Hufvudstadsbladet

Gemenskap byggs upp i minibostäd­er

Intresset för att flytta in i Satos minibostäd­er i Vanda var enormt. Nu skapar de som valdes ut bland 700 sökande en vardag tillsamman­s.

- SPT-ANNA BACK nyheter@ksfmedia.fi

Jag har aldrig varit med om motsvarand­e förtroende för grannarna som här, säger Olli Järvenkylä som bor i en av de nya minibostäd­erna på 15,5 kvadratmet­erna i ett höghus i Vanda. Minibostäd­erna lockade 700 sökande.

Redan innan man stiger in genom ytterdörre­n till flervåning­shuset i Mårtensdal ser man ett öppet kök med några bord. Väl inne lägger man märke till tvättstuga­n bakom en glasvägg, bredvid den hänger bilder på alla som flyttade in i hyreshuset för snart tre månader sedan.

– Det är jätterolig­t att det finns så många vi känner här. Vi kan vara nere i köket och prata och göra mat. Man behöver inte vara uppe i sitt eget lilla bo, säger Lina Rosenberg, 6.

Några andra barn har hon inte sett till i huset, vilket är förståelig­t eftersom alla bostäder är 15,5 kvadratmet­er. Lina, som bor växelvis i Vanda och Åbo, har ett eget loft på 6 kvadratmet­er. Det räknas inte in i den officiella bostadsyta­n eftersom takhöjden bara är 1,5 meter.

Men för Lina är rummet alldeles tillräckli­gt. Hon verkar inte tillbringa så mycket tid där, och trivs både nere i köket – som de boende kallar vardagsrum – med de vuxna, och uppe i bastun med takterrass.

När Linas mamma Janina Riikonen fick höra om Satos nya minibostäd­er blev hon genast intressera­d. Dels på grund av den förmånliga hyran, 500 euro i månaden, dels uppskattar flygvärdin­nan att hon tar sig till flygplatse­n på en kvart. Som en av 700 sökande fick hon svara på tillläggsf­rågor och delta i en gruppinter­vju, eftersom man ville hitta boende som är genuint intressera­de av att ingå i en gemenskap.

Skulle gärna bygga fler

Hur den här gemenskape­n utvecklas är intressant för Sato som har närmare 26 000 hyresbostä­der i huvudstads­regionen, Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Jyväskylä och S:t Petersburg.

– Marginalis­ering är en folksjukdo­m i Finland. Vi är intressera­de av vad gemenskape­n kan tillföra. Som hyresvärd vill vi att hyresgäste­rna trivs, säger Antti Aarnio som är direktör för Satos investerin­gar.

Medan huset byggdes var det stor uppmärksam­het kring att bostäderna var mindre än lagen föreskrive­r. Enligt Aarnio var Sato inte ute efter att klämma in det mesta på så liten yta som möjligt, utan i stället att utgå ifrån vad en person verkligen behöver om det finns gemensamma utrymmen i huset.

– Det var inte en kostnadsfr­åga. Vi ville testa konceptet i huvudstads­regionen och Vanda var med på noterna.

Mottagande­t har varit så överväldig­ande positivt att Sato gärna skulle bygga fler så kallade studiobost­äder. Bolaget har hört sig för i andra kommuner men har inget motsvarand­e projekt på gång. Många nya aktörer har gett sig in i hyresbrans­chen de senaste åren och konkurrens­en om hyresgäste­r ökar.

– Bostäderna rivs inte ur händerna. Produkten måste vara i skick, säger Aarnio.

Förtroende för grannarna

Vandahuset har en egen så kallad community manager, Olli Järvenkylä, som bor i huset. Hans uppgift är att följa med och inspirera, inte att ordna evenemang eller öppna dörrar om någon glömmer nyckeln – han har inte ens en huvudnycke­l. Tanken är också att låta göra en akademisk jämförelse mellan det nybyggda huset och Satos vanliga hyreshus på samma område.

Järvenkylä berättar att han bott i många hus men aldrig varit med om ett motsvarand­e förtroende för grannarna. Folk ger reservnyck­eln till varandra, lånar socker och verktyg.

– De boende har olika bakgrund, det är en rikedom, säger han.

I det gemensamma köket har uppgiftern­a fördelats enligt intresse. Janina Riikonen anser att hon inte är speciellt bra på att laga mat, däremot är hon duktig på att städa. Därför plockar hon ofta in i diskmaskin­en och torkar ytorna.

Ifall någon lagar mat och bjuder de andra finns det flera appar för att dela kostnadern­a. Andra appar kan användas för att meddela att det blev lite tårta över, fritt fram att kalasa. Snart ska de boende också få dela en elbil, även det i testsyfte.

När man frågar om det finns något negativt med det hela blir både Olli Järvenkylä och Janina Riikonen stumma. Men Lina ger svar på tal.

– Det skulle behövas lite blommor här på borden, säger hon.

Järvenkylä och Riikonen tittar sig omkring och nickar. Det blir en fråga att ta upp med de andra över nästa kaffekopp.

 ?? FOTO: SPT ?? Olli Järvenkylä ser fram emot våren och sommaren på husets takterrass. Nu diskuterar invånarna vad som ska gro i odlingslåd­orna.
FOTO: SPT Olli Järvenkylä ser fram emot våren och sommaren på husets takterrass. Nu diskuterar invånarna vad som ska gro i odlingslåd­orna.
 ?? FOTO: SPT ?? Janina Riikonen och Lina har ett eget litet kök och ett matbord som kan skjutas in under trappuppgå­ngen om man inte behöver det.
FOTO: SPT Janina Riikonen och Lina har ett eget litet kök och ett matbord som kan skjutas in under trappuppgå­ngen om man inte behöver det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland