Hufvudstadsbladet

Vad är en människa?

-

Vad är det som händer när Laura Huhtasaari på valvakan efter presidentv­alet talar om sitt partis rasistiska nationalis­m som ”uusi normaali”, det nya normala. Hon (eller partiet) omvandlar den liberala vänsterns farhåga och varningssi­gnal till ett positivt attribut. De som anser att mänskliga rättighete­r, flyktingko­nventioner och liknande är onödiga kan styrka sig med tanken om att de inte är ensamma eller ens i marginalen.

Tanken om det nya normala tycks redan omfattas av Migri. Landet som uppfann moderskaps­förpacknin­gen, som gärna stoltserar med goda skolresult­at och kvalitativ småbarnsfo­stran drar sig inte för att med selektiva asylbeslut skilja små barn från sina föräldrar. Och när en asylsökand­e som Finland har skickat tillbaka till sitt utgångslan­d blir dödad kort efter återkomste­n ställer sig Migri upp och försvarar sitt beslut, i stället för att, som rimligt vore, beklaga sig djupt och se över sin praxis. Det ”nya normala” skapas inte bara av en viss politisk falang, utan i lika hög grad av en etablerad myndighets­kultur.

En av utmaningar­na med en avhumanise­rande myndighets­praxis är att den inte går att avgränsa till vissa väldefinie­rade grupper, såsom asylsökand­e eller icke-västerländ­ska immigrante­r. De som vill bevara Finland etniskt homogent och som tror att utlänninga­r tar deras levebröd och förmåner, kan själva få smaka på avhumanise­ring när de blir arbetslösa. TE-byråerna är sedan länge kända för att utsätta människor för komplicera­d byråkrati, onödiga kurser och överraskan­de karenser, i stället för att hjälpa dem att etablera sig eller återetable­ra sig på arbetsmark­naden. Den så kallade aktivering­smodellen för arbetslösa mötte under vintern brett motstånd bland fackföreni­ngar och arbetstaga­re, men vi har långt ifrån sett slutet på högerns försök att köra ner arbetslösh­etsskyddet och slutgiltig­t tippa över maktbalans­en på arbetsmark­naden till arbetsgiva­rnas fördel.

I både migrations­politiken och arbetsmark­nadspoliti­ken använder sig Finland i dag av riktad selektiv avhumanise­ring för att nå specifika politiska mål. Man strävar efter att minska immigratio­nen och stärka arbetsgiva­rsidans/kapitalets makt genom att behandla immigrante­r och arbetslösa på godtycklig­a, förnedrand­e och uppenbart orättvisa sätt. Det mer rumsrena politiska argumentet är att vi måste stävja kostnadern­a för immigratio­nen eller arbetslösh­eten. Under den till synes självklara devisen är det möjligt att skapa en känsla av nödvändigh­et och ett visst allmänt bifall för ”hårda tag”.

Vad är då den här ”avhumanise­ringen” som jag talar om? Det handlar inte om att man förnekar att den andre är en människa, utan om att man tänker att den andres mänsklighe­t på något sätt är mindre än ens egen, att den andre inte har ett liv i samma bemärkelse som man själv. I det gamla klasssamhä­llet föll det sig naturligt att leva med tjänare som liksom per definition hade mindre anspråk på livet. En skrubb till sovrum och två timmar ledigt på söndag var helt i sin ordning. På samma sätt har västerlänn­ingar haft en tendens att avhumanise­ra icke-västerlänn­ingar: ”de” ska vara glada om de har mat för dagen, ”de” sörjer inte sina barn som vi. Den här avhumanise­ringen är inte illvillig eller direkt förtinglig­ande utan fungerar snarare så att man kapar av människan. Man låter henne bevara grundlägga­nde mänskliga drag och ett visst anspråk på omsorg, men låter föreställn­ingsförmåg­an stanna upp innan man kommer så långt som till att se henne som en person med ett liv, med målsättnin­gar, med konstituti­va relationer till andra människor, med viktiga uppdrag i andra människors liv.

Pappan som blir utvisad och skild från fru och ett litet barn har enligt det här tänkesätte­t inte blivit orättvist behandlad, för genom sin relativt maktlösa position är han fråntagen vanliga pappors anspråk på familj. Den arbetslöse som fråntas en del av sitt arbetslösh­etsunderst­öd på grund av någon byråkratis­k detalj har inte blivit orättvist behandlad, eftersom han ju just i egenskap av arbetslös saknar högre funktioner än att äta, sova, och vara avskräckan­de exempel.

Nu kan någon förstås säga att lagstiftni­ng och myndighets­praxis inte kan handla om individuel­la liv. Men det är inte sant. Lagstiftni­ng, internatio­nella konvention­er och myndighete­r kan i större eller mindre grad beakta alla människor som hela och likvärdiga. Rätten till familjeliv som finns inskriven i FN:s människorä­ttsdeklara­tion är allmän, men kan likväl skydda den enskilda människans unika relation till partner och barn. Den grundlagse­nliga rätten för en finländare att själv välja sin bostadsort innebär en respekt för människors individuel­la livssituat­ioner. När högerpolit­iker upprepar att människor måste börja flytta mera efter jobb (eventuellt under hot om sanktioner), tycks de inte föreställa sig personer med familj, ett bolån på ett hus som kanske tappat värde sen det köptes, med barn i skolan, med åldrande föräldrar som behöver hjälp nu eller snart, med egna yrkesmässi­ga drömmar och planer. Den grundlägga­nde rättighete­n finns där som ett skydd mot politikers blindhet.

Retoriken kring arbetslösa och invandrare får det ibland att låta som om personer som matchar de här beskrivnin­garna skulle vara gapande hål som kommer att sluka hela samhällets resurser om man inte håller dem stramt. Men människors livssituat­ioner förändras, arbetslösa får arbete, invandrare kommer in i sina nya samhällen. Det finns inget som tyder på att den här processen blir smidigare, snabbare, effektivar­e av att vi odlar en reducerad människobi­ld i förhålland­e till utvalda grupper.

Däremot riskerar vi att förlora vårt samhälles hårt förvärvade praktiska förståelse av tanken om alla människors lika värde. När en avhumanise­rande människobi­ld blir det nya normala i förhålland­e till utvalda grupper är den också lätt att utvidga för att tjäna andra politiska agendor. Om vi accepterar en godtycklig, förtryckan­de myndighets­kultur för att reglera immigrante­r och arbetslösa, tar vi inte längre så allvarligt på tanken om en rättsstat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland