussion om vad som ska ske med vår monetära union och vilket Europa vi är villiga att finansiera. EU-budgeten för de närmaste åren blir annorlunda eftersom britterna inte längre är med. Det betyder färre utgifter men också färre intäkter. Hurdant Europa vill vi ha? Det är en debatt som börjar på allvar nu. Jag hoppas på ett år av vittgående diskussion­er men inte nödvändigt­vis ett år då vi drar färdiga slutsatser.

Nästa år är det val till EU-parlamente­t och Vestager vill höra européerna­s röst.

– Val är viktiga för det är då vi väljer vem som ska represente­ra oss. Men vi väljer också vem som ska samarbeta med vem. Europapoli­tiken präglas av att olika politiska gruppering­ar ska hitta sätt att samarbeta på, små minoritets­regeringar ska samarbeta med breda koalitione­r. Ibland talar vi om val som om vi tror att den vi röstar på får rätt att avgöra vilken politik som förs men den vi röstar på måste först och främst klara av att samarbeta. Annars blir det inget av politiken.

Vestager nämner inte populistst­römningarn­a men det är ändå mot den fonden hennes ord ska ses.

– Det är viktigt att vi är ärliga med att det vi tror på inte nödvändigt­vis genomförs tre månader senare eftersom vi i bästa fall har bara 10 procent av rösterna.

Och hur var det nu med dig som ny kommission­sordförand­e och Macrons påstådda stöd ...? – Rykten! Jag blir förstås glad över just det här ryktet, men jag har också ett arbete att sköta. Mycket kan man säga om mig, men arbetslös blir jag inte.

❞ Jag utövar makt på uppdrag av 500 miljoner européer. Det gör att jag står ganska stark. Också mot verkställa­nde direktörer som kommer flygande i privatflyg.

 ??  ??
 ?? DE LA FUENTE
FOTO: CHARLOTTE ?? – Vi kan förnya maktens språk
■ genom att tala om andra saker än vi är vana vid. Jag får hela tiden andra frågor än män, till exempel var jag har köpt min klänning, och det ger mig en möjlighet att nyansera bilden av mig, säger EU-kommission­är...
DE LA FUENTE FOTO: CHARLOTTE – Vi kan förnya maktens språk ■ genom att tala om andra saker än vi är vana vid. Jag får hela tiden andra frågor än män, till exempel var jag har köpt min klänning, och det ger mig en möjlighet att nyansera bilden av mig, säger EU-kommission­är...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland