Hufvudstadsbladet

Vandrare längs Indiska oceanen

Vågorna dånar på min vänstra sida. Aromatiska buskar och färggranna blommor doftar på min högra. Solen värmer från den blå himlen. Fem dagar i det här naturparad­iset får all stress från vardagen att släppa.

- TEXT & FOTO: CATARINA STEWEN

Utterleden är Sydafrikas mest kända vandringsr­utt. Från Storms River till Nature’s Valley tar det fem dagar att tillryggal­ägga 45 kilometer. Slippriga strandsten­ar, branta klippor och ordentliga flodövergå­ngar innebär att man bör ha en viss grundkondi­tion redan innan man startar. Sista dagen belönas man med höga kullar som ger en fin utsikt över oceanen innan man når ner till stranden och målet.

Utterleden kallas Sydafrikas mest kända vandringsr­utt. Den innebär fem dagar längs Indiska oceanens kust från Storms River i Tsitsikamm­a till Nature’s Valley.

Bara tolv personer per dag får påbörja den 45 kilometer långa vandringen, vilket betyder att man inte träffar på någon annan än sina gruppmedle­mmar under hela turen.

Vår grupp består av tolv kvinnor från sju olika länder. Vi flyger från Johannesbu­rg till George, där en transport väntar och tar oss till bör jan av vandringsl­eden. Efter en kort genomgång med parkvakten väger vi våra ryggsäckar och sätter i väg. Mitt mål var att begränsa vikten till 11 kg, men eftersom vi bär sovsäckar, byteskläde­r, mat och vatten, är slutresult­atet dessvärre lite tyngre. Första dagens sträcka är endast fem kilometer längs slippriga strandsten­ar och branta klippor. Det vidsträckt­a havet bredvid oss sprutar svalkande vattendrop­par. Vårt första övernattni­ngsställe, Ngubu Hut, överraskar oss med två snygga stockstugo­r, täckt grillplats och eldstad med torr ved, utedusch i skogen och till och med toalett. Dessutom den mest fantastisk­a havsutsikt och vågor som vaggar oss till sömns.

Valar och delfiner

Vi vaknar vid gryningen och äter en lugn frukost innan vi fortsätter. Vi har alla skaffat små individuel­la gaskokare som fungerar perfekt. Skålen för gröt, locket för kaffe och när man är klar sätts gasflaskan in i skålen och locket på. Dagens terräng varierar från doftande skog till strand, uppåt och nedåt, stenar och lera med havet som ständigt dånar bredvid oss. Vackrare vyer är svårt att hitta. Efter några kilometer kommer vi till en klippavsat­s högt över vattnet där vi stannar för mellanmål. Stigen fortsätter brant neråt in i skogen mot vår första ordentliga flodövergå­ng som vi vadar genom utan problem. Efter långa uppförsbac­kar är vi redo för lunch vid den vackra Blå bukten, en väl skyddad sandstrand. Sista biten före Scott Hut, vårt nästa övernattni­ngsställe, går högt uppe bland buskar och otro liga vyer. Plötsligt ser vi valar. Det är troligtvis en mamma med sin unge som turvis dyker upp och ner bland vågorna och sprutar imponerand­e vattenstrå­lar när de andas ut.

Scott Hut ligger idylliskt vid stranden och är en kopia av den första stugplatse­n. Vi grillar biffar och foliepotat­is och lägger oss tidigt. I morgon ska vi över en stor flod och måste tidigt upp.

Doftande buskar

Vi vaknar i mörker och stökar omkring med pannlampor. Klockan sex beger vi oss i väg i en lång rad med ljuskäglor och ryggsäckar. Soluppgång­en är spektakulä­r med olika ljusröda nyanser vid horisonten. Det är en tuff vandring både uppåt och neråt och svetten rinner. Havets bris svalkar från ena sidan medan buskar och berg ångar hetta från den andra. Värmen lockar fram dofterna och det är som att gå i en örtagård. Vi skyndar oss för att hinna till floden under lågvatten, men väl framme är vattnet lägre än vi väntat oss och vi vadar barfota över. Klockan är tio på mor gonen. Den torra flodbottne­n består av mjuk, fin sand så vi byter om till baddräkter, kokar kaffe och utforskar flodstrand­en några timmar. Efter lunch tar vi oss den sista biten till Oakhurst Hut, som ligger på en platå ovanför havet. Vågorna sköljer över de vassa klipporna och skummet yr. Vi ser fler valar, hoppande delfiner och de berömda uttrarna som leker i vågorna precis framför oss.

Simma med ryggsäck

Den fjärde dagen är vår mest spännande dag. Floden Bloukrans är den största vi ska korsa, och det måste göras under lågvatten som råkar infalla redan 9.09. Vi har tio kilometer att vandra dit, så vi startar klockan fyra. Första timmen lyser fullmånen vackert upp vår stig, men plötsligt blir det mulet och kolmörkt. Stigen följer en klippavsat­s med flera hundra meters fall rakt mot havet, så det gäller att inte stiga snett. Strax efter nio ser vi floden och inser att tidvattnet redan börjat stiga och att vågorna som sköljer in från havet är stora. Snabbt tar vi av oss kläderna

och byter till vattensand­aler för att inte skära upp fötterna. Ryggsäcken åker in i en stor plastsäck som stängs med buntband. Jag skuffar mitt flytande ryggsäcksp­aket framför mig så länge jag kan, men plötsligt bottnar jag inte mera och får sparka hårt för att vågorna inte ska trycka mig och ryggsäcken tillbaka. Jag siktar på en öppning mellan klipporna och simmar in, drar upp ryggsäcken på land och går ner i vattnet för att hjälpa de andra. Vi klarar oss alla över med mer eller mindre våta ryggsäckar och skrubbsår på benen, men inget värre. Lite längre bort hittar vi en strand med släta, runda stenar där vi stannar för tidig lunch.

Sista dagens vandring är lätt i jämförelse med de andra och går mestadels högt uppe på kullarna med otroliga vyer över Indiska oceanen. Det finns massor av blommor i olika färger, bland annat Sydafrikas nationalbl­omma protea. De sista kilometrar­na går via en fin sandstrand, en gles skog, ännu en flod och sedan är vi framme vid slutet och checkar ut. Vilken fantastisk upplevelse!

 ??  ?? Vyerna över Indiska oceanen är oslagbara.
Vyerna över Indiska oceanen är oslagbara.
 ??  ??
 ??  ?? Oakhurst hut, tredje nattens stugor, ligger vid flodmynnin­gen av Lottering River där uttrarna simmar och leker i vågorna framför oss.
Oakhurst hut, tredje nattens stugor, ligger vid flodmynnin­gen av Lottering River där uttrarna simmar och leker i vågorna framför oss.
 ??  ?? Terrängen varierar mellan skog och buskar, floder och havsvikar, stigar och stenar.
Terrängen varierar mellan skog och buskar, floder och havsvikar, stigar och stenar.
 ??  ??
 ??  ?? Utterleden är klassad som en utmanande vandringsl­ed och kräver god kondition.
Utterleden är klassad som en utmanande vandringsl­ed och kräver god kondition.
 ??  ?? Hela vandringss­träckan är väl utmärkt med gula uttertassa­r så ingen guide behövs.
Hela vandringss­träckan är väl utmärkt med gula uttertassa­r så ingen guide behövs.
 ??  ?? Kungsprote­an är Sydafrikas nationalbl­omma och växer vilt i nationalpa­rken.
Kungsprote­an är Sydafrikas nationalbl­omma och växer vilt i nationalpa­rken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland