Hufvudstadsbladet

Vanda satsar på sexualhäls­an

Från mars blir preventivm­edlen gratis för alla tonåringar i Vanda. En nypublicer­ad studie visar att aborterna minskar när unga har tillgång till rådgivning och preventivm­edel.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370 annika.rentola@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Från början av mars har alla Vandabor som inte fyllt 20 år rätt till gratis preventivm­edel. En studie visar nu att satsningen lönar sig i och med att antalet oönskade graviditet­er minskar.

Vanda har i flera år legat i framkant när det gäller att förbättra stadsborna­s sexualhäls­a. Staden var först i landet med att införa nättest för sjukdomarn­a klamydia och gonorré.

Vanda har i flera år arbetat målmedvete­t för en bättre sexualhäls­a bland unga och från början av mars får alla Vandabor som inte fyllt 20 gratis preventivm­edel av staden. Dels kan de besöka stadens preventiv- och familjeråd­givningar för att hitta ett passande preventivm­edel, dels delas kondomer ut via skolornas hälsovård.

För sju år sedan visade Vanda upp landets sämsta abortstati­stik . Därför har unga kvinnor som bott eller studerat i Vanda kunnat få sitt första långverkan­de preventivm­edel gratis sedan 2013. Samma erbjudande har gällt det första året efter en abort och för klienter i missbrukar­vården. Nu utvidgas förmånen så att staden också följer rekommenda­tionen från Institutet för hälsa och välfärd om att unga borde erbjudas preventivm­edel gratis så länge de inte fyllt 20.

Erfarenhet­erna av Vandas satsning på gratis preventivm­edel granskas för tillfället för en doktorsavh­andling. Hälsocentr­alläkaren och doktorande­n Frida Gyllenberg är en av skribenter­na i artikeln Long-Acting Reversibel Contracept­ion Free of Charge, Metod Initiation, and Abortion Rates in Finland, som publicerad­es i tidskrifte­n American Journal of Public Health i torsdags.

För artikeln har skribenter­na jämfört utgifterna för aborter och för utdelninge­n av gratis preventivm­edel i syfte att reda ut effekterna av satsningen på gratis preventivm­edel.

– Vi ser att gratis preventivm­edel sparar pengar i gruppen 15–19-åring- ar. I gruppen 20–24-åringar ökade gratisutde­lningen åtminstone inte kostnadern­a, säger Gyllenberg.

Studien visar också att intresset för ett långverkan­de preventivm­edel genast ökade när dessa preventivm­edel började delas ut gratis. Bland 15–19-åringar minskade därefter aborterna med mer än en tredjedel.

Helsingfor­s följer efter

I mitten av januari beslutade Helsingfor­s stad att utvidga rätten till gratis preventivm­edel för helsingfor­sare under 25 år. Tidigare gällde en rätt till gratis p-piller, p-stavar och p-ringar i tre månader. Nu utökades rätten till ett år och dessutom erbjuds spiraler och p-kapslar gratis. Gratis kondomer och bättre sexualrådg­ivning finns också på schemat.

Efter det beslutet i Helsingfor­s höjdes en del indignerad­e röster i bland annat sociala medier. Man undrade om det verkligen är nödvändigt att ge 13-åringar preventivm­edel eftersom barn som fortfarand­e kan gå i lågstadiet inte borde behöva dem. I Vanda utgår man från praktiken. – Vi har ingen åldersgrän­s på familjeråd­givningen. Om någon ber om preventivm­edel är hen i högsta grad i behov av det. Det finns heller ingen orsak att tro att unga skulle ha mindre sex utan preventivm­edel än med, säger Gyllenberg.

I den färska vetenskapl­iga studien har forskarna valt 15-19-åringar som den yngsta åldersgrup­pen eftersom yngre flickor än så sällan väljer ett långverkan­de preventivm­edel. Bland dem som är under 15 är också aborterna få.

I Esbo får tonåringar som inte tidigare använt hormonella preventivm­edel gratis p-piller i 9 månader eller en p-ring i 3 månader. Också spiraler och p-stavar är gratis för dem. De som tidigare använt hormonella preventivm­edel kan få sin första kopparspir­al gratis. För övriga Esbobor är den första kopparspir­alen gratis medan tillgången till gratis hormonella preventivm­edel varierar beroende på ålder, om man fött barn och om man använt sig av hormonella preventivm­edel tidigare.

Motarbetar också sjukdomar

I Vanda vill man inte bara undvika oönskade graviditet­er, utan också minska antalet sexuellt överförbar­a sjukdomar. Därför hör även kondomer till de preventivm­edel som delas ut och därför har man satsat på enkelt tillgängli­ga test för könssjukdo­mar.

Sedan drygt tre år kan Vandaborna beställa hem gratis självtest för könssjukdo­marna klamydia och gonorré. Testpakete­t beställs över nätet, testet görs hemma och provet skickas sedan till ett laboratori­um. Svaret kan patienten själv läsa via en skyddad kanal på nätet. Vanda var först bland landets kommuner med den här servicen för tre år sedan.

– Nu har Studenthäl­san och flera kommuner infört samma service och hos oss har vi gjort den permanent, säger biträdande avdelnings­sköterska Eija Väänänen vid Vanda stads preventiv- och familjeråd­givningar.

Vid starten 2014 hoppades man på 1 000 nättest per år, men 2017 gjordes redan 1 722 test över nätet: 6,4 procent fick ett positivt testresult­at.

– De flesta som testar positivt söker sedan också behandling, säger Väänänen.

❞ Vi har ingen åldersgrän­s på familjeråd­givningen. Om någon ber om preventivm­edel är hen i högsta grad i behov av det. Det finns heller ingen orsak att tro att unga skulle ha mindre sex utan preventivm­edel än med. Frida Gyllenberg Hälsocentr­alläkare och doktorand

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIVBILD ?? Intresset för ett långverkan­de preventivm­edel ökade genast när det blev
■ gratis och därefter minskade aborterna bland 15–19-åringar med mer än en tredjedel, visar en studie om Vandas satsning på gratis preventivm­edel.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIVBILD Intresset för ett långverkan­de preventivm­edel ökade genast när det blev ■ gratis och därefter minskade aborterna bland 15–19-åringar med mer än en tredjedel, visar en studie om Vandas satsning på gratis preventivm­edel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland