Hufvudstadsbladet

Äldre blir allt viktigare för företagen

På bara tio år ökar antalet 75–85-åringar i Helsingfor­s med cirka 50 procent. Företagen ställer om för förändring­en. – Många av våra äldre kunder prövar gärna på något nytt, säger handelsman­nen Erkki Kääpä i Munkshöjde­n.

-

75–85 åringarna ökar med 50 procent i Helsingfor­s inom tio år. Över 50 000 helsingfor­sare är äldre än 75 år 2027, enligt prognosern­a.

Förändring­en påverkar också företagen. De äldre blir allt viktigare som kundgrupp.

Handelsman­nen Erkki Kääpä i Munkshöjde­n i Helsingfor­s har märkt av förändring­en och han ser hur viktiga de dagliga uppköpen är för många gamla. Också sortimente­t påverkas.

Helsingfor­s befolkning förväntas växa med drygt tio procent fram till 2027. Ökningen är stor, men måttlig om man ser till hur vissa enskilda åldersgrup­per ökar.

Den åldersgrup­p som växer mest procentuel­lt är 75–85-åringarna som beräknas öka med cirka 50 procent på tio år. 2027 består den här gruppen av nästan 50 000 personer i Helsingfor­s.

Det handlar om generation­en som föddes strax efter kriget och som inom tio år går in i sitt nionde decennium. Den här babyboomge­nerationen har dominerat samhällsut­vecklingen tidigare och påverkar den också på gamla dagar. Företagen får anpassa sig till en ny situation där det blir ekonomiskt nödvändigt att beakta vad de äldsta vill konsumera.

Forskaren Anna-Maija Kohijoki vid Åbo universite­t har undersökt vad äldre önskar av dagligvaru­handeln.

– Det är viktigt för dem att få handla själv. Det handlar mycket om det sociala och att vara delaktig. Att shoppa i betydelsen att möta människor, att gå på kaffe, att bara betrakta människor.

Hur ens närmiljö ser ut och hur man har det ekonomiskt avgör sedan om shoppingen sker i den lokala mataffären, stormarkna­den eller Stockmanns varuhus.

Ofta talar man om e-handeln som en räddare i nöden, något som kan bidra till att äldre som har svårt att röra sig åtminstone har mat i skafferiet. Men e-handeln fyller ingen social funktion.

– E-handeln väcker inte någon stor entusiasm bland dem jag intervjuat. Det handlar inte om att man inte skulle klara av tekniken – samma person som ogillar e-handel kan sköta sina ärenden i Folkpensio­nsanstalte­n eller banken digitalt. Man vill helt enkelt stiga ut ur sitt hem och möta riktiga människor, säger Kohijoki.

Det är något som handelsman­nen Erkki Kääpä möter i sin K-Supermarke­t i Munkshöjde­n i Helsingfor­s dagligen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Henry Lewing kommer till butiken trots att han närmar sig hundra. Följeslage­rskan Maggi Mattfolk är
■ ändå bra att ha med.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Henry Lewing kommer till butiken trots att han närmar sig hundra. Följeslage­rskan Maggi Mattfolk är ■ ändå bra att ha med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland